Centura cu explozibil descoperită într-un coş de gunoi, la periferia Parisului, ar fi fost a lui Salah Abdeslam, scrie Le Monde.
Planul iniţial, cred anchetatorii, era ca şi el să comită un atac sinucigaş, dar o problemă tehnică ar fi împiedicat detonarea. Salah Abdeslam este în continuare de negăsit şi sunt încă multe neclarităţi privind modul său de operare. Ultima dată ar fi fost văzut în Belgia, lângă Liege, dar informaţiile din presă n-au fost confirmată de autorităţile locale.
Aşa se face că, în continuare, persisită temerea că scenariul de la Paris s-ar putea repeta la Bruxelles. Nivelul de alertă teroristă rămâne la cel mai înalt grad în capitala belgiană. Totuşi, au fost redeschise marile magazine, iar mâine se vor reluate cursurile în toate instituţiile de învăţământ. Dar aglomeraţia specifică unei capitale occidentale lipseşte cu desăvârşire.
Turiştii sunt şi ei foarte precauţi. Turist spaniol: „Încercăm să nu zăbovim până foarte târziu prin oraş. La 5 sau 6 seara ne întoarcem la hotel”.
În faţa situaţiei instabile din Europa, Statele Unite îşi iau măsuri suplimentare de securitate şi caută sprijinul direct al partenerilor din UE. Guvernul american a cerut Spaniei să accepte o echipă de vameşi pe aeroportul din Madrid pentru a împiedica suspecţii de terorism să călătorească peste ocean.
Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 la Madrid: „Dacă guvernul de la Madrid va accepta cererea americanilor, pe aeroportul Barajas pasagerii care vor să plece spre SUA vor fi supuşi unui dublu control. Unul la părăsirea teritoriului Spaniei, iar apoi vor fi preluați de ofițeri de vamă americani, care vor controla din nou pașapoartele și bagajele tuturor călătorilor cu destinația Statelor Unite.
O solicitare similară a fost trimisă şi altor ţări europene printre care Belgia, Olanda şi Marea Britanie. Deocamdată, niciunul dintre aceste state nu a dat un răspuns.