„Se pare că și pe Sarkozy, în dialogurile lui cu maître Herzog (avocatul său – n.r.), tot rușii l-ar fi înregistrat inițial. După cum se pare că tot rușii l-au înregistrat pe Sarkozy în momentul când a fost întrebat de serviciile secrete ale armatei, la sfârșitul episodului libian, următorul lucru: l-am indentificat într-o conductă, într-un buncăr, pe Gaddafi. Ce facem cu el? Tuez-le! (ucideți-l! - n.r.). Când fiul lui Gaddafi a spus că tatăl său i-a dat 50 de milioane de euro lui Sarkozy se pare că tot rușii și-au băgat coada”, a arătat Emil Hurezeanu.
„Lăsați-mă să adaug, pe harta propriei mele teorii a conspirației, dincolo de înregistrările lui Sikorski, de problemele noastre, și frica, panica, pentru falimentul unor bănci din Bulgaria, care apare la o lună după ce bulgarii au anunțat că întrerup construcția South Stream”, a menționat analistul.
„Sunt convins că fac și rușii ce fac americanii și probabil toți ceilalți: ascultă în draci pe toată lumea și folosesc la momentul potrivit scrisorica sau bilețelul”, a punctat Emil Hurezeanu.
El spune că americanii au încredere în România și pentru că există o opacitate, o rezistență organică la influența rusă în România.
„Există o imposibilitate a încălzirii relațiilor noastre cu statul rus, care vine dintr-o formă de neîncredere, ce a început de la 1711”, consideră Emil Hurezeanu. El spune că uneori rușii au făcut și lucruri bune, au fost factori de progres în mod relativ, când turcii erau „călare pe noi”.
Totuși, de câte ori am scăpat de turci sau ne-au promis ei (rușii - n.r.) câte ceva n-au făcut-o decât ca să-și servească propria cauză, a subliniat Emil Hurezeanu.
„Noi nu suntem capabili să credem nici în faptele bune ale rușilor. Această rezistență organică la povestea rusească e o asigurare pentru americani. Nu suntem vizitați niciodată de lideri ruși. De la Gorbaciov, din 1987, n-a mai fost niciun lider rus la București. Sunt aproape 30 de ani. Putin a venit în 2008 la summitul NATO, nu într-o vizită bilaterală. Opacitatea asta e o bună stare de spirit a unui aliat american într-un moment de agresivitate al Rusiei”, a explicat jurnalistul.