După ce valul de caniculă a ucis sute de oameni, sindicatele europene cer o lege care să impună temperaturi maxime la locul de muncă

Data publicării:
muncitor care se uita la un santier de constructii la apus
Muncitori în construcții. Foto: Guliver/ Getty Images

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă în Europa, după ce continentul s-a confruntat deja cu două valuri de caniculă.

„Doi muncitori au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. În Franţa, o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020”, a scris CES într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Bilanţul chiar s-a înrăutăţit joi în Spania, serviciile de urgenţă din regiunea Madrid anunţând decesul „din cauza insolaţiei” al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale, relatează AFP.

„În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert” din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit datelor agenţiei Eurofound.

Cu toate acestea, „doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură”, cu „variaţii mari” de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, angajații belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.

Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.

„Muncitorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate”, a avertizat secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.

„Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a continuat el în comunicat.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât ca intensitate, cât şi ca durată şi frecvenţă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani