Ce a făcut Adrian Năstase la Moscova în preajma alegerilor prezidențiale ruse?
Data actualizării: Data publicării:
Fostul premier Adrian Năstase a fost la Moscova la sfârșitul săptămânii trecute, chiar înainte de alegerile prezidențiale din această țară. Fostul premier a relatat pe blog detaliile acestei vizite. El spune că a mers în Rusia alături de o delegație din care a făcut parte, printre alții, și cosmonautul Dumitru Prunariu, pentru a participa la o conferință. La seminar au luat parte și doi foști ambasadori ai Rusiei în România, iar fostul premier de la București s-a întâlnit cu fostul ministru rus de externe Igor Ivanov și cu Aleksandr Grușko, adjunct al actualului șef al diplomației de la Moscova. Între subiectele abordate au fost alegerile prezidențiale din Rusia, dar și cazul Srkipal, spionul rus otrăvit în Marea Britanie, dezvăluie Adrian Năstase.
Adrian Năstase își începe relatarea cu un citat din Nicolae Titulescu: „Își poate oare permite România luxul unei politici ostile fată de de marele ei Vecin, Rusia? Sunt convins că nu putem” și remarcă apoi „coincidența extraordinară”: în ziua în care s-au împlinit 136 de ani de la nașterea celui care scria aceste cuvinte (16 martie), el, Adrian Năstase, s-a aflat la Moscova împreună cu o delegație a Fundației Europene Titulescu (FET).
Din delegație au făcut parte experți și profesori români care au luat parte la o conferință cu tema „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”.
Invitația de a organiza în comun această acțiune a venit de la „Fondul Gorchakov pentru diplomație publică” – un think tank creat în 2010 – și a fost urmarea unui seminar organizat de FET, la București, anul trecut, pe tema securitătii la Marea Neagră, precizează Adrian Năstase, care publică pe blog câteva fotografii și detaliază cine au fost participanții la manifestare:
Din delegația română au mai făcut parte fostul ambasador al României la Moscova (2004-2005), cosmonautul român – Dumitru Prunariu; directorul Institutului pentru științe politice de apărare și istorie militară – Mihail Ionescu; secretarul general al FET, Florin Luca; directorul Centrului pentru politică externă și studii strategice de la Universitatea din Craiova – Florin Pasatoiu și profesorul universitar Florin Rotaru (București, Stockholm).
Din delegația Fondului Gorceakov au participat la conferință directorul Fondului „A. M Gorchakov” – Leonid Dracevski; directorul adjunct al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale „E. M. Primakov” – Nadejda Arbatova; directorul de programe al clubului internațional „Valdai”, coordonatorul științific al Institutului European din cadrul Institutului de Stat de la Moscova pentru Relații Internaționale – Oleg Barabanov; directorul Centrului pentru studii europene și internaționale – Timofei Bordaciov; directorul Departamentului european al Ministerului rus al Afacerilor Externe – Aleksandr Boțan-Harcenko; consilierul directorului executiv, fost ambasador al Rusiei în România (1997-2002) – Valeri Keniakin; ambasadorul Rusiei în România (2011-2016) — Oleg Malghinov. Au fost prezenți și alți profesori, experți sau diplomați ruși, menționează Adrian Năstase, care îl amintește și pe un alt fost ambasador al Rusiei în România, între 2006 și 2011, Aleksandr Ciurilin.
„Ideea de bază a acestei conferințe a fost aceea a necesitătii unui dialog la nivel academic pentru a explică rațiunile unor abordări, poziții, temeri, stereotipuri în cele două țări, pornind de la situația nouă de după 1989, în care statutul militar și politic al României s-a schimbat, iar Rusia a trecut prin numeroase transformări, explică Adrian Năstase. Chiar dacă România a devenit membră a NATO și a UE, situația noastră de vecininăte (chiar directă la Marea Neagră) ne obligă să comunicăm și să ne explicăm reciproc atitudini, poziții etc.”, scrie Adrian Năstase. De altfel, aliații noștri vizitează frecvent Moscova, la nivel de președinți, premieri, miniștri de externe, adaugă fostul premier. Iar firmele lor comerciale sunt prezente peste tot în Rusia, a observat Năstase, care adaugă: „Desigur, respectând sancțiunile decise la Bruxelles sau la Washington”.
Adrian Năstase spune că a avut plăcerea să-l reîntâlnească, vineri, pe fostul ministru de externeAleksandr Bessmertnih, iar gazdele i-au organizat alte două „întâlniri interesante” – cu Igor Ivanov, fost ministru de externe, cel care a semnat Tratatul politic dintre România și Rusia din 2003, și cu Aleksandr Grușko, recent numit adjunct al ministrului Lavrov, vechi diplomat, reîntors după o lungă activiate la misiunea rusă de pe lângă sediul NATO din Bruxelles, explică Năstase.
„Discuțiile au atins numeroase subiecte, pornind de la noul model al ordinii mondiale, de la situația nouă în Marea Neagră, de la temele sensibile, cunoscute, din relațiile bilaterale – privite din ambele unghiuri – de la alegerile prezidențiale de duminică sau „incidentele” de la Londra și efectele lor internaționale (să mai lăsăm puțin timp până le vom comenta… ), de la componenta referitoare la apărare din discursul președintelui Puțîn, din 1 martie a.c., etc.”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.
El pledează pentru un dialog direct cu Rusia și pare deranjat că România află despre problemele din relația cu Moscova indirect, de la aliații ei care vizitează Rusia: „Repet ceea ce am spus și după intrarea noastră în NATO și în UE: nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă. Istoria nu ne-a pus întotdeauna împreună, geografia, da. Putem influența viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut? Eu am crezut și cred în continuare că da. Sper, de altfel, că după calmarea actualei situații și evitarea intrării într-un nou Război Rece (care ar afecta în primul rând țările din prima linie) să putem participa și direct la dialogul NATO-Rusia, UE-Rusia, nu doar să aflăm problemele de la alți membri ai alianțelor noastre care vizitează Moscova. Să ne întoarcem la o politică externă de promovare, în primul rând, a intereselor noastre naționale”, scrie Adrian Năstase.