Într-un interviu acordat BBC, liderul formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014. Dacă ar fi la putere, politicianul britanic nu ar fi de acord cu o asemenea măsură, chiar dacă un asemenea punct de vedere este contrar regulilor Uniunii Europene.
„Aş propune să nu ne deschidem porţile complet începând de anul viitor, ci să venim cu o schemă viabilă de acordare a permiselor de muncă, care să permită oamenilor să vină în Marea Britanie să muncească, dar să nu le ofere acces la sistemul de ajutoare sociale. De ce să ne asumăm un risc, când noi avem un milion de tineri fără serviciu? Nu are logică, nu este în interesul naţional”, spunea Nigel Farage, liderul Partidul Independeţei.
În acest timp, o greşeală făcută de BBC 2 a fost observată imediat şi este acum ironizată pe site-urile de socializare. Este vorba despre inversarea steagurilor României şi Bulgariei, într-un material în care se prezenta numărul celor care ar invada Regatul Unit după 1 ianuarie 2014.
„Un sondaj BBC, efectuat săptămâna aceasta, arată că 1% din populaţia activă a României şi 4,2% din cea a Bulgariei caută locuri de muncă în Regatul Unit, în 2013 sau 2014. Migration Watch spune că aceste procente arată că 150.000 de români şi 200.000 de bulgari se gândesc să vină aici pentru a munci”, susținea Jo Coburn, jurnalist BBC.
Şi tot acum, în presă britanică fac senzaţie imaginile în care apar mai mulţi romi care au invadat o grădină publică dintr-un cartier de lux al Londrei. Unii dintre ei au fost trimişi acasă anul trecut şi susţin că au revenit în zonă pentru că în România viaţa e prea grea.
„De ce Londra? Pentru că în România nu am serviciu, înţelegi? Nu am bani, am doi copii”, spune un imigrant român.
Britanicii nu mai cred însă de multă vreme în poveştile imigranţilor care le invadează casele şi parcurile. Ei cer autorităţilor de la Londra expulzarea străinilor care creează probleme. Oficialii se plâng însă că nu prea pot face mare lucru, pentru că românii se întorc aproape imediat după ce sunt izgoniţi.