Germania a început să controleze toate frontierele sale terestre. Cum va funcționa sistemul care face excepție de la Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Border controls in Germany - Frankfurt (Oder)
Foto: Profimedia Images

Începând de luni, 16 septembrie, poliția germană va monitoriza toate frontierele terestre ale țării, notează Deutsche Welle.

Până în acest moment erau controlați doar călătorii care intrau în țară pe la frontierele terestre de est și de sud. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și frontierele nordice și vestice. Acestea includ punctele de trecere a frontierei cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța.

Germania este situată în centrul Spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene fără controale la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la granițele externe ale Spațiului și pe aeroporturi.

Noile controale la frontieră ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a bunurilor. Premierul polonez Donald Tusk a acuzat Germania că pune în pericol întregul sistem Schengen prin noile sale controale cuprinzătoare.

Controale ca „ultimă soluție”

De regulă, controalele la frontierele interne din Spațiul Schengen sunt efectuate numai în anumite condiții. Cu toate acestea, statele membre sunt singurele care decid dacă aceste condiții au fost îndeplinite, iar apoi sunt obligate doar să notifice Comisia Europeană de la Bruxelles.

Uniunea Europeană poate emite o mustrare pentru astfel de controale la frontieră, dar nu a făcut-o niciodată până acum. Mai degrabă, aceasta se limitează, în general, la a sublinia faptul că controalele la frontieră ar trebui să rămână „ultima soluție”, după cum a afirmat recent purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper.

În plus, controalele ar trebui să fie temporare și să dureze cel mult trei ani, în conformitate cu Codul frontierelor Schengen recent modificat.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser a justificat decizia Germaniei invocând sistemul de azil supraîncărcat și un număr mare de migranți ilegali.

Sute de excepții în tot spațiul Schengen

Germania nu este singura care și-a extins controalele la frontiere în ultimii ani. Alte opt state membre Schengen își controlează în prezent frontierele interne.

Din 2006, au existat în total 441 de notificări ale măsurilor de control în statele Schengen, Franța fiind în frunte. De la atacurile teroriste islamiste din 2015 și 2016, guvernul francez și-a rezervat dreptul de a controla permanent toate frontierele terestre. Aceste controale au fost prelungite în mod repetat, cu justificări schimbătoare, cum ar fi amenințarea teroristă, presiunea migrației, spionajul rusesc sau evenimente sportive majore.

Germania își controlează, de asemenea, frontiera cu vecinul din sud, Austria, din 2015, afirmând că dorește să reducă riscul de terorism și numărul solicitanților de azil care intră în țară. Austria folosește aceleași justificări pentru a-și controla frontierele cu Slovacia, Republica Cehă, Ungaria și Slovenia.

Controalele la frontiere au atins apogeul în timpul pandemiei COVID-19 de acum patru ani, când aproape toate țările din Europa Centrală au încercat să combată răspândirea virusului prin intermediul controlului pașapoartelor și al închiderii parțiale a frontierelor. Aceste eforturi au creat blocaje lungi în trafic și furie în rândul navetiștilor și al transportatorilor de mărfuri.

Controale aleatorii pe autostrăzi

Potrivit ministrului de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, controalele între sudul Germaniei și Austria, de exemplu, vor fi limitate la controale vizuale și aleatorii pe autostrăzi. Aceasta înseamnă că nu toți călătorii trebuie să își prezinte pașapoartele.

În schimb, doar vehiculele care par suspecte vor fi scoase din trafic. Controalele pe drumurile principale sunt, de asemenea, posibile, a declarat Hermann, deși nu 24 de ore din 24.

Un sindicat al poliției germane s-a plâns de faptul că poliția nu are personalul necesar pentru a efectua controale consecvente pe drumurile secundare, afirmând că forțele sunt deja suprasolicitate și că sunt necesari 5.000 de ofițeri în plus pentru a îndeplini sarcinile de control.

Cu toate acestea, conducerea poliției federale nu este de acord, iar Ministerul de Interne al Germaniei insistă că există suficiente forțe disponibile.

Ministrul luxemburghez al afacerilor interne, Leon Gloden, a declarat pentru DW că Faeser l-a asigurat că controalele nu vor afecta traficul și viața de zi cu zi a oamenilor și nici nu vor avea loc pe podurile de intrare în țară.

Intrarea oprită pentru cei care nu solicită azil

Faeser dorește să folosească noile controale pentru a prinde persoanele care încearcă să intre în țară fără autorizație. Cu toate acestea, li se poate refuza intrarea la frontieră doar dacă nu solicită azil. Din punct de vedere tehnic, aceștia nu ar intra în Germania la frontiera cu Austria, ci ar rămâne în Austria, de exemplu. În conformitate cu normele UE, un refuz formal de intrare nu este necesar în aceste cazuri, a argumentat ministrul bavarez pentru afaceri interne, Hermann.

Însă, dacă la frontieră este depusă o cerere de azil, autoritățile germane trebuie să verifice dacă sunt responsabile sau dacă persoana care intră în țară ar fi putut solicita deja azil în altă țară din UE. Această persoană ar putea fi apoi trimisă înapoi în țara în care a depus prima cerere de azil sau în care a intrat pentru prima dată în Spațiul Schengen - dacă țara respectivă este de acord.

Aceste proceduri, în conformitate cu Regulamentul Dublin al UE, pot dura adesea luni de zile. Acum, Faeser solicită accelerarea căutărilor în bazele de date ale UE privind azilul și a negocierilor cu statele membre relevante. În acest scop, solicitanții de azil urmează să fie găzduiți în apropierea frontierei germane și chiar reținuți în cazul în care prezintă un risc de a fugi. Până în prezent, însă, nu au fost încă înființate tabere în acest sens.

Potrivit poliției federale, între ianuarie și iulie 2024, 34.000 de persoane au încercat să intre în Germania. Aproximativ 17.000 nu au fost admise direct la frontieră. Celeilalte jumătăți li s-a permis intrarea și sunt în curs de procesare în temeiul Regulamentului Dublin.

Pe de cealaltă parte, anul trecut, poliția federală a reținut la frontieră 127.000 de persoane care doreau să intre în Germania fără permisiune. Unui sfert dintre acestea le-a fost refuzată intrarea direct la frontieră. Nu este clar cât de mare este numărul încercărilor nedeclarate de a intra în țară și câte persoane ar fi putut fi oprite cu mai multe controale la frontieră.

Ungaria jubilează

Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului UE, a emis un comunicat disprețuitor cu privire la controalele de frontieră ale Germaniei, prin intermediul biroului purtătorului de cuvânt al guvernului. De ani de zile, Ungaria a fost criticată pentru poziția sa dură față de migrația ilegală, se arată în declarația purtătorului de cuvânt Zoltan Kovacs.

„Dar acum, în timp ce Germania anunță planul său de a reintroduce controalele la frontierele interne, se pare că cei care cândva au respins abordarea noastră s-au întors la 180 de grade. Ciudat cum câțiva ani și o criză a migrației pot schimba mentalitățile, nu-i așa?”, a declarat acesta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei