Analiză Sfârșitul erei Justin Trudeau în Canada: de ce s-a încheiat acum domnia de nouă ani a „noii fețe a politicii progresiste”
De luni de zile, lui Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, i-a fost adresată, sub diverse forme, aceeași întrebare: „Veți demisiona?”. Dar, deși a promis că va rămâne în fruntea Partidului Liberal - în ciuda frustrărilor tot mai mari ale alegătorilor și a creșterii în sondaje a unui rival politic - chiar și cel care se autodescrie „luptător” nu a putut rezista corului tot mai mare de membri ai propriului partid care îi cer să plece din funcție, scrie BBC, într-o sinteză la cald a contextului în care liderul canadian și-a încheiat domnia la vârful puterii din această țară nord-americană.
„Această țară merită o alegere reală la următoarele alegeri și a devenit clar pentru mine că, dacă trebuie să duc lupte interne, nu pot fi cea mai bună opțiune în acele alegeri”, a recunoscut Trudeau luni, anunțându-și demisia în fața Rideau Cottage, reședința sa oficială în cea mai mare parte a ultimului deceniu.
El va rămâne prim-ministru până când va fi ales un nou lider al Partidului Liberal, la o dată care urmează să fie stabilită de partid.
Trudeau a cerut ca parlamentul să fie prorogat - sau suspendat - până la 24 martie pentru a da timp partidului să găsească un nou lider.
Trudeau a ajuns la putere în urmă cu aproape un deceniu, fiind vestit ca noua față a politicii progresiste.
În 2015, influențați de carisma sa tinerească și de un mesaj politic plin de speranță, alegătorii au catapultat liberalii de pe locul al treilea la o majoritate de locuri în parlament - fără precedent în istoria politică a Canadei.
În prezent, el rămâne singurul lider care a rămas în picioare în rândul omologilor săi la preluarea mandatului, de la Barack Obama la Angela Merkel, Shinzo Abe și David Cameron, iar la 53 de ani, este în prezent cel mai longeviv lider politic din G7.
Însă, în anii care au urmat ascensiunii sale pe scena mondială și după două alegeri generale, Trudeau și brandul său au devenit o povară pentru norocul partidului.
Paul Wells, jurnalist politic canadian și autor al cărții „Justin Trudeau on the Ropes”, a declarat recent pentru BBC că el crede că Trudeau va fi amintit „ca un prim-ministru consecvent”, în special pentru că a oferit un leadership autentic în chestiuni precum reconcilierea indigenilor și, într-o anumită măsură, politica climatică.
Dar el este, de asemenea, unul „care s-a simțit din ce în ce mai departe de opinia publică și a fost din ce în ce mai incapabil să se adapteze la vremurile în schimbare”.
Luni, Trudeau a fost rapid în a prezenta ceea ce a fost mândru să realizeze în timpul mandatului, inclusiv conducerea țării în timpul pandemiei de Covid-19, renegocierea unui acord de liber schimb cu ultima administrație Trump și punerea în aplicare a unui beneficiu pentru copii considerat pe scară largă ca ajutând la atenuarea sărăciei.
Dar o serie de scandaluri etice au început să îndepărteze strălucirea noului guvern - s-a constatat că a încălcat normele federale privind conflictul de interese în gestionarea unei anchete de corupție și pentru călătorii de lux în Bahamas.
În 2020, s-a confruntat cu un control pentru că a ales o organizație de caritate care are legături cu familia sa pentru a gestiona un program guvernamental major.
În alegerile generale din 2019, partidul său a fost redus la statutul de minoritate, ceea ce înseamnă că liberalii au trebuit să se bazeze pe sprijinul altor partide pentru a rămâne la putere.
Alegerile anticipate din 2021 nu le-au îmbunătățit soarta.
Mai recent, Trudeau s-a confruntat cu situații potrivnice din cauza creșterii costului vieții și a inflației, care au contribuit la răsturnări ale alegerilor în întreaga lume.
A existat, de asemenea, frustrare în țară cu privire la ceea ce a fost văzut ca lupte pentru îndeplinirea promisiunilor mari - o agendă care a fost „supraîncărcată”, a spus Wells - și gestionarea sa a unor probleme precum imigrația.
La sfârșitul anului trecut, liberalii au revenit asupra obiectivelor ambițioase în materie de imigrație din cauza preocupărilor legate de gestionarea defectuoasă a problemei, reducând semnificativ numărul de nou-veniți admiși în Canada.
De asemenea, uneori le-a oferit adversarilor săi victorii politice ușoare, inclusiv atunci când a ieșit la iveală faptul că și-a vopsit fața în negru și maro înainte de a ocupa funcția.
După mai mult de nouă ani la putere, este unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri canadieni și există un sentiment general de oboseală și frustrare față de guvernul său.
Deci, avertismentul privind sfârșitul său politic era vizibil, comentează BBC.
O serie de lovituri politice au făcut clar că zilele lui Trudeau erau numărate.
În cursul verii, alegătorii au respins candidații liberali în câteva alegeri speciale în locuri cândva sigure pentru liberali, ceea ce a dus la începutul tulburărilor interne din partid.
El a devenit o figură din ce în ce mai polarizantă pentru electorat - Trudeau declarând luni că „este timpul pentru o resetare” și pentru ca „temperatura să scadă” în politica canadiană.
Andrew Perez, director la Perez Strategies, a declarat că va fi o provocare acum pentru liberali să se distanțeze de marca Trudeau.
„Acesta a fost un aspect major al succesului lor - dar a funcționat până când nu a mai funcționat”, a declarat strategul liberal pentru BBC.
Sondajele de opinie publică pentru liberali au indicat prăbușiri în ultimele săptămâni, iar încercările de a schimba cursul prin remanieri guvernamentale și scutiri de taxe nu au reușit să aibă niciun efect.
Un sondaj realizat în perioada sărbătorilor de Institutul Angus Reid a indicat cel mai scăzut nivel de susținere a partidului din istoria sa, care datează din 2014.
Sondajele sugerează că conservatorii - conduși de Pierre Poilievre, un politician de carieră în vârstă de 45 de ani, talentat pentru o frază-cheie de campanie - ar câștiga alegerile cu ușurință dacă acestea ar avea loc astăzi.
Următoarele alegeri trebuie să aibă loc până în octombrie, deși atât Poilievre, cât și Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat din Canada, au declarat că vor încerca să trimită canadienii la urne de îndată ce parlamentul se va reuni în martie.
Instabilitatea politică vine în contextul în care țara se confruntă cu o serie de provocări - nu în ultimul rând promisiunea președintelui ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, de a impune tarife vamale de 25 % asupra produselor canadiene.
Cu toate acestea, până la sfârșit, Trudeau părea hotărât să reziste, invocând dorința sa de a-l înfrunta pe Poilievre - opusul său ideologic - în sondaje.
Însă demisia șocantă a principalului adjunct al lui Trudeau, fostul ministru de finanțe Chrystia Freeland, la jumătatea lunii decembrie - care a invocat eșecul său perceput de a nu lua în serios amenințările lui Trump - s-a dovedit a fi ultima picătură.
Membrii propriului său partid au început să precizeze public că nu îi mai susțin conducerea.
Și, odată cu asta, a căzut și ultima piesă de domino, conchide BBC.
Citește și:
Cine ar putea să-l înlocuiască pe Justin Trudeau ca lider al Partidului Liberal
Justin Trudeau, victimă în războiului economic cu Donald Trump
Editor : B.E.
- Etichete:
- canada
- justin trudeau
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News