Potrivit primelor rezultate oficiale, Angelei Merkel îi lipsesc doar cinci mandate pentru a avea majoritate absolută în Parlament. Iar acum are o misiune dificilă: trebuie să decidă pe cine va alege să i se alăture la guvernare. Liberalii, care au făcut parte până acum din coaliţia Angelei Merkel, nu au trecut de pragul de 5 la sută, necesar pentru a intra în Parlament. Liderul lor, Philipp Rosler, a demisionat din fruntea partidului.
În mijlocul susţinătorilor şi al colegilor de partid, care au dansat de bucurie, Angela Merkel a mulţumit tuturor celor care au contribuit la victoria sa istorică.
„Mulţumesc tuturor colaboratorilor, care au făcut posibilă îndeplinirea misiunii mele de cancelar. Am traversat împreună un an dificil. De asemenea, îi mulţumesc soţului meu, care a avut multe de îndurat”, a spus Angela Merkel.
Conservatorii au obţinut la alegerile de ieri cel mai bun rezultat după unificarea celor două Germanii. Ei nu pot, însă, guverna singuri, pentru că nu au majoritate absolută în Parlament. Aşa că la Berlin au început negocierile pentru putere.
Este o situaţie foarte ambiguă şi de aceea Partidul Social-Democrat nu poate paria că va face parte din viitorul guvern. Mingea este în terenul doamnei Merkel. Este rândul ei să adune o majoritate”, a declarat Peer Steinbruck, liderul SPD.
Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, alianţa CDU-CSU, condusă de cancelarul german, a obţinut 41,5% din voturi, social-democraţii lui Peer Steinbruck, 25,7 la sută, în timp ce ecologiştii au întrunit 8,4 % din sufragii. Cu 4,8 la sută liberal-democraţii, aliaţii Angelei Merkel, au ratat intrarea în Parlament, pentru prima oară în ultimii 65 de ani. Veşti mai bune sunt pentru stânga radicală, care şi-a asigurat 64 de locuri în Camera Inferioară a Legislativului, cu 8,6% din sufragii.
Prezenţa la vot a fost de 71,5%, ceva mai bună decât cea de 70,8%, înregistrată în 2009.
Indiferent care va fi configuraţia noului guvern, Angela Merkel va putea să continue fără probleme politicile sale economice de consolidare a zonei euro, axate pe două principii: solidaritate şi austeritate.