„Cred că ar trebui să luăm în considerare furnizarea de ajutor letal, iar acest lucru trebuie făcut în cadrul Alianţei, pentru că obiectivul final al lui Putin este divizarea NATO”, a declarat șeful Statului Major al SUA. Avertismentul generalului Martin Dempsey a fost lansat în faţa Comisiei pentru Apărare din Senatul american.
Este pentru prima dată când şeful statului major american face astfel de afirmaţii. Ele vin la scurt timp după ce comandantul forţelor NATO din Europa a susţinut exact acelaşi lucru.
Problema înarmării Ucrainei s-a pus în cadrul Alianţei Nord-Atlantice încă de anul trecut, când fostul secretar general, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că NATO nu poate livra armament, însă membrii Alianţei o pot face în mod independent.
„Forţele noastre militare sunt suficient de pregătite pentru a contracara agresiunea, dar au nevoie de această trehnică militară de apărare pentru a fi capabile să prevină aceste atacuri. Şi, pentru acest lucru, nu putem beneficia de arme de la NATO. Totul se face pe bază de acord bilateral”, explica ministrul ucrainan de Externe, Pavlo Klimkin.
Între timp, bazinul Mării Negre a devenit teatru de operaţiuni militare atât ale NATO, cât şi ale Rusiei. Două nave ale NATO au ajuns deja în Marea Neagră pentru a se alătura manevrelor la care participă nave ale Statelor Unite, Turciei, Italiei şi Germaniei. România este prezentă cu fregata Regina Maria. Manevrele includ simulări de atacuri antiaeriene şi antisubmarin, precum şi activităţi de coordonare.
Pe de altă parte, Rusia conduce la rândul ei exerciţii militare în care două avioane de vânătoare de ultimă generaţie simulează confruntarea cu două nave NATO.