Video Păsările migratoare nu mai pleacă din România pe timpul iernii. Explicațiile specialiștilor

Data publicării:
pasari migratoare dolj
Sursa foto: captură Digi24

Recordul de temperatură de zilele trecute este unul dintre motivele pentru care unele păsări migratoare s-au stabilit definitiv în România. Au renunțat la drumurile lungi și obositoare până în Africa, deoarece au aici tot ce le trebuie: temperaturi plăcute și câmpuri fără zăpadă, pe care găsesc, în orice moment, mâncare.

„În aceasta iarnă, mii de păsări migratoare au rămas aici, pe Lacul Bistreț, pentru că afară este cald, lacul nu a înghețat și găsesc hrană mult mai ușor”, transmite Elena Alexandru, jurnalist Digi24.

Oamenii care le admiră chiar în mijlocul lunii decembrie spun că, în urmă cu câteva decenii, la această vreme lacul era înghețat și nu era nici urmă de păsări.

„Clima s-a schimbat totalmente”, spune un localnic.

„S-au adaptat mediului, temperaturii”, constată o femeie.

Specialistii spun că, în noile condiții de climă, tot mai multe păsări vor renunța la migrație.

„Vedem dinamica migrației complet modificată, sunt specii care erau cunoscute ca oaspeți de vară și care, în prezent și care la acest moment, nu au părăsit țara”, explică Mirela Ridiche, ornitolog.

Lacul Bistreţ are o suprafaţă de 1.936 de hectare și, în perioada de vârf, este casă pentru 200.000 de păsări din sute de specii. Printre acestea: cormoranul, pelicanul creț, barza neagră și rața roșie.

reporter: Elena Alexandru
operator: Adrian Niță

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri