Ungaria amenință că dă în judecată Comisia Europeană pentru a-și recupera costurile pentru protejarea frontierei externe a UE

Data publicării:
Servicemen from the Hungarian Army construct a new fence along the border of Serbia with Hungary
Ungaria susține că a cheltuit două miliarde de euro pentru construirea de garduri împotriva migranților. Foto: Getty Images

Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană pentru a-i rambursa costurile presupuse de protejarea frontierei externe a Uniunii Europene, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Budapesta estimează că a cheltuit 2 miliarde de euro.

În 2015, premierul ungar Viktor Orban a închis o rută majoră de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanţi de azil, ceea ce i-a întărit susţinerea pe plan intern, dar i-a atras ample critici din partea multor alte state aliate din UE, aminteşte Reuters.

„Suntem gata să dăm în judecată Comisia Europeană, după ce a rambursat parţial sau total costurile suportate de alte state membre pentru protejarea graniţelor Schengen”, a afirmat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, joi, la o conferinţă de presă, potrivit MTI, preluată de Agerpres.

Şeful de cabinet al lui Orban a subliniat că „Ungaria a cheltuit două miliarde de euro pentru protejarea frontierei Schengen în ultimii ani fără a primi nicio contribuţie semnificativă din partea UE”.

Guvernul ungar l-a mandatat pe ministrul afacerilor europene, Janos Boka, să negocieze cu Comisia Europeană în legătură cu o decizie împotriva Ungariei legat de politica sa de migraţie şi a stabilit linii care „nu pot şi nu vor fi traversate” în cursul negocierilor cu UE, a mai menţionat şeful de cabinet al lui Orban.

„Una din aceste linii roşii este decizia exprimată de poporul ungar la un referendum. Nimeni nu se poate stabili în Ungaria împotriva voinţei poporului ungar”, a punctat acesta, adăugând că guvernul ungar va continua să apere graniţele de migranţi ilegali şi le va oferi transport dus până la Bruxelles celor care primesc azil.

„În Europa au loc schimbări”

Oficialul ungar a făcut aceste remarci într-un context în care luni Germania a anunţat introducerea controalelor pe ansamblul frontierei sale în vederea combaterii imigraţiei ilegale, redevenită o temă politică majoră pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz în faţa ascensiunii extremei drepte.

Controalele la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos, Belgia şi Danemarca vor fi instituite pentru şase luni începând cu 16 septembrie. Acestea se vor adăuga controalelor deja instituite la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria şi Elveţia.

Potrivit lui Gulyas, decizia de luni a Berlinului înseamnă că Germania distruge spaţiul de liberă circulaţie din UE.

„Mai întâi l-a distrus pentru că nu a făcut ca statele membre ale UE să apere în mod eficient frontiera externă, iar acum prin impunerea de controale la frontierele interne”, a explicat el.

„Observăm că în Europa au loc schimbări”, a adăugat Gulyas. „În 2015 premierul ungar a fost primul care a spus clar că, dacă UE nu întăreşte legislaţia comunitară şi Acordul Schengen (...), atunci Schengen se va prăbuşi”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...