Prima întrevedere dintre preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel a decurs într-o atmosferă aparent relaxată. Aparent, pentru că au existat şi momente stânjenitoare, chiar sub ochii ziariştilor sau întrebări incomode puse de jurnalişti la conferinţa de presă comună. În general, atât liderul de la Casa Albă cât şu cancelarul german au fost de acord că relaţiile dintre ţările lor sunt bune şi şi-au reafirmat sprijinul pentru o Alianţă Nord-Atlantică mai puternică.
Angela Merkel a sosit la Casa Albă cu o întârziere de trei zile din cauza furtunii de zăpadă de pe coasta de Est. Cancelarul german a dat mâna cu Donald Trump la intrarea în Casa Albă, însă în Biroul Oval, situaţia a stat un pic diferit.
Fotoreporter: Puteţi să vă daţi mâinile?
Angela Merkel, către Donald Trump: Doriţi să dăm mâna?
Donald Trump a ignorat-o însă pe Merkel.
Cei doi lideri au depăşit totuşi momentul şi au participat la conferinţa de presă comună cu mesaje de unitate de susţinere şi unitate pentru relaţiile dintre cele două state şi faţă de NATO. Dar a fost şi un avertisment pentru aliaţii care nu contribuie cu 2 la sută din PIB la bugetul Apărării.
Donald Trump, preşedintele SUA: I-am reiterat cancelarului Merkel sprijinul meu ferm faţă de NATO cât şi pentru necesitatea ca aliaţii noştri NATO să-şi plătească partea corectă faţă de costul apărării. Multe naţiuni datorează sume mari de bani din ultimii ani, iar acest lucru este nedrept faţă de Statele Unite. Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Preşedintele a subliniat cât de importantă este NATO. Alianţa este extrem de importantă pentru noi. Şi nu a fost inutil când am spus, la summitul NATO din Ţara Galilor, că şi Germania trebuie să îşi mărească cheltuielile (n.r. - pe apărare).
De asemenea, Donald Trump a atins şi subiecte mai sensibile, cele al terorismului şi migraţiei. În timpul campaniei electorale, actualul lider SUA a criticat politica Angelei Merkel de a deschide uşa migranţilor.
Donald Trump, preşedintele SUA: Recunoaştem, de asemenea, că securitatea imigraţiei este siguranţă naţională. Trebuie să ne protejăm cetăţenii de cei care caută să răspândească terorismul, extremismul şi violenţa în interiorul graniţelor noastre. Imigraţia este un privilegiu, nu un drept.
Actualul lider de la Casa Albă nu a evitat să arunce săgeţi nici spre fostul preşedinte Barack Obama, pe care l-a acuzat că i-ar fi ascultat telefoanele şi convorbirile din Trump Tower, în campania electorală. Mai ales că acum doi ani au fost informaţii că serviciile secrete americane i-au ascultat telefoanele Angelei Merkel.
Donald Trump, preşedintele SUA: Cât priveşte ascultările, cred că de către, cred, fosta Administraţie, cred că avem, probabil, ceva în comun...
Donald Trump a ţinut să sublinieze însă că nu acuză Londra că l-ar fi spionat, aşa cum au apărut unele informaţii