Administraţia SUA a transmis marţi că nu are nicio dovadă că Egiptul ar fi furnizat arme Rusiei şi şi-a reafirmat alianţa cu ţara arabă, în ciuda unor documente divulgate de The Washington Post care dezvăluie că Egiptul plănuia să aprovizioneze Rusia cu rachete, transmite EFE.
"Nu avem nicio dovadă că Egiptul a furnizat Rusiei arme letale", le-a spus John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, reporterilor de la bordul avionului prezidenţial Air Force One.
Kirby a încercat cu aceste declaraţii să clarifice că nu a avut loc niciun transfer de arme, dar nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că Egiptul plănuia să trimită arme în Rusia, aşa cum informase luni The Washington Post, notează Agerpres.
"Egiptul este un aliat important de securitate şi continuă să fie aşa", a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
The Washington Post a avut acces la o serie de documente secrete care au fost publicate în martie pe platforma socială Discord şi în care apăreau informaţii conform cărora preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, ar fi ordonat oficialilor săi guvernamentali să producă peste 40.000 de rachete pentru a le trimite Rusiei, care a invadat Ucraina în urmă cu peste un an.
O sursă egipteană a negat aceste informaţii, marţi, prin intermediul canalului egiptean de televiziune Al Qahera News, în timp ce Rusia a respins aceste informaţii, numindu-le "o farsă".
În ultimele zile, în presa americană au fost scurse documente militare şi de intelligence care dezvăluie detalii până acum necunoscute despre politica externă a administraţiei Joe Biden.
Majoritatea documentelor divulgate sunt legate de războiul din Ucraina şi oferă detalii despre planurile SUA şi NATO de a consolida ofensiva ucraineană. În plus, informaţiile sugerează că Washingtonul ar fi putut să-i spioneze pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, precum Ucraina însăşi, Coreea de Sud şi Israel.
Dezvăluirile au început vinerea trecută, au continuat în weekend şi în această săptămână. Impactul pe care îl vor avea aceste dezvăluiri este greu de evaluat în prezent, dar ar putea fi cel mai grav înregistrat după 2013, când fostul analist Edward Snowden a expus amploarea programelor masive de spionaj pe care le-au lansat Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001, notează EFE.
Citește și: PentagonLeaks: Forțe speciale occidentale ar opera pe teritoriul Ucrainei
Editor : M.D.B.