România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă la spațiul Schengen, informează Ministerul Afacerilor Interne.
Măsura vine în urma Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 12 decembrie 2024, care elimină controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre România, Bulgaria și Ungaria.
Printre punctele de frontieră care vor fi închise se numără: Petea, Carei, Săcuieni, Episcopia Bihor, Borș, Salonta, Vărșand, Curtici, Nădlac, Nădlac II, Cenad, Borș II, Beba Veche și altele.
La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, în scopul aplicării Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de 1 ianuarie 2025, se elimină controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, respectiv Ungaria și România, se arată în Nota de Fundamentare a documentului.
Potrivit notei de fundamentare, eliminarea controalelor la frontierele interne implică necesitatea sporirii măsurilor de asigurare a ordinii și siguranței publice, în condițiile în care în prezent România se confruntă cu o paletă variată de modalități de migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient – ca zonă de plecare a migranților și Occident – ca spațiu de destinație al migrației ilegale.
Pe de altă parte, potrivit acordului semnat la începutul lunii decembrie de miniștrii de Interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria, Bulgaria și România vor face controale la frontierele terestre încă 6 luni după aderare. În timp ce controalele la frontierele terestre dintre România și Ungaria vor persista, granița dintre Bulgaria și Grecia va fi scutită de aceste controale odată ce Bulgaria va intra pe deplin în Schengen.
Polițiștii de frontieră vor putea face controale aleatorii atât în zona vechilor vămi, cât și în zonele verzi - cele care delimitează teritoriul unui stat, fără a fi fost prevăzute cu puncte vamale.
Pe de altă parte, MAI precizează că în condițiile în care controalele la frontieră pot fi reintroduse temporar - conform acquis-ului Schengen - imobilele vămilor, inclusiv perimetrele acestora, ar urma să intre în conservare. În schimb, echipamentele pot fi utilzate de instituțiile care le au în patrimoniu, în funcție de nevoile operative.
Hotărârea de Guvern ar urma să ajungă în scurt timp pe masa Guvernului, pentru aprobare și publicarea în Monitorul Oficial.
Editor : M.C