Raportul Centrului Internaţional Antitero de la Haga arată că aproape toate ţările din Uniunea Europeană se confrută cu fenomentul luptătorilor străini. Singurele excepţii sunt România, Cehia, Lituania şi Malta. Până acum, din niciuna dintre acestea nu au plecat cetăţeni care să se alăture luptei ISIS în Siria şi Irak. Toate cele patru state sunt considerate simple rute de tranzit.
Ţările fără luptători străini
România
Malta
Cehia
Lituania
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
„România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, spune şeful unei unităţi antitero din România.
Tocmai întoarcerea acestor luptători este una dintre cele mai mari probleme ale Europei.
30% dintre luptători s-au întors acasă
Total lupători străini: 4264
Luptători întorşi în Europa: 1297
Morţi: 596
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
Răspunsurile trimise de statele membre în chestionarul cerut de Centrul antiterorism de la Haga arată că, în total, 4.300 de oameni au plecat să lupte alături de ISIS. 1297 dintre ei s-au întors acasă. Belgia, ţara lovită recent de atacuri teroriste, anunţă că 500 dintre dintre cetăţenii săi s-au alăturat fundamentaliştilor. 45 la sută sunt din Bruxelles.
- 516 luptători
- 130 întorşi acasă
- 45% provin din Bruxelles
- 6% convertiţi la Islam
media de vârstă: 25 de ani
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
„Noi am primit părinți care au venit să ne vadă şi să ne spună că sunt speriați. Copiii lor au început să aibă idei radicale. Noi îi invităm să ni-i aducă și Dumnezeu ne-a ajutat, pentru că acum acești copii care erau pe acel traseu sunt oameni normali, cetățeni obișnuiți. Noi facem o muncă de prevenție, nu suntem medici, dar încercăm să prevenim prin discurs. Un discurs de pace, toleranță, care încurajează trăitul în armonie”, spune Ndiaye Mouhameth Galaye, imamul Marii Moschei din Bruxelles.
Din Franţa au plecat peste 900 de luptători, iar o treime s-au întors deja acasă.
- peste 900 de luptători
- 247 întorşi acasă
- 23% convertiţi la islam
media de vârstă: 28 de ani
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
O altă ţară pe harta armatei ISIS din Europa este Gemania: 760 de cetăţeni plecaţi în Siria şi Irak şi 247 întorşi acasă.
- 760 de luptători
- 247 întorşi acasă
- 23% convertiţi la islam
- 50% provin din Berlin, Hamburg şi Bavaria
media de vârstă: 24 de ani
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
Marea Britanie completează această listă. Aici, fenomenul a devenit cunoscut după mediatizarea cazului „Jihadistului John", un personaj care apărea frecvent în fimările execuţiilor comise de ISIS. În Regatul Unit, dintre cei 700 de luptători plecaţi să lupte alături de gruparea Stat Islamic, 350 s-au întors.
- 700 de luptători
- peste 350 întorşi acasă
- 23% convertiţi la islam
vârstă: între 18 şi 30 de ani
sursa: Centrul Internaţional de Luptă Antitero de la Haga
„Cazul Jihadistul John nu este neapărat special, deoarece ideea că cineva care are o educaţie, care provine dintr-o familie cu stare materială bună se potriveşte în tiparul oamenilor care pleacă din această ţară pentru a participa la conflict”, spune Shiraz Maher, cercetător la King's College din Londra.
„Luptătorii străini primesc de toate: maşini, soţii, o mulţime de bani, iar sirienii nu primesc aproape nimic”, explică un fost luptător al ISIS o parte din mirajul pe care organizaţia teroristă îl exercită asupra europenilor.
Experţii le recomandă statelor membre să investească mau mult în programele de prevenire a radicalizării.
„Introducerea ca infracţiune, ca text de infracţiune, a accesării în mod repetat a site-urilor cu caracter jihadist. Celelalte infracţiuni sunt constuituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de acte de terorism şi pedepsirea infracţiunii referitoare la luptătorii străini. România este parte a Europei şi trebuie să fie pregătită tot timpul pentru ce este mai rău”, avertizează procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Studiu Centrului Internaţional Antitero de la Haga mai arată că majoritatea luptătorilor europeni din ISIS provin din mediul rural, iar 17% din intre ei sunt femei. 560 de europeni au murit, până acum, în zonele de conflict din Irak şi Siria.