Summitul G20, chiar în „ghearele lupului”. Hamburg, cunoscut ca „inima anarhismului” din Germania

Data actualizării: Data publicării:
Foto: AP /Jacqueline Larma
Foto: AP /Jacqueline Larma

Vineri și sâmbătă, liderii mondiali se întâlnesc în Germania, la Messe und Congress, un centru de conferințe din Hamburg, în cadrul summit-ului G20.

20
Foto: AP /Jacqueline Larma

Evenimentul a debutat într-o atmosferă violentă. Peste 70 de poliţist au fost răniţi joi noaptea, în urma ciocnirilor care au izbucnit la protestele antiglobalizare organizate în marja summitului G20. Până la 12.000 de persoane au participat la demonstraţia intitulată ”Bine aţi venit în Iad” şi au protestat faţă de globalizare, precum şi faţă de acţiunile preşedintelui Trump.

De asemenea, vineri dimineața, manifestanţi au incendiat maşini aparţinând poliţiei germane, au anunţat forţele de ordine pe Twitter, relatează AFP. Poliţia federală a semnalat cu puţin înainte de ora 7.00 GMT o ”operaţiune în curs împotriva unor persoane violente”, lansând cocteiluri Molotov şi incendiind ”maşini de patrulare” în cartierul Altona, în apropierea unui comisariat.

Summiturile G20 atrag adeseori proteste violente, dar autorităţile din Hamburg sperau să minimalizeze nivelul ciocnirilor pentru a evita tragedii, precum cele care au marcat sumitul de la Londra (2009) - unde o persoană şi-a pierdut viaţa - sau de la Genova (2001) - unde un poliţist l-a împuşcat mortal pe activistul stângist Carlo Giuliani.

De multe ori, asemenea summituri sunt organizate în zone rurale izolate. Însă, o serie de constrângeri logistice au forţat-o pe Merkel să accepte organizarea summitului G20 la Hamburg.

Lăsând deoparte aspectele actualității, dacă punem lupa istoriografică pe Hamburg, vom descoperi anumite detalii previzibile. Mai mult, se poate spune că summitul G20 a fost organizat chiar în „ghearele lupului”.

La 10 minute distanță de mers pe jos de clădirea centrului de conferințe unde se ține evenimentul, se află Rote Flora, un teatru abandonat și ocupat de squatteri, „care este acum inima spirituală a mișcării anit-capitaliste din Hamburg”, scrie Foreign Policy (FP).

De-a lungul istorie sale, clădirea, construită în 1888, a văzut destule tulburări sociale: raiduri ale poliției, bătăi de stradă și scene de thriller cu spioni guvernamentali.

În prezent, cartierul St. Pauli, situat pe malul drept al Elbei, unde se află Rote Flora, a fost declarat „zona de pericol” de către Senatul din Hamburg.

„Decizia Guvernului de a aduce G20-ul în centrul Hamburgului este riscantă”, a declarat pentru FP Sven Brux, responsabilul pe probleme de securitate ale echipei de fotbal FC St. Pauli. „Unii oameni de stânga văd în asta (în organizarea summit-ului – n.r.) o declarație de război”, a subliniat Brux, adăugând că, pe durata evenimentului, clubul de fotbal va găzdui un tur ”Anti-G20”.

Chiar dacă în anii 1960, Berlinul era orașul protestelor studențești, spiritul anarhist își avea însă originile în Hamburg.

În 1967, studenți de la Universitatea din Hamburg au protestat la adresa „moștenirii naziste” a instituțiilor germane, afișând un banner cu un slogan care avea să facă istorie: „Sub rochii, duhoarea mânioasă a o mie de ani”, o replică care făcea aluzie la proiectul imperialist al lui Adolf Hitler, al Reich-ului de o mie de ani.

Peste ani, orașul s-a transformat în principala scenă a mișcărilor anarhiste din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...