„Nu este o știre bună. Speranța noastră era ca UE își va păstra interesul pentru vecinatatea apropiată a României în legătură cu păstrarea și continuarea și aprofundarea procesului de extindere. Speranța noastră, în egală măsură, se îndrepta spre Ucraina, cel mai mare vecin al României, care prin exprimarea dorinței de asociere la UE lărgea spre est zona de referință a acestei organizații, implicit și în ceea ce privește rolul și poziționarea României nu numai din punct de vedere politic sau strategic, dar și din punct de vedere economic”, a comentat Cristian Diaconescu pentru Digi24.
Declarația fostului șef al diplomației române vine după ce Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov.
Potrivit consilierului prezidențial, în Ucraina, peste 50 la sută din populația statului dorește apropierea de UE, astfel că, „aici, conducerea de la Kiev va avea o mare și sensibilă problemă”.
„Nu excludeți varianta ca până în ultimul moment să se exploreze diverse altenative, atât la Bruxelles, cât și la Kiev. Dar dacă temerea politică de Timoșenko e mai mare decât opțiunea natională a statului ucrainean pentru UE, aici așa sunt lucrurile și așa mergem mai departe”, a spus Cristian Diaconescu.
Întrebat despre probabilitatea ca deciziile să fie cuplate la nivelul Ucrainei și Republicii Moldova și despre eventualitatea ca nici Republica Moldova de a nu mai parafa acordul cu UE, Cristian Diaconescu a răspuns negativ.
„Exclus. Republica Moldova și-a îndeplinit cu succes condiționalitățile și a venit în întâmpinarea așteptarilor partenerilor europeni. În acest moment Republica Moldova va beneficia de sprijinul tuturor statelor europene pentru parafarea acordului de asociere și de liber schimb. Parcursul european al republicii Moldova este confirmat”, a conchis Cristian Diaconescu.