NATO a preluat coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina de la Statele Unite, așa cum era planificat, a declarat marți o sursă citată de Reuters, într-o mișcare considerată pe scară largă ca având drept scop protejarea mecanismului de sprijin împotriva lui Donald Trump.
Pasul, venit după o întârziere de câteva luni, conferă NATO un rol mai direct în războiul împotriva invaziei Rusiei.
Diplomații recunosc totuși că predarea către NATO poate avea un efect limitat, având în vedere că SUA, sub conducerea lui Trump, ar putea să dea oricum o lovitură Ucrainei, reducându-i sprijinul, pentru că este puterea dominantă a alianței și furnizează Kievului cea mai mare parte a armelor.
Trump, care va prelua mandatul în ianuarie, a spus că vrea să pună capăt războiului din Ucraina rapid, dar nu și cum anume își propune să facă acest lucru. El a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar și militar al SUA pentru Ucraina.
Cartierul general al noii misiuni NATO din Ucraina, numită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), este situat la Clay Barracks, o bază americană din orașul german Wiesbaden.
O persoană familiarizată cu problema a declarat pentru Reuters că acum este pe deplin operațional. În trecut, grupul Ramstein condus de SUA, o coaliție ad-hoc de aproximativ 50 de națiuni, numită după o bază aeriană americană din Germania, unde s-a întâlnit pentru prima dată, a coordonat proviziile militare occidentale către Kiev.
Între timp, administrația de la Washington se străduiește să livreze cât mai multe arme posibile la Kiev, pe fondul temerilor că Trump ar putea reduce livrările către Ucraina. Trump a amenințat că va părăsi NATO în timpul primului său mandat de președinte și a cerut aliaților să cheltuiască 3% din PIB-ul național pentru armatele lor, în comparație cu ținta NATO de 2%.
NSATU urmează să aibă o putere totală de aproximativ 700 de membri, inclusiv trupe staționate la sediul militar SHAPE al NATO din Belgia și la centrele logistice din Polonia și România.
Editor : Ș.R.