Francezii, asaltaţi de ştiri false pe reţelele de socializare, înainte de alegerile prezidenţiale

Data actualizării: Data publicării:
la calculator

Alegătorii francezi sunt asaltaţi de ştiri false pe reţelele de socializare, înainte de alegerile prezidenţiale din ţară, chiar dacă numărul acestora nu este la fel de mare ca în timpul campaniei electorale din SUA, de anul trecut, arată un studiu al Universităţii Oxford, citat de Reuters și News.ro.

la calculator

Studiul publicat vineri oferă noi dovezi care susţin plângerile oficialilor din Franţa, Germania şi Statele Unite, potrivit cărora Rusia încearcă să se implice în politica altor ţări prin atacuri informatice.

Cu numai câteva zile înainte ca Franţa să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, studiul afirmă că dezinformarea a reprezentat un sfert din linkurile politice distribuite pe Twitter în Franţa.

Studiul a inclus atât materialele false, cât şi pe cele care includ opinii extremiste, “hiper-partizane” sau conspiraţioniste, cu raţionamente intenţionat greşite şi opinii prezentate drept fapte.

“Alegătorii francezi distribuie informaţie de calitate mai bună decât mulţi alegători americani şi aproape la fel de multe ştiri şi informaţii de calitate ca utilizatorii germani”, se arată în studiul care utilizează date recente de pe Twitter şi de pe Facebook.

Cea mai mare proporţie din postările automate din Franţa l-au vizat pe candidatul moderat Emmanuel Macron, care este favorit în sondaje, dar conturile automate au “generat, ocazional, trafic mare” şi privindu-l pe conservatorul Francois Fillon.

Facebook a suspendat recent 30.000 de conturi automate suspecte în Franţa. O mare parte dintre acestea distribuiau propagandă politică şi se ocupau de dezinformare.

Pe Twitter, unde conturile automate sunt permise, multe dintre cele care l-au promovat pe republicanul Donald Trump în campania de anul trecut s-au reorientat şi lansează teorii ale conspiraţiei şi opinii de extremă-dreapta.

RUSIA SE ORIENTEAZĂ SPRE GERMANIA

“Un grup de susţinători ai campaniei lui Trump despre care credem că sunt ‘bots’ (conturi automate – n.r.) şi de conturi din Rusia s-au orientat spre Germania”, a avertizat Clinton Watts, fost agent FBI şi consultant în Centrul pentru Securitate Informatică şi Internă în cadrul Universităţii George Washington.

“Dacă ar trebui să fac o apreciere, aproximativ o treime dintre conturile de susţinători ai lui Trump încearcă în prezent să influenţeze alegerile germane”, a adăugat el.

Un alt studiu, publicat săptămâna aceasta de grupul privat de cercetare Bakamo, a arătat o proporţie similară de ştiri false versus ştiri reale pe reţelele de socializare din Franţa ca raportul cercetătorilor de la Oxford.

O mare parte dintre ştirile false au venit din surse care “au fost expuse influenţei ruse”, arată studiul Bakamo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura țară din lume denumită după o femeie. Povestea este una fascinantă
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face față" rolului de președinte: Mor...
Film Now
Penelope Cruz, elegantă și în costum de baie, într-o ședință foto pentru Vogue. „Cea mai frumoasă femeie”
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Newsweek
Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească
Digi FM
Vasile Bănescu, critică susținerea lui Călin Georgescu de către preoții Bisericii Ortodoxe: „Unde este...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi întoarce pe copii împotriva...
UTV
Elena Viscu, fosta sotie a lui CRBL, face primele declaratii despre fiica lor, Alessia: „Citeste si ea...