Cu toţii şi-au pierdut rațiunea în criza legată de Catalonia, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El spune că ce se întâmplă în această regiune este un fenomen caracteristic UE, o retragere egoistă în atitudinea: de ce să dăm noi, bogații, niște bani săracilor? E o atitudine care pe termen lung va duce la lucruri foarte rele și pentru bogați, e de părere CTP. Din acest punct de vedere, mai crede jurnalistul, islamul are mai multe învățăminte de oferit decât creștinismul.
„Pe de o parte, sunt acolo niște lideri politici, în Catalonia, foarte asemănători cu cei de la Brexit. Acelaşi tip de indivizi iresponsabili, care se joacă cu butoaiele de pulbere, ca să ajungă ei (la conducere - n.r.)! Acolo (în Catalonia - n.r.) nu poţi da salarii mărite şi pensii, pentru că lumea le are. E o regiune bogată, economia merge foarte bine și atunci nu poți să-ți câștigi capitalul politic prostind oamenii cu salarii mărite și cu pensii - false, de altfel - mărite. Acolo, mizezi pe această componentă economică, de fapt. Că până la naționalism, acolo, motivul principal invocat este: domnule, de ce să dăm noi, care suntem bogați, Catalonia, să dăm bani restului Spaniei , care sunt mai săraci decât noi? Asta e atitudinea celor din Catalonia, a politicienilor de acolo”, a comentat Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Pe de altă parte, și de dincolo, de la Madrid, s-a răspuns prostește, spune Cristian Tudor Popescu. „De ce a trebuit să trimită poliția peste nişte oameni care se duceau în niște şcoli ca să bage în urna de vot niște hârtii?! Nu atacau pe nimeni, nu făceau niciun rău, se simţeau bine să se ducă duminica să bage o hârtie într-o cutie! După ce îi lăsai în pace, oamenii își făceau referendumul. Nici nu se ştie dacă ar fi fost valid, pentru că sunt cel puţin 50% dintre catalani care nu doresc separare. Şi la sfârșit spuneai: indiferent de rezultate, Curtea Constituțională, organele statului spaniol au declarat acest referendum ilegal. Prin urmare, puteţi să vă înrămaţi votul acasă, pe perete, ca amintire, pentru că nu valorează doi bani! A, dacă încercaţi să atentaţi la simbolurile statului spaniol, la autoritate, drapel, însemne, atunci vine poliția, vin mascaţii peste v0i. Dar nu înainte! O greşeală groaznică că au dat drumul trupelor peste oamenii aceia care se duceau la un așa-zis vot!”, consideră Cristian Tudor Popescu.
„Ce se întâmplă acolo nu e pierdere de minţi, ci de fapt e un fenomen care caracterizează întreaga Uniune Europeană”, a continuat editorialistul. „Uniunea Europeană de ce există în forma ei actuală - nu în prima formă, cea de piață comună? Acolo, în prima formă, erau ţări cu nivel relativ egal de prosperitate. Se simţeau bine împreună. Puține, era în regulă. Acum s-a extins şi avem ţări care nici pe departe nu se ridică la nivelul nucleului central. Și atunci funcționează acelaşi principiu: De ce să dăm noi, bogaţii, nişte bani săracilor? Aşa judecă şi politicienii catalani în raport cu Spania”, a explicat CTP.
„Știți a cui e teoria asta? Această teorie e a lui Iosif Visarionovici Stalin. Spunea: Stabilitatea, unitatea unei naţiuni e dată de piaţa comună internă. Nu de limbă, nu de cultură, de trecutul comun, nici măcar de nationalități. Și aveţi exemplul Elveţiei, unde nimic din acestea nu se verifică. Sunt împreună. De ce? Pentru că au o piaţă comună internă. Adică nu sunt diferențe mari în ceea ce privește preţurile, pensiile, salariile şi nivelul de viaţă și nivelul economic pe teritoriul Elveției. Stalin spunea că, dacă există astfel de fracturi mari pe teritoriul unei ţări, între o regiune sau alta, e posibil ca acea ţară să se rupă. Buzunarul şi burta să treacă peste toate considerentele nobile, înalte, care țin de statalitate și de solidaritate!”, spune Cristian Tudor Popescu.
„De fapt, culmea, ştiţi cine oferă Spaniei, Cataloniei şi Uniunii Europene povaţa cea mai eficientă în legătură cu asta? Islamul! În islam, care se preocupă foarte mult de aspecte sociale, e o religie foarte implicată în social, e interesat de ce face credinciosul după ce pleacă de la geamie sau moschee și după ce ajunge acasă. Islamul spune: bogatul să dea o cincime din bogăţia lui săracilor, ca să nu se ticăloşească, asta spune islamul, pentru că are o viziune foarte corectă pe termen lung în legătură cu stabilitatea unei zone, a unei regiuni. Dacă obstrucţionezi constant - ce vor catalanii acum: domnule, să le luăm noi pe toate, să nu le mai dăm nenorociților ălora, la fel şi curentele naţionaliste din UE: ce să le mai dăm la nenorociții ăia din Est? Să luăm noi! - astfel de atitudine va duce la foarte lucruri foarte rele pe termen lung şi pentru cei bogaţi.
Asta spune islamul şi, din păcate, creştinismul nu spune asta”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Citiți și: Guvernul spaniol cere alegeri anticipate în Catalonia. Reacţia Barcelonei
Miting uriaş la Madrid de susţinere a unităţii Spaniei
VIDEO. Miting pentru unitatea Spaniei în capitala Cataloniei