Sancțiunile împotriva Rusiei, pe masa lui Trump. Ce se întâmplă dacă nu le aprobă
Data publicării:
Senatul Statelor Unite a adoptat joi, aproape în unanimitate, noi sancțiuni împotriva Rusiei, informează Reuters, preluată de Agerpres. Legea a fost trimisă președintelui Trump, dar potrivit Washington Post, nu este clar dacă o va promulga sau va recurge la dreptul de veto.
Sancțiunile adoptate marți de Camera Reprezentanților din Congresul SUA împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord au întrunit voturile a 98 de senatori americani din cei 100, fiind susținute și de minoritatea democrată. Legea respectivă este înaintată acum președintelui Donald Trump, în vederea promulgării.
Șeful Casei Albe are și drept de veto, dar dacă va face uz de acesta, republicanii și democrații asigură în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii și în aceste condiții. În Camera Reprezentanților, au fost 419 voturi pentru sancțiuni și doar trei împotrivă.
Noile sancțiuni vor tensiona și mai mult relațiile dintre Washington și Moscova, deja deteriorate în timpul mandatului fostului președinte american Barack Obama, comentează Reuters. Trump spera să remedieze situația, dar administrația sa se confruntă cu anchete privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut.
Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a afirmat înaintea votului de joi din Senat că președintele și-ar putea exercita dreptul de veto pentru a impune măsuri mai dure, dar mesajul a fost întâmpinat cu scepticism, deoarece în ultimele săptămâni administrația prezidențială a făcut lobby pentru o lege mai moderată.
Reuters menționează că una din prevederile care nu sunt agreate de Trump este posibilitatea lăsată Congresului de a se opune oricărei încercări de relaxare a sancțiunilor. Oricum, președintele poate impune în orice moment sancțiuni mai aspre printr-un ordin executiv, a explicat Edward Fishman, fost oficial al Departamentului de Stat implicat în politica de sancțiuni a SUA sub președintele Obama.
Înainte de votul de joi, senatorul republican John McCain, unul din liderii politici ai majorității, a declarat: „Statele Unite ale Americii trebuie să îi trimită un mesaj puternic lui Vladimir Putin și oricărui agresor că nu vom tolera atacuri asupra democrației noastre”.
Președintele Rusiei a negat cu mai multe ocazii orice amestec al țării sale în campania prezidențială americană din 2016. Joi, Vladimir Putin a avertizat joi că Rusia va răspunde la un moment dat „insolenței” Statelor Unite, dar a refuzat să facă precizări privind riposta Rusiei față de noile sancțiuni impuse de SUA, înainte de a vedea forma finală a legii. Aflat în Finlanda pentru aniversarea centenarului independenței acestei țări, el a afirmat că Moscova „acționează cu reținere și răbdare, dar la un moment dat va trebui să reacționăm. Această agresivitate față de țara noastră nu poate fi tolerată la nesfârșit. Sancțiunile sunt absolut ilegale din punctul de vedere al legislației internaționale”, a spus Vladimir Putin.