Aceştia au precizat că atât liderul de la Kiev, cât şi ministrul de Interne au promis că autorităţile nu vor folosi forţa împotriva protestatarilor. În schimb, potrivit înţelegerii, manifestanţii trebuie la rândul lor să renunţe la violenţe.
Cu toate acestea, reprezentanţii opoziţiei au declarat că aceasta este abia o primă fază a negocierilor şi că nu vor renunţa la proteste până când actualul preşedinte nu va demisiona.
Între timp, zeci de mii de oameni continuă să protesteze în Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei.
Dacă la Kiev, spiritele au fost relativ calme, flama revoltei antiguvernamentale a cuprins ieri mai multe oraşe din vestul Ucrainei. La Liov, sute de oameni au luat pur şi simplu cu asalt clădirea administraţiei regionale. Cordoanele de poliţie care barau accesul spre biroul guvernatorului au fost rupte, iar acesta a fost obligat să-şi prezinte demisia.
Între timp, manifestanţii din centrul Kievului au refăcut baricadele de pneuri, saci, scânduri şi moloz în aşteptarea unei confruntări decisive cu forţele de ordine. Oamenii spun că sunt pregătiţi să înfrunte orice pentru a aduce schimbarea în ţară.
Protestatarii îi acuză în continuare pe jandarmi că au folosit muniţie de război. Chiar dacă neagă hotărât acuzaţiile, autorităţile au recunoscut că doi dintre protestatari au murit împuşcaţi.
Autorităţile au prezentat, de altfel, scuze publice după ce o înregistrare cu un protestatar, bătut şi dezbrăcat la pielea goală de jandarmi, a ajuns virală pe internet.
Preşedintele Ucrainei a asigurat Comisia Europeană că, în ciuda situaţiei tensionate, nu va decreta stare de urgenţă. Evenimentele de la Kiev au provocat îngrijorarea cancelariilor occidentale care au făcut apel la calm şi au cerut protejarea vieţilor manifestanţilor. Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui ucrainean să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste.