Alice Weidel, candidata la funcția de cancelar al Germaniei din partea formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, a criticat Uniunea Europeană pentru distrugerea industriei auto a țării și a propus reducerea blocului la o zonă de liber schimb, potrivit Bloomberg.
„Ceea ce trebuie să avem este comerțul liber între țările europene, dar nu avem nevoie de toată birocrația”, a declarat co-lidera celui de-al doilea cel mai puternic partid din sondajele germane pentru Bloomberg TV la Berlin. „Elaborarea politicii socialiste” a UE a „distrus mecanismul pieței în Europa”.
De exemplu, Weidel – primul candidat al AfD la funcția de cancelar – a citat sectorul auto din Germania, despre care a spus că a fost „săpat” de interzicerea UE privind vânzarea de noi vehicule cu motor cu combustie până în 2035.
„Nu avem nevoie de toți acești birocrați care habar nu au ce fac și ne distrug fundația din Uniunea Europeană”, a spus Weidel. „Nu vedem ca Uniunea Europeană în starea ei actuală să fie o instituție care funcționează bine.”
În platforma sa de campanie pentru alegerile anticipate din 23 februarie, AfD solicită o ieșire a Germaniei din UE și zona euro, mișcări care ar marca o schimbare majoră în politica germană și ar anula decenii de integrare politică și economică. Partidul solicită, de asemenea, o represiune împotriva migranților fără acte, inclusiv expulzarea a sute de mii de oameni.
Apelul „Germania înainte de toate” a rezonat cu mulți alegători nemulțumiți de economia zbuciumată a țării. Partidul anti-imigrație urmează doar opoziției conservatoare conduse de creștin-democrați și se plasează înaintea tuturor partidelor de guvernământ, inclusiv a social-democraților cancelarului Olaf Scholz.
În interviu, Weidel a respins etichetarea partidului ca fiind „de extremă-dreapta”, numindu-l „libertarian” și „conservator”.
Weidel a spus că principalele ei priorități, dacă va fi aleasă, ar fi controlul la frontieră, scăderea taxelor și relansarea energiei nucleare după ce Germania și-a închis ultimele centrale în 2023.
Politicile au însă puține șanse de a fi implementate, pentru că toate celelalte partide au exclus o coaliție cu AfD. Totuși, formațiunea a avut o influență majoră asupra dezbaterii politice din Germania, în special făcând eforturi pentru o linie mai dură în privința migrației.
Politiciana în vârstă de 45 de ani, care a coprezidat AfD împreună cu Tino Chrupalla din 2021, a cerut reforme ale tratatelor UE care să permită statelor membre să se opună prin veto deciziilor Comisiei Europene, brațul executiv al blocului.
Ea a mai spus că țărilor ar trebui să li se permită să iasă din UE, implicit fiind un parteneriat de liber schimb, mai degrabă decât să treacă prin contorsiunile care au însoțit negocierile privind Brexitul din Marea Britanie.
„Recomand cu căldură doar o zonă de liber schimb, deoarece toți birocrații – mii dintre ei – mănâncă banii contribuabililor”, a spus ea.
Weidel, al cărei partid este un susținător al restabilirii legăturilor de afaceri și politice cu Rusia, a salutat revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Partidul ei solicită încetarea oricărui ajutor militar pentru Ucraina și a avertizat împotriva a ceea ce oficialii AfD au descris ca fiind o nouă escaladare militară a Occidentului. „Avem speranțe uriașe cu președinția lui”, a spus ea. „Sper cu adevărat că va pune capăt acestui război teribil din Ucraina, pentru că statele membre europene nu sunt de fapt dispuse sau capabile să facă așa ceva”.
Contextul sfârșitului războiului este perspectiva reluării livrărilor de energie ieftină din Rusia, în special gaze naturale. Partidul, care este sceptic cu privire la schimbările climatice provocate de om, este, de asemenea, în favoarea arderii cărbunelui pentru a genera energie în detrimentul expansiunii surselor regenerabile.
Editor : Ș.R.