Trei cercetători au câștigat premiul Nobel pentru chimie în 2023 „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”

Data publicării:
Ședința de acordare a premiului nobel pentru chimie
Premiul Nobel pentru Chimie 2023 recompensează descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile. Foto: Profimedia Images

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis să acorde Premiul Nobel pentru chimie 2023 lui Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”, după ce numele acestor cercetători au fost făcute publice accidental înainte de anunţ.

Premiul Nobel pentru chimie 2023 recompensează descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile.

Aceste cele mai mici componente ale nanotehnologiei îşi răspândesc acum lumina de la televizoare şi lămpi cu LED-uri şi pot, de asemenea, să ghideze chirurgii atunci când îndepărtează ţesuturi tumorale, printre multe alte lucruri.

Toţi cei care studiază chimia învaţă că proprietăţile unui element sunt guvernate de numărul de electroni pe care îi are. Cu toate acestea, atunci când materia se micşorează până la dimensiunile nanometrice, apar fenomene cuantice, care sunt guvernate de dimensiunea materiei.

Laureaţii Premiului Nobel pentru chimie din 2023 au reuşit să producă particule atât de mici încât proprietăţile lor sunt determinate de fenomene cuantice. Particulele, care se numesc puncte cuantice, au acum o mare importanţă în nanotehnologie.

Cine sunt laureaţii

Moungi G. Bawendi - profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, SUA

Louis E. Brus - profesor la Universitatea Columbia, New York, NY, SUA

Alexei I. Ekimov - fost cercetător şef la Nanocrystals Technology Inc., New York, NY, SUA.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei clicurilor şi chimiei bioortogonale”. 

Suma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de dolari - n. red.)1 pentru fiecare premiu Nobel complet.

Medalia Premiului Nobel pentru Chimie a fost concepută de sculptorul şi gravorul suedez Erik Lindberg şi reprezintă natura sub forma unei zeiţe asemănătoare cu Isis, care iese din nori şi ţine în braţe o cornucopia. Voalul care îi acoperă faţa rece şi austeră este ţinut sus de geniul ştiinţei.

114 premii Nobel pentru Chimie au fost decernate din 1901 până în prezent. 25 de premii în Chimie au fost împărţite de doi laureaţi. Opt femei au primit premiul pentru chimie până în prezent.

Două persoane, Frederick Sanger şi Barry Sharpless, au primit premiul pentru chimie de două ori.

35 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat în chimie din istorie, Frédéric Joliot, care a primit premiul Nobel în 1935. 97 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în chimie, şi cel mai în vârstă laureat din istorie, John B. Goodenough.

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat, vineri, de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice pe 9 octombrie. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri