Turcia este „omul ciudat” din NATO. Expert: Avanpostul kurd care va înfuriat SUA nu este în Afrin

Data publicării:
Turkish-forces-678x381

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis joi să continue, până ce scopul va fi atins, ofensiva ţării sale din nordul Siriei contra unei miliţii kurde aliate a SUA (YPG), în timp ce tensiunile cu Washingtonul cresc.



În a şasea zi a acestei ofensive, care suscită îngrijorarea mai multor state, Erdogan a mers la sediul comandamentului operaţiunii, din provincia de frontieră Hatay, în compania şefului armatei şi a ministrului Apărării, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, transmite AFP, citată de Agerpres.

În cursul acestei vizite, Erdogan a afirmat că ofensiva împotriva miliţiei kurde „Unităţile de apărare a poporului (YPG)" va continua „până ce scopul va fi atins".

Ankara a contestat joi felul în care a prezentat Casa Albă o convorbire telefonică dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, apreciind că nu a reflectat fidel conţinutul discuţiei celor doi lideri despre ofensiva turcă din Siria.

Preşedinţia turcă a dezminţit totodată că Trump şi-ar fi exprimat „preocuparea faţă de retorica falsă şi distructivă venită din partea Turciei", aşa cum s-a formulat în comunicatul de la Washington, afirmând că preşedintele american pur şi simplu a făcut cunoscut că criticile turce la adresa SUA „provoacă preocupare la Washington".

„Manieră măsurată”

Pe acelaşi subiect, NATO a declarat că Turcia, care a lansat o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde acuzate de „terorism”, are „dreptul să se apere”, dar „într-o manieră proporţionată şi măsurată”.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat joi că militarii americani şi turci discută posibilitatea creării unei „zone de securitate" la frontiera turcă, dar că este vorba pentru moment „doar de o idee".

Şeful diplomaţiei turce evocase cu puţin timp înainte această opţiune, vorbind de o zonă tampon de 30 km adâncime. El a apreciat totuşi că trebuie, înainte de a discuta despre acest subiect, să fie „restabilită încrederea" între Washington şi Ankara.

Regimul de la Damasc trebuie să intervină pentru a împiedica aviaţia turcă să survoleze districtul Afrin, din nordul Siriei, a afirmat joi, pentru AFP, un responsabil al acestei enclave controlate de kurzi şi bombardată de şase zile de Ankara.

„Statul sirian (...), cu toate mijloacele de care dispune, ar trebui să facă faţă acestei agresiuni şi să declare că nu va permite avioanelor turce să survoleze spaţiul aerian sirian", a arătat Othmane al-Cheikh Issa, copreşedinte al Consiliului executiv al districtului Afrin.

Numită „Ramura de măslin", ofensiva, lansată sâmbătă de armata turcă şi efectuată cu rebelii sirieni pro-Ankara, vizează dislocarea miliţiei kurde siriene „Unităţile de apărare a poporului (YPG)" din regiunea Afrin, de la graniţa cu Turcia.

Duminică, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a condamnat ofensiva turcă, iar viceministrul Afacerilor Externe, Fayçal Moqdad, a avertizat că Siria ar putea doborî avioanele de luptă ale Turciei.

„Mărșăluiesc într-un cuib de viespi”

Un expert în Orientul Mijlociu al think tank-ului Atlantic Council, Aaron Stein, spune că strategia Turciei în această incursiune militară nord-siriană este neclară și că o metaforă potrivită pentru a esențializa această obscuritate este aceea unui „marș într-un cuib de viespi”.

Aventura miltiară a Ankarei împotriva forțelor YPG va determina până la urmă Statele Unite să aleagă între doi aliați aflați în conflict. „Iar Ankarei s-ar putea să nu îi placă deznodământul”, subliniază Stein.

În timp ce „Afrin este o pilulă ușor de înghițit” pentru SUA, „linia roșie” va fi trasă de americani în altă parte – în următorul avanpost YPG pe care îl vizează armata turcă, orașul Manbij, unde se află staționate forțele americane alături de milițiile kurde.

Turcia este „omul ciudat în NATO”, mai spune Aaron Stein, care este de părere că prin această operațiune militară - precum și infuzia de autoritarism la nivel prezidențial, plus „relațiile confuze” cu Rusia și Iranul – Recep Tayyip Erdogan și-a distrus orice speranță de acces în UE. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri