Comisia Europeană propune 37 de miliarde de euro pentru criza COVID-19. Statele membre vor putea depăși deficitul de 3% din PIB

Data actualizării: Data publicării:
usrula von der leyen
FOTO: Guliver/Gettyimages

Comisia Europeană propune o serie de măsuri prin care să vină în ajutorul statelor membre și al companiilor private. Conform unui comunicat al Comisiei, vor fi folosite mai multe instrumente pentru a asigura aprovizionarea sistemelor medicale, ajutorarea IMM-uri, precum și activarea unei clauze care să permită statelor membre să depășească deficitul bugetar.  Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe rapid această propunere, pentru a putea fi adoptată în următoarele două săptămâni. 

Comunicatul Comisiei Europene:

COVID-19 este o urgență severă de sănătate publică pentru cetățenii, societățile și economiile noastre cu infecții în toate statele membre. Este, de asemenea, un șoc economic major pentru UE. Prin urmare, Comisia prezintă astăzi un răspuns imediat pentru atenuarea impactului socio-economic al focarului COVID-19, centrat pe un răspuns coordonat european.

Comisia va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecințele pandemiei, în special:

- Asigurarea aprovizionărilor necesare sistemelor noastre de sănătate prin păstrarea integrității pieței unice și a producției și distribuției lanțurilor de valoare;

- Sprijinirea oamenilor astfel încât veniturile și locurile de muncă să nu fie afectate în mod disproporționat și să se evite efectul permanent al acestei crize;

- Sprijinirea firmelor și asigurarea faptului că lichiditatea sectorului nostru financiar poate continua să sprijine economia

- Și să le permită statelor membre să acționeze decisiv într-un mod coordonat, prin utilizarea deplinei flexibilități a cadrelor noastre privind ajutorul de stat și a stabilității și a creșterii.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a declarat: „Pandemia de coronavirus ne testează pe toți. Aceasta nu este doar o provocare fără precedent pentru sistemele noastre de sănătate, ci și un șoc major pentru economiile noastre. Pachetul economic important anunțat astăzi tratează situația de astăzi. Suntem pregătiți să facem mai multe pe măsură ce situația evoluează. Vom face tot ce este necesar pentru a sprijini europenii și economia europeană. ”

Ajutoare de stat acordate mai ușor

Răspunsul fiscal principal la coronavirus va veni din bugetele naționale ale statelor membre. Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să întreprindă acțiuni rapide și eficiente pentru a sprijini cetățenii și companiile, în special IMM-urile, care se confruntă cu dificultăți economice din cauza focarului COVID-19.

Statele membre pot concepe măsuri de sprijin ample în conformitate cu normele UE existente. În primul rând, ei pot decide să ia măsuri, cum ar fi subvenții salariale, suspendarea plăților impozitelor corporative și pe valoarea adăugată sau contribuții sociale. În plus, statele membre pot acorda sprijin financiar direct consumatorilor, de exemplu pentru serviciile anulate sau biletele care nu sunt rambursate de operatorii în cauză. De asemenea, normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să ajute companiile să facă față deficitului de lichidități și au nevoie de ajutor de salvare urgent. Articolul 107 alineatul (2) litera (b) TFUE permite statelor membre să compenseze companiile pentru daunele direct cauzate de evenimente excepționale, inclusiv măsuri în sectoare precum aviația și turismul.

În prezent, impactul focarei COVID-19 în Italia este de natură și scară care permite utilizarea articolului 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE. Acest lucru permite Comisiei să aprobe măsuri naționale suplimentare de sprijin pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

Evaluarea Comisiei privind utilizarea articolului 107 alineatul (3) litera (b) pentru alte state membre va adopta o abordare similară. Comisia pregătește un cadru legal special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE, pentru a fi adoptat în caz de nevoie.

Comisia este pregătită să lucreze cu toate statele membre pentru a se asigura că se pot pune în aplicare în timp util posibile măsuri de sprijin național pentru combaterea focarului virusului COVID-19.

Flexibilitatea cadrului fiscal european

Comisia va propune Consiliului să aplice deplina flexibilitate prevăzută în cadrul fiscal al UE, astfel încât să poată pune în aplicare măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea focarul de coronavirus și să-i atenueze efectele socio-economice negative.

În primul rând, Comisia consideră că pandemia COVID-19 se califică drept „evenimente neobișnuite în afara controlului guvernamental”. Acest lucru permite utilizarea cheltuielilor excepționale pentru a împiedica răspândirea COVID-19, cum ar fi cheltuielile pentru îngrijirea sănătății și măsuri de salvare direcționate pentru firme și lucrători.

În al doilea rând, Comisia va recomanda ajustarea eforturilor fiscale necesare statelor membre în caz de creștere negativă sau scăderi mari de activitate.

În cele din urmă, Comisia este pregătită să propună Consiliului activarea clauzei generale pentru a se încadra în sprijinul unei politici fiscale mai generale. Această clauză ar suspenda - în cooperare cu Consiliul - ajustarea fiscală recomandată de Consiliu în cazul unei crize economice severe în zona euro sau în UE în ansamblu.

Asigurarea solidarității pe piața unică

Doar cu solidaritate și soluție coordonată la nivel european, vom putea gestiona eficient această urgență de sănătate publică. Solidaritatea este esențială în această criză, în special pentru a garanta că bunurile esențiale, necesare pentru atenuarea riscurilor de sănătate ale focarului, pot ajunge la toți cei care au nevoie. Este esențial să acționăm împreună pentru a asigura producția, stocarea, disponibilitatea și utilizarea rațională a echipamentelor de protecție medicală și a medicamentelor în UE, în mod deschis și transparent, mai degrabă decât să luăm măsuri unilaterale care restricționează libera circulație a mărfurilor de sănătate esențiale.

Prin urmare, Comisia face toate măsurile necesare în acest scop, inclusiv prin furnizarea de îndrumări pentru statele membre cu privire la modul de punere în aplicare a unor mecanisme de control adecvate pentru a asigura securitatea aprovizionării și prin lansarea unei proceduri de achiziții comune accelerate pentru aceste mărfuri și emiterea unei recomandări privind non Echipament de protecție marcat CE.

Focarul COVID-19 are un impact major asupra sistemelor noastre de transport, având în vedere legătura strânsă dintre lanțurile de aprovizionare europene, susținute de o rețea extinsă de servicii de transport de marfă pe uscat, pe mare și în aer. Comisia lucrează cu statele membre pentru a asigura fluxul de mărfuri esențiale peste granițele terestre. Industria aviației internaționale și europene a fost în special lovită. Așa cum a anunțat președintele von der Leyen la 10 martie, pentru a contribui la ușurarea impactului economic și ecologic al focarului, Comisia propune astăzi o legislație pentru a atenua temporar pierderile companiilor aeriene - prin care transportatorii aerieni trebuie să utilizeze cel puțin 80% din sloturile aeroporturilor într-o anumită perioadă pentru a le menține în perioada corespunzătoare a anului următor.

În cele din urmă, Comisia face legătura cu statele membre, autoritățile internaționale și asociațiile profesionale cheie ale UE pentru a monitoriza impactul crizei asupra sectorului turismului și a coordona măsurile de sprijin.

Mobilizarea bugetului UE

Pentru a aduce ajutor imediat IMM-urilor afectate, bugetul UE își va folosi instrumentele existente pentru a sprijini lichiditatea acestor companii, completând măsurile luate la nivel național. În săptămânile următoare, 1 miliard de euro vor fi redirecționați din bugetul UE ca o garanție către Fondul European de Investiții, pentru a stimula băncile să furnizeze lichidități IMM-urilor și întreprinderilor intermediare. Acest lucru va ajuta cel puțin 100 000 de IMM-uri europene și întreprinderile mici și mijlocii cu aproximativ 8 miliarde de euro finanțare. Vom oferi, de asemenea, concedii de credit debitorilor existenți care sunt afectați negativ.

Reducerea impactului asupra ocupării forței de muncă

Trebuie să protejăm lucrătorii împotriva șomajului și a pierderilor de venituri pentru a evita efectele permanente. Comisia este pregătită să sprijine statele membre în acest sens, promovând, în special scheme de lucru pe timp scurt, programe de perfecționare și recalificare care s-au dovedit eficiente în trecut.

De asemenea, Comisia va accelera pregătirea propunerii legislative pentru un sistem european de reasigurare a șomajului care vizează sprijinirea politicilor statelor membre care păstrează locuri de muncă și competențe.

Mai mult decât atât, Inițiativa de investiții „Coronavirus Response” va facilita desfășurarea Fondului social european - un fond orientat către sprijinirea lucrătorilor și a asistenței medicale.

Fondul european de ajustare la globalizare ar putea fi, de asemenea, mobilizat pentru a sprijini lucrătorii concediați și pe cei care desfășoară activități independente în condițiile actualei și viitoarei reglementări. Până la 179 milioane EUR sunt disponibile în 2020.

Inițiativa de investiții pentru răspuns la criza coronavirus

În cadrul acestei noi inițiative, Comisia propune să direcționeze 37 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune către combaterea crizei Coronavirus. În acest sens, Comisia propune să renunțe anul acesta la obligația de a solicita statelor membre să restituie prefinanțarea nefondată pentru fondurile structurale. Aceasta se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro din bugetul UE, pe care statele membre vor putea să îl folosească pentru a suplimenta 29 de miliarde de euro din finanțarea structurală în întreaga UE. Aceasta va crește efectiv investiția în 2020 și va contribui la încărcarea anticipată a utilizării finanțării politicii de coeziune, încă nealocate, de 28 de miliarde de euro în cadrul programelor de politică de coeziune 2014-2020. Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să aprobe rapid această propunere, pentru a putea fi adoptată în următoarele două săptămâni.

În plus, Comisia propune să extindă sfera de aplicare a Fondului de solidaritate al UE, incluzând, de asemenea, o criză de sănătate publică în sfera sa de aplicare, în vederea mobilizării acesteia, dacă este nevoie pentru statele membre cele mai afectate. Până la 800 de milioane de euro sunt disponibili în 2020. Fondul european de ajustare la globalizare are la dispoziție până la 175 de milioane EUR pentru a mobiliza sprijin pentru lucrătorii concediați și pentru angajații independenți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...