Summitul G20, chiar în „ghearele lupului”. Hamburg, cunoscut ca „inima anarhismului” din Germania
Data actualizării: Data publicării:
Vineri și sâmbătă, liderii mondiali se întâlnesc în Germania, la Messe und Congress, un centru de conferințe din Hamburg, în cadrul summit-ului G20.
Evenimentul a debutat într-o atmosferă violentă. Peste 70 de poliţist au fost răniţi joi noaptea, în urma ciocnirilor care au izbucnit la protestele antiglobalizare organizate în marja summitului G20. Până la 12.000 de persoane au participat la demonstraţia intitulată ”Bine aţi venit în Iad” şi au protestat faţă de globalizare, precum şi faţă de acţiunile preşedintelui Trump.
De asemenea, vineri dimineața, manifestanţi au incendiat maşini aparţinând poliţiei germane, au anunţat forţele de ordine pe Twitter, relatează AFP. Poliţia federală a semnalat cu puţin înainte de ora 7.00 GMT o ”operaţiune în curs împotriva unor persoane violente”, lansând cocteiluri Molotov şi incendiind ”maşini de patrulare” în cartierul Altona, în apropierea unui comisariat.
Summiturile G20 atrag adeseori proteste violente, dar autorităţile din Hamburg sperau să minimalizeze nivelul ciocnirilor pentru a evita tragedii, precum cele care au marcat sumitul de la Londra (2009) - unde o persoană şi-a pierdut viaţa - sau de la Genova (2001) - unde un poliţist l-a împuşcat mortal pe activistul stângist Carlo Giuliani.
De multe ori, asemenea summituri sunt organizate în zone rurale izolate. Însă, o serie de constrângeri logistice au forţat-o pe Merkel să accepte organizarea summitului G20 la Hamburg.
Lăsând deoparte aspectele actualității, dacă punem lupa istoriografică pe Hamburg, vom descoperi anumite detalii previzibile. Mai mult, se poate spune că summitul G20 a fost organizat chiar în „ghearele lupului”.
La 10 minute distanță de mers pe jos de clădirea centrului de conferințe unde se ține evenimentul, se află Rote Flora, un teatru abandonat și ocupat de squatteri, „care este acum inima spirituală a mișcării anit-capitaliste din Hamburg”, scrie Foreign Policy (FP).
De-a lungul istorie sale, clădirea, construită în 1888, a văzut destule tulburări sociale: raiduri ale poliției, bătăi de stradă și scene de thriller cu spioni guvernamentali.
În prezent, cartierul St. Pauli, situat pe malul drept al Elbei, unde se află Rote Flora, a fost declarat „zona de pericol” de către Senatul din Hamburg.
„Decizia Guvernului de a aduce G20-ul în centrul Hamburgului este riscantă”, a declarat pentru FP Sven Brux, responsabilul pe probleme de securitate ale echipei de fotbal FC St. Pauli. „Unii oameni de stânga văd în asta (în organizarea summit-ului – n.r.) o declarație de război”, a subliniat Brux, adăugând că, pe durata evenimentului, clubul de fotbal va găzdui un tur ”Anti-G20”.
Chiar dacă în anii 1960, Berlinul era orașul protestelor studențești, spiritul anarhist își avea însă originile în Hamburg.
În 1967, studenți de la Universitatea din Hamburg au protestat la adresa „moștenirii naziste” a instituțiilor germane, afișând un banner cu un slogan care avea să facă istorie: „Sub rochii, duhoarea mânioasă a o mie de ani”, o replică care făcea aluzie la proiectul imperialist al lui Adolf Hitler, al Reich-ului de o mie de ani.
Peste ani, orașul s-a transformat în principala scenă a mișcărilor anarhiste din Germania.