Zi importantă în Statele Unite, unde Colegiul Electoral este aşteptat să valideze astăzi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Dacă în alţi ani, procedura era doar o formalitate trecută adesea cu vederea, succesul controversat al republicanului care a pierdut votul popular a stârnit diverse scenarii.
Constituția nu îi obligă pe electori să voteze în conformitate cu ceea ce au decis alegătorii din statele pe care le reprezintă. Totuși cazurile în care un astfel de demnitar şi-a schimbat opțiunea sunt foarte. De aceea nimeni nu se aşteaptă la vreo schimbare majoră după votul de luni indiferent cât de controversată este victoria lui Donald Trump.
Există mai multe voci care au solicitat electorilor să voteze conform conștiinței pornind de la ideea că omul de afaceri nu îndeplinește criteriile morale pentru a conduce cea mai mare democrație a lumii. Se adaugă aici și dezvăluirile serviciilor de informații care susțin că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile.
Mai mult, anul acesta a existat o mare discrepanță între votul electoral și cel popular. Donald Trump a câștigat 306 din voturile electorilor și a fost votat de 62,9 milioane de oameni, în timp ce Hillary Clinton a fost votată de 65, 8 milioane de americani, dar a obținut doar 232 de voturi din partea electorilor.
Art Sisneros a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede.
Pentru ca Donald Trump să nu obțină majoritatea ar trebui ca 37 de electori să nu voteze cu el. În cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar republicanii au majoritate absolută a delegațiilor aici. De asemenea, vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Senatori, unde, din nou, Republicanii au o majoritate de 52 - 48, conform RFI.