Ciclonul Chido a provocat moartea a cel puțin 34 de persoane în Mozambic, în urma unui impact devastator asupra mai multor provincii din țară. Conform Institutului Naţional de Gestionare a Riscurilor şi Dezastrelor din Mozambic, 28 de victime au fost raportate în provincia Cabo Delgado, una dintre cele mai afectate regiuni, în timp ce alte 6 persoane au murit în provinciile Nampula și Niassa, relatează AFP și Agerpres.
Ciclonul, care a lovit duminică provincia Cabo Delgado, a avut un impact sever asupra comunităților locale, iar agențiile internaționale, inclusiv UNICEF, au semnalat gravitatea situației.
Potrivit UNICEF, aproximativ două milioane de oameni trăiesc în această provincie, iar multe case, școli și facilități de sănătate au fost parțial sau complet distruse. „Este nevoie urgentă de sprijin suplimentar”, a transmis organizația.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Comunitățile afectate se confruntă acum cu riscul de a fi izolate, iar autoritățile locale fac apel la ajutor suplimentar pentru a asigura recuperarea rapidă a infrastructurii și pentru a preveni eventuale epidemii, cum ar fi holera sau malaria, care pot apărea după inundațiile provocate de cicloni.
Aceste evenimente climatice extreme sunt o problemă tot mai gravă în sudul Africii, iar riscul de alunecări de teren și inundații continue să amenințe regiunea.
În contextul sezonului cicloanelor din sud-estul Oceanului Indian, care durează din decembrie până în martie, Mozambic, Malawi și Zimbabwe sunt expuse în mod constant la astfel de fenomene meteorologice extreme.
De-a lungul anilor, aceste țări au fost lovite de ciclonuri devastatoare, precum Idai în 2019, care a dus la moartea a peste 1.300 de persoane, și ciclonul Freddy din 2023, care a făcut mai mult de 1.000 de victime.
Schimbările climatice agravează fenomenul, iar aceste țări, care contribuie într-o măsură minimă la încălzirea globală, sunt cele care suferă cel mai mult din cauza acestor crize umanitare.
De aceea, apelurile pentru mai mult ajutor internațional sunt tot mai frecvente, în timp ce națiunile bogate sunt îndemnate să sprijine măsurile de prevenire și recuperare în regiunile cele mai afectate de schimbările climatice.
Editor : Ș.A.