Demisia lui Emmanuel Macron, considerată aproape sigură de fostul premier Edouard Philippe, care va candida la președinția Franței

Data actualizării: Data publicării:
Edouard Philippe și Emmanuel Macron, la finalul unei întâlniri la Palatul Elysee
Edouard Philippe și Emmanuel Macron, la finalul unei întâlniri la Palatul Elysee Foto: Profimedia

Surse din interiorul partidului lui Edouard Philippe, fost premier și aliat al lui Emmanuel Macron, citate de POLITICO, spun că fostul prim-ministru se pregătește pentru demisia președintelui Franței, în ciuda insistențelor liderului de la Palatul Elysée că va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului.

Fostul prim-ministru francez Edouard Philippe i-a dat o lovitură serioasă lui Emmanuel Macron anunțându-și candidatura pentru următoarele alegeri prezidențiale din Hexagon, în timp ce actualul lider de la Elysée se luptă să țină în frâu o criză politică fără precedent.

Philippe, o figură de centru-dreapta care are o relație complicată cu președintele Macron, își pregătește trupele pentru un scrutin prezidențial anticipat, care ar putea avea loc în 2025. El mizează pe faptul că Macron va fi forțat să demisioneze înainte de sfârșitul mandatului său,care ar ajunge la termen în 2027, potrivit mai multor membri de top ai partidului său Orizonturi.

Philippe, care este în prezent primar al orașului Le Havre, a dat prima dată vestea într-un interviu acordat marți publicației Le Point, spunând săptămânalului francez că „va fi candidat la următoarele alegeri prezidențiale”, care sunt programate oficial pentru 2027. Întrebat dacă ar fi pregătit în cazul unui vot anticipat, el a răspuns: „Da, confirm”.

Decizia sa de a flutura public înlocuirea lui Macron atât de devreme este un eșec major pentru președintele francez, care anterior îl considerase pe Philippe un aliat.

În timp ce ambițiile sale prezidențiale sunt un secret deschis, anunțul lui Philippe a fost neașteptat, venind în contextul în care Macron își intensifică eforturile de a numi un nou prim-ministru și poartă discuții maraton cu politicieni de diferite culori care nu au ajuns încă la un compromis. Miniștrii francezi au fost interimari din iulie, când au demisionat în urma alegerilor anticipate în care nu au reușit să obțină o majoritate absolută în Adunarea Națională a Franței.

Emmanuel Macron a promis să rămână în funcție până la următoarele alegeri prezidențiale din 2027, ca garant al instituțiilor franceze.

Dar este clar că Philippe, care a condus guvernul francez din 2017 până în 2020, crede că fostul său șef nu va supraviețui mult mai mult și este pregătit să facă acest lucru cunoscut. El a însărcinat deja partidul său Orizonturi să „fie pregătit pentru primăvară” în 2025, potrivit conducerii de vârf a partidului contactată de Playbook Paris.

Chiar dacă un nou guvern va fi numit în zilele următoare, acesta se va confrunta cu lupta imediată și dificilă de a trece un buget dificil printr-un parlament divizat și ostil, ceea ce ar putea declanșa o altă criză internă. Franța nu poate prezenta un buget redus pentru 2025 fără un nou guvern, iar noul buget trebuie să fie prezentat parlamentului înainte de 1 octombrie și votat înainte de 1 ianuarie.

Cel mai bun dușman

Relația dintre Edouard Philippe și Emmanuel Macron a fost definită anterior de rivalitate și respect reciproc. Fostul prim-ministru, care este unul dintre cei mai populari politicieni francezi, a promis un sprijin „loial, dar liber” pentru Macron, partidul său Orizonturi susținându-l pe președintele francez în parlament.

Relațiile s-au deteriorat însă brusc în urma deciziei președintelui francez de a convoca alegeri anticipate, ca urmare a victoriei partidului Rassemblement National (Adunatrea Naționala, n.r.) de extremă dreapta la alegerile europene din iunie. Fostul premier i-a reproșat lui Macron că a „ucis” coaliția de guvernare prin trimiterea trupelor sale nepregătite la votul din această vară.

Palatul Elysée a respins ambițiile prezidențiale declarate ale lui Philippe, spunând că se concentrează mai mult pe alcătuirea unui guvern care să conducă țara. „Trebuie să găsim un nou prim-ministru, să facem față urgențelor și provocărilor cu care se confruntă țara. Deci, restul ...”, a declarat un consilier al Elysée.

„Nu este sincronizat”, a spus un alt consilier guvernamental despre Philippe. „În ianuarie, a refuzat să se alăture guvernului; în iunie, nu vrea să candideze în coaliția parlamentară, iar în această vară, este complet absent în timp ce încercăm să reconstruim majoritatea”.

Cel mai recent anunț al lui Philippe este de așteptat să afecteze permanent relația sa cu Macron și cu alți centriști. Potrivit a două persoane la curent cu discuțiile, fostul premier s-a întâlnit luni cu președintele timp de două ore, fără a menționa măcar o dată planurile sale de a-și anunța candidatura.

Ministrul de interne demisionar Gerald Darmanin ar fi fost „furios” pe Philippe, potrivit unuia dintre consilierii lui Darmanin.

„Macron va avea un singur obiectiv acum, acela de a-l atomiza pe Philippe”, a declarat acesta.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu