Departe de a economisi bani pe armele americane care sunt furnizate Ucrainei, o victorie rusă în războiul declanșat de invadarea acestei țări de către Rusia ar necesita o creștere a cheltuielilor Pentagonului de peste 800 de miliarde de dolari până în 2029, susține un think tank conservator într-un nou raport citat de Bloomberg.
Analiza realizată de American Enterprise Institute a concluzionat că succesul final al invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina ar schimba fața Europei și ar încuraja Rusia să amenințe membrii alianței militare NATO.
Ce spun cifrele
Creșterea de 808 miliarde de dolari, potrivit raportului, ar fi necesară pentru ca SUA să ajute la descurajarea și, dacă este necesar, la înfrângerea unui atac rusesc nenuclear dincolo de Ucraina. Această sumă ar modifica actualul plan cincinal al Departamentului Apărării până în 2029 la 5,2 trilioane de dolari de la 4,4 trilioane de dolari, sau cu aproximativ 165 de miliarde de dolari mai mult anual decât s-a planificat pentru acești ani. Acest plan se concentrează puternic pe Asia.
Raportul AEI, cunoscut pentru opiniile sale extreme cu privire la apărare, se concentrează pe bugetul estimat al Pentagonului „necesar într-o lume în care Rusia învinge Ucraina și potențialele efecte în cascadă asupra securității Americii, pe măsură ce alți adversari învață din victoria Rusiei și din retragerea sprijinului din partea lumii față de Ucraina”, a declarat organizația. „Concluzionăm aici că sprijinirea Ucrainei este în interesul Americii din punct de vedere financiar”, a mai spus aceasta.
Trump a lăsat toate opțiunile deschise
Președintele ales Donald Trump a lăsat deschisă posibilitatea fie de a intensifica ajutorul pentru Ucraina, fie de a-l încheia complet, ca opțiuni pentru a forța Kievul și Moscova să ajungă la o înțelegere. Trump ar moșteni mai mult de 3 miliarde de dolari din instrumentul numit „autoritatea prezidențială de retragere”, dacă Administrația sa ar decide să îl folosească. Cu toate acestea, el nu a dat niciun indiciu că intenționează să ceară Congresului să aprobe asistență suplimentară.
Administrația Biden se pregătește să anunțe ultimele 500 de milioane de dolari ca asistență militară americană pe care o va oferi Ucrainei, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat joi, la reuniunea grupului de la Ramstein a ţărilor care susţin Ucraina în războiul cu Rusia, un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Kiev, care va fi probabil ultimul oferit de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden înainte ca republicanul Donald Trump să-i ia locul pe 20 ianuarie, un nou ajutor militar pentru Ucraina fiind anunţat şi de ministrul german al apărării Boris Pistorius, care a sugerat o posibilă revizuire a formatului Ramstein dacă Trump nu va mai dori implicarea SUA, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
Noul pachet de ajutor militar american, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, "include rachete suplimentare pentru sistemele antiaeriene ucrainene, muniţii suplimentare şi mai multe muniţii antiaeriene şi alte echipamente pentru (avioanele) F-16 ale Ucrainei", a spus Lloyd Austin la deschiderea reuniunii "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei", creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania după lansarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean şi care reuneşte circa 50 de state ce furnizează ajutor militar Ucrainei, acestea având periodic întâlniri ce au loc de obicei la această bază.
„Costurile pe termen scurt ale asistenței acordate Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva agresiunii Rusiei sunt mult mai puțin costisitoare decât costurile pe termen lung ale permiterii victoriei Rusiei”, a susținut AEI în analiza sa.
Editor : Marina Constantinoiu