Live Text Ofensivă puternică lansată de Rusia în Lugansk. Zelenski: Doar diplomația poate încheia războiul

Data actualizării: Data publicării:
azovstal
Combinatul Azovstal bombardat. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Ucraina respinge ideea unor concesii teritoriale făcute Rusiei și găsește „foarte ciudate” apelurile din Occident pentru un armistițiu Luptători de la Azovstal contra Viktor Medvedciuk? Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachetă Replică pentru Macron Rusia, ofensivă majoră în Lugansk Atac asupra instalații militare din Rivne Mii de clădiri au fost distruse în Harkov  Ministrul rus al transporturilor: Sancțiunile au rupt practic toate coridoarele logistice Premierul portughez, în vizită la Zelenski Ergodan a discutat cu liderii din Suedia și Finlanda Moscova anunţă interdicţie de intrare în Rusia pentru 963 de americani, inclusiv Biden şi Blinken Joe Biden a semnat documentul prin care SUA acordă Ucrainei un ajutor de 40 de miliarde de dolari Rușii susțin că au distrus un „important transport de arme” trimise de Occident în Ucraina Zelenski: Doar diplomația poate pune capăt războiului din Ucraina Cel puțin șase civili au fost uciși în atacurile rusești din regiunea Lugansk Cum își abandonează rușii tancurile și o iau la fugă pe câmp, după un atac-surpriză al ucrainenilor Zelenski vrea ca toți care au suferit din cauza Rusiei să poată primi compensații Ce urmează pentru luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor Ministerul britanic al Apărării: Armata rusă evită să mai zboare deasupra Ucrainei cu avioane cu echipaj Ministru britanic: Moldova ar trebui echipată conform standardului NATO Rusia a lăsat Finlanda fără gaze naturale Un rus cere pace pentru Ucraina: „Mariupol, Bucha, Herson, Cernihiv. Merităm să fim proscriși” De ce mega-laserul lui Putin, capabil să „orbească” sateliți, este, de fapt, un bluf. „Nu e ca în Războiul Stelelor” SUA vor menține 100.000 de soldați în Europa. Dacă tensiunile cu Rusia escaladează, numărul lor ar putea crește (CNN) Crește bilanțul răniților în atacul cu rachete din Lozova Cele mai recente informații legate de desfășurarea războiului din Ucraina:

Rusia susține că a preluat controlul fabricii de oțel Azovstal din orașul-port asediat Mariupol și că ultimii luptători ucraineni s-au predat. Între timp, luptele grele continuă în estul Ucrainei, unde rușii atacă zone rezidențial, loviturile rusești țintind structuri civile. Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris acest atac ca fiind „răul absolut”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

A 87-a zi de război în Ucraina. FOTO: Profimedia Images
A 87-a zi de război în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Citiți și: VIDEO. Zelenski, primul interviu alături de soția sa, Olena. Prima Doamnă a Ucrainei a povestit cum a aflat că a început războiul

Ucraina respinge ideea unor concesii teritoriale făcute Rusiei și găsește „foarte ciudate” apelurile din Occident pentru un armistițiu

ACTUALIZARE 23:59 Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak recunoaște că poziția Kievului în privința războiului a devenit tot mai intransigentă, dar spune că orice concesii făcute Moscovei s-ar întoarce împotriva Ucrainei, pentru că Rusia ar riposta și mai dur după orice pauză în lupte.

„Războiul nu se va opri (după vreo concesie). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podoliak pentru Reuters, într-un interviu acordat din biroul prezidențial, puternic păzit, unde unele dintre ferestre și coridoare sunt protejate de saci de nisip, notează agenția de presă. „Apoi, cu o intensitate reînnoită, rușii își vor spori armamentul, efectivele și își vor îndrepta greșelile, se vor moderniza puțin, vor demite mulți generali și vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”, a continuat consilierul prezidențial.

Podoliak a catalogat drept „foarte ciudate” apelurile care vin din Occident pentru o încetare urgentă a focului ce ar implica ca forțele rusești să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul și estul Ucrainei. „Forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a subliniat el.

Luptători de la Azovstal contra Viktor Medvedciuk?

ACTUALIZARE 23.30 Moscova analizează posiblitatea de a elibera luptători ucraineni capturați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol în schimbul lui Viktor Medvedciuk, un oligarh apropiat de președintele Vladimir Putin, care este arestat de ucraineni, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

„Vom studia problema”, a afirmat deputatul Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti. El a dat acest răspuns sâmbătă, după ce a fost întrebat despre posibilitatea unui astfel de schimb.

Aflat la Doneţk, oraș aflat sub control rus, Sluțki a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.

Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachetă

ACTUALIZARE 23:00 Volodimir Zelenski le-a cerut miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către Ucraina a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS). Potrivit președintelui ucrainean, armata țării sale a reuşit deja să provoace pierderi înseamnate rușilor. "Ucraina i-a rupt coloana vertebrală armatei ruse, care nu se va mai putea pune pe picioare în următorii câţiva ani", a spus Zelenski.

Replică pentru Macron

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei „comunităţi politice europene”, văzută ca o „anticameră” a Uniunii Europene.

Rusia, ofensivă majoră în Lugansk

ACTUALIZARE 22:30 Rusia a lansat în ultimele ore ceea ce pare a fi o ofensivă majoră în Lugansk, anunță agenția Reuters, care citează surse ale serviciilor de informații britanice. Președintele Volodimir Zelenski spune că în prezent 700.000 de apărători ai Ucrainei luptă în toată țara împotriva invadatorilor ruși. 

Forțele armate ucrainene au făcut obișnuita actualizare de seară a situației. Rusia își continuă eforturile de a cuceri restul regiunii Lugansk din estul țării.  Cea mai amplă acțiune a Rusiei a fost confirmată în ceea ce Ucraina numește zona sa operațională de est.

Soldații și civilii ucraineni au fost ținta unor focuri de armă în regiunea Donețk, în timp ce trupele rusești încearcă să ajungă la granițele regiunii învecinate Lugansk.

Forțele rusești au fost observate, de asemenea, pregătind noi ofensive asupra orașelor Sloviansk și Lîman, ambele în regiunea Donețk.

De asemenea, au fost înregistrate atacuri și în zonele nordice, inclusiv în regiunea Jîtomîr, la vest de Kiev, acolo unde Rusia a afirmat că a distrus un transport important de arme.

Atac asupra instalații militare din Rivne

Șeful administrației militare regionale din Rivne, Vitali Koval, anunță într-o postare pe Telegram că sâmbătă a avut loc un atac cu rachete asupra unei instalații de infrastructură militară din oraș.

„Șase persoane au fost rănite, nimeni nu a fost ucis”, a spus Koval într-o declarație video pe Telegram, relatează CNN.

Răniții sunt în stare stabilă, a spus edilul, care i-a vizitat la spitalul local.

Primarul i-a sfătuit pe localnici să stea în casă în următoarele 24 de ore, de teama unor noi lovituri cu rachete.

Rivne se află la aproximativ 210 kilometri nord-est de Liov.

Mii de clădiri au fost distruse în Harkov 

ACTUALIZARE 22:10. În zonele eliberate din Harkov, oamenii se întorc la casele lor, dar unii mai găsesc doar pereți găuriți și clădiri distruse.

Aproape 170 de școli și grădinițe, precum și o treime din clădirile înalte din Harkov - al doilea oraș ca mărime al Ucrainei - au fost distruse, afirmă Centrul ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informației într-o postare pe Telegram.

Potrivit primarului Ihor Terehov, printre alte obiective avariate se numără numeroase puncte de infrastructură, inclusiv spitale, centrale, mijloace de transport și drumuri.

„Avem 8.000 de clădiri rezidențiale înalte, 30 la sută dintre ele sunt într-o oarecare măsură distruse”, a spus Terehov. El a precizat că, deși orașul plănuiește să restaureze clădirile avariate cu ajutorul noilor tehnologii, multe dintre ele vor trebui reconstruite de la zero.

Ministrul rus al transporturilor: Sancțiunile au rupt practic toate coridoarele logistice

ACTUALIZARE 21:50 Ministrul rus al transporturilor, Vitali Saveliov, a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au „rupt, practic, toate” coridoarele logistice folosite de Moscova pentru comerț, a relatat agenția de presă de stat TASS, citată de CNN.

Vorbind în timpul unei vizite în regiunea rusă Astrahan, Saveliov a declarat: „Sancțiunile care au fost impuse astăzi Federației Ruse au rupt practic toate (coridoarele) logistice din țara noastră. Și suntem nevoiți să căutăm împreună noi coridoare logistice”.

El a mai spus că Moscova caută să valorifice rutele comerciale alternative, cum ar fi coridorul internațional de transport Nord-Sud (INSTC) - o rută de tranzit ce leagă India de țările din Asia Centrală, Rusia și Europa prin Iran, potrivit TASS.

Premierul portughez, în vizită la Zelenski

ACTUALIZARE 18:20 Premierul portughez, Antonio Costa, care zilele trecute s-a aflat în România, este sâmbătă la Kiev. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și a anunțat că Portugalia va oferi Ucrainei un ajutor financiar de 250 de milioane de euro.

Președintele ucrainean a descris întâlnirea ca fiind „importantă și semnificativă”. El a scris pe Telegram că a vorbit cu Antonio Costa despre continuarea asistenței în domeniul apărării, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, urmărirea penală a criminalilor de război, integrarea europeană și reconstrucția postbelică a Ucrainei. „Mulțumesc cu prietenie Portugaliei pentru sprijin”, a scris Zelenski.

La rândul său, Antonio Costa a declarat că Portugalia este „fără echivoc” alături de Ucraina și că promite să aprofundeze „sprijinul umanitar, financiar și militar”.

Ergodan a discutat cu liderii din Suedia și Finlanda

ACTUALIZARE 18:15 Președintele turc Recep Erdogan cere Suediei „să pună capăt sprijinului său politic și financiar pentru organizațiile teroriste” și să permită vânzarea de arme către Ankara. Liderul turc a discutat sâmbătă la telefon cu premierul suedez Magdalena Andersson. A fost o convorbire surpriză, pentru că toată lumea aștepta alte trei convorbiri telefonice ale lui Erdogan, respectiv cu Marea Britanie, Finlanda și secretarul general al NATO. 

Negocierile pentru ridicarea „veto”-ului turc par astfel să fi demarat. Erdogan a discutat și cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, precum cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Moscova anunţă interdicţie de intrare în Rusia pentru 963 de americani, inclusiv Biden şi Blinken

ACTUALIZARE 15.48 Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

''Acţiunile ostile ale Washingtonului se vor întoarce ca un bumerang împotriva SUA şi vor fi respinse cum se cuvine'', notează Ministerul rus de Externe în anunţul despre interdicţia menţionată.

Decizia Moscovei este doar una simbolică, dar se înscrie în spirala descendentă a relaţiilor ruso-americane, ce s-au degradat continuu chiar şi în perioada premergătoare lansării invaziei ruse asupra Ucrainei.

Rusia a anunţat sâmbătă o măsură similară şi împotriva soţiei premierul canadian Justin Trudeau, Sophie Trudeau, şi a altor 25 de cetăţeni canadieni, ca răspuns la sancţiunile ''antiruseşti'' impuse de Canada.

La rândul său, Canada a impus sancțiuni împotriva miliardarului de origine rusă și proprietar de ziar Alexander Lebedev. Fostul agent KGB este proprietarul ziarelor britanice „Evening Standard” și „The Independent”.

Joe Biden a semnat documentul prin care SUA acordă Ucrainei un ajutor de 40 de miliarde de dolari

ACTUALIZARE 15.15 Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat, sâmbătă, Casa Albă, citată de France Presse şi Reuters.

Biden a semnat acest text în timpul vizitei sale oficiale în Coreea de Sud. Legea include 6 miliarde de dolari pentru a permite Ucrainei să se echipeze cu vehicule blindate şi să îşi întărească apărarea antiaeriană.

Biden, care se află la Seul pentru primul său summit cu noul preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, a semnat de asemenea un proiect de lege vizând îmbunătăţirea accesului la lapte praf pentru bebeluşi, a mai precizat Casa Albă.

Rușii susțin că au distrus un „important transport de arme” trimise de Occident în Ucraina

ACTUALIZARE 12.50 Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un „important transport de arme” furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei.

„Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate de pe mare, au distrus un important transport de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţări europene, în apropierea gării Malin din regiunea Jitomir”, a precizat ministerul, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit ministerului, aceste arme erau destinate forţelor ucrainene din regiunea de est Donbas. Această regiune, majoritar vorbitoare de limbă rusă şi controlată parţial de separatiştii proruşi din 2014, este în prezent scena unora dintre cele mai intense confruntări din Ucraina.

Zelenski: Doar diplomația poate pune capăt războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 12.40 Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat doar prin mijloace "diplomatice", a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de BBC.

"Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic", a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul "va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie".

"Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial", a declarat el.

"Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte", a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Rezultatele acestor discuţii - al căror subiect poate varia "în funcţie de momentul întâlnirii" - trebuie să fie "corecte" pentru Ucraina, a subliniat preşedintele.

Cel puțin șase civili au fost uciși în atacurile rusești din regiunea Lugansk

ACTUALIZARE 12.20 Cel puțin șase civili au murit în ultimele 24 de ore în atacurile rusești asupra orașului ucrainean Severodonețk, din regiunea Lugansk, a declarat sâmbătă șeful administrației militare regionale, potrivit CNN.

Printre morți se numără două persoane care se adăposteau în subsolul unei școli, a explicat Serhiy Hayday, adăugând că alte trei persoane au fost rănite atunci când rușii au tras asupra clădirii.

„Două persoane au murit pe loc, alte trei au fost spitalizate. Două persoane ucise și una rănită, sunt membri ai aceleiași familii", a anunțat Hayday pe Telegram.

Locuitorii din Severodonețk se ascundeau în școală de la începutul războiului, potrivit lui Hayday.

Două femei au fost ucise de bombardamentele rusești în Lysychansk și Privillia, iar un bărbat și o femeie au murit în apropierea casei lor din Severodonețk, a precizat el.

Rușii „și-au aruncat toate forțele și eforturile în asaltul asupra Severodonețkului și în tăierea rutei Lysychansk-Bakhmut, astfel încât nu putem evacua oameni, nu putem livra ajutorul umanitar și nici nu putem livra provizii sau muniții apărătorilor noștri", a adăugat oficialul.

Lugansk este una dintre cele două regiuni ale Ucrainei care este controlată parțial de separatiștii susținuți de Rusia din 2014, alături de Donețk. Cea mai recentă fază a invaziei rusești include încercări de a prelua controlul total al regiunilor.

„Lupte au loc în prezent la periferia orașului Severodonețk", a spus Hayday, afirmând că forțele ucrainene au respins 11 atacuri inamice. El a precizat că apărătorii ucraineni au distrus tancuri, sisteme de artilerie și vehicule de luptă rusești în timpul luptelor și au doborât două drone ale rușilor.

Un turn de răcire de la o uzină din Severodonețk a luat foc în timpul unui atac rusesc, a mai spus Hayday, dar incendiul a fost stins și nu s-a extins.

El a explicat că aproximativ 1.000 de persoane se află în adăposturile antiatomice ale uzinei și a precizat că autoritățile au încercat să le ofere acestor persoane tot ce este necesar: generatoare, apă și medicamente.

„Mulțumesc lui Dumnezeu, nu sunt multe substanțe chimice acolo, deoarece Azot nu funcționa la capacitate maximă, așa cum se întâmpla în perioada sovietică. Dar oricum există resturi de substanțe chimice, care sunt periculoase și foarte explozive", a avertizat el.

Cum își abandonează rușii tancurile și o iau la fugă pe câmp, după un atac-surpriză al ucrainenilor

ACTUALIZARE 11.43 Două tancuri ale rușilor au fost surprinse de un atac al ucrainenilor, iar la câteva momente după explozie, soldații ruși le-au abandonat și au luat-o la fugă pe câmp. Momentul a fost filmat, iar imaginile au devenit virale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski vrea ca toți care au suferit din cauza Rusiei să poată primi compensații

ACTUALIZARE 10.50 Președintele Ucrainei le cere țărilor partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis.

Liderul de la Kiev vorbește despre crearea unui mecanism, prin care cei care au suferit din cauza acțiunilor Rusiei să poată primi compensații.

Ce urmează pentru luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor

ACTUALIZARE 10.40 Azovstal, ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, a intrat sub controlul Rusiei. Moscova a anunțat că oțelăria a fost "eliberată complet", după ce și ultimii militari ucraineni s-ar fi predat, iar vestea a fost transmisă președintelui Vladimir Putin. Informația nu a fost confirmată și din surse independente. Familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Sandra Krotevych, sora unui soldat de la Azovstal: "Mi-e teamă. Nu am încredere în Rusia. Tot ceea ce a promis (n.r: Rusia) nu a respectat niciodată. Așadar, singura mea speranță stă în organizațiile internaționale precum Crucea Roșie, care s-au angajat să fie acolo acum și să ajute. ONU, de exemplu, care este acolo".

Dacă sunt acolo și își iau niște angajamente privind evacuarea răniților, de a ajuta militarii care sunt acolo, am speranța că Rusia își va îndeplini în sfârșit promisiunile și va acționa conform acordurilor militare, așa cum fac țările normale în timpul războiului.

Natalia Zarytska, soția unui soldat din Azovstal: "Soțul meu mi-a scris acum două zile și situația este cu adevărat grea și îngrozitoare. El este pe drum dintr-un iad în altul, de la oțelăria Azovstal, la o închisoare, în captivitate."

Citește continuarea AICI

Ministerul britanic al Apărării: Armata rusă evită să mai zboare deasupra Ucrainei cu avioane cu echipaj

ACTUALIZARE 10.20 Avioanele rusești cu echipaj evită să zboare deasupra teritoriului ucrainean, cel mai probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte, se arată în evaluarea de sâmbătă a Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit evaluării britanicilor, în războiul dintre Rusia și Ucraina, dronele, vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au jucat un rol esențial pentru ambele părți, deși acestea au suferit o rată mare de pierderi.

„UAV-urile s-au dovedit a fi vulnerabile atât la lovituri directe, cât și la bruiajul electronic. Rusia a încercat să pună în aplicare conceptul de „Reconnaissance Strike” pe care l-a perfecționat în Siria, care utilizează UAV-uri de recunoaștere pentru a identifica ținte care să fie lovite de avioane de luptă sau artilerie.

Rusia se confruntă probabil cu un deficit de drone de supraveghere adecvate pentru această sarcină, exacerbat de limitările capacității sale interne de producție ca urmare a sancțiunilor”, arată evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit acesteia, avioanele rusești cu echipaj continuă în general să evite efectuarea de misiuni deasupra teritoriului ucrainean, probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte.

„Dacă Rusia continuă să piardă UAV-uri în ritmul actual, capacitatea de spionaj, supraveghere și recunoaștere a forțelor rusești se va degrada și mai mult, ceea ce va avea un impact negativ asupra eficacității operaționale”, mai afirmă britanicii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministru britanic: Moldova ar trebui echipată conform standardului NATO

ACTUALIZARE 9.40. Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss, citată de BBC.

Liz Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Citește continuarea AICI

Rusia a lăsat Finlanda fără gaze naturale

ACTUALIZARE 9.00. De sâmbătă dimineață, Finlanda a rămas fără gaze rusești. Anunțul a venit de la compania națională de gaze, după ce statul nordic a refuzat să facă plata în ruble, cum a cerut Kremlinul.

Cu toate acestea, compania de stat și-a asigurat clienții că alimentarea va continua fără probleme, din alte surse. Și a dat exemplul unei conducte care leagă Finlanda de Estonia.

În 14 mai, Rusia a suspendat și livrările de electricitate către Finlanda. Decizia a fost luată după ce autoritățile de la Helsinki au anunțat că vor să adere la NATO.

Operatorul reţelei spune că se poate lipsi de energia rusească, pentru că mai puțin de 10% din curentul consumat provine din această țară.

Un rus cere pace pentru Ucraina: „Mariupol, Bucha, Herson, Cernihiv. Merităm să fim proscriși”

ACTUALIZARE 8.45 Într-un oraș situat la opt ore de mers de Moscova, un bărbat care are o mică afacere protestează public față de război. El cere libertate pentru Ucraina, încetarea invaziei și vopsește cu litere uriașe numele localităților bombardate de ruși. Spune că astfel, cei care cred informațiile despre operațiunea specială pot afla adevărul despre război. "Acum rușii sunt proscriși. Merităm să fim", spune el reporterului BBC care a realizat reportajul în Russko-Visotskoie.

Cu vopsea de culoare roșu aprins, Dmitri Skurikin a pictat mesajul: "Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia!" și a enumerat numele orașelor ucrainene care au fost atacate de armata rusă.

"Mariupol, Bucha, Herson, Cernihiv și multe altele. M-am gândit că acesta ar fi o modalitate bună de a afla informații. În primele săptămâni de război oamenii noștri nu știau ce se întâmplă. Ei credeau că se desfășoară un fel de operațiune specială pentru a îndepărta dependenții de droguri din guvernul ucrainean. Nu știau că Rusia bombardează orașele ucrainene", a povestit Dmitri.

Pe acoperișul magazinului al cărui proprietar este el a ridicat un steag ucrainean.

Citește continuarea AICI

De ce mega-laserul lui Putin, capabil să „orbească” sateliți, este, de fapt, un bluf. „Nu e ca în Războiul Stelelor”

ACTUALIZARE 8.20 Oficialii SUA susțin că nu există în prezent nicio dovadă a folosirii de către Rusia de arme laser în Ucraina, după ce vicepremierul rus Iuri Borisov declara zilele trecute că Moscova deține, printre altele, un mega-laser capabil să „orbească” sateliții aflați pe orbita terestră. În plus, afirmațiile despre „armele minune” ale lui Vladimir Putin au fost apreciate de către Volodimir Zelenski drept simplă propagandă, similară celei folosite în ultimele zile de război de către fosta Germanie nazistă, informează BBC.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabilă să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

Citește continuarea AICI

SUA vor menține 100.000 de soldați în Europa. Dacă tensiunile cu Rusia escaladează, numărul lor ar putea crește (CNN)

ACTUALIZARE 8.00 SUA vor menține, cel mai probabil, 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, dacă tensiunile cu Moscova nu vor escalada. Numărul lor ar putea crește însă, dacă Rusia va amenința Suedia, Finlanda sau membrii NATO, au declarat mai mulți oficiali americani citați de CNN.

SUA ar putea înființa baze suplimentare în Europa, dacă mediul de securitate se schimbă, au adăugat oficialii.

Pe de altă parte, numărul militarilor americani trimiși în Europa ar putea crește temporar atunci când NATO desfășoară exerciții militare în regiune.

SUA și-au sporit forțele trimise în Europa de la aproximativ 60.000 de soldați, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la aproximativ 100.000 în prezent, adăugând trupe și mijloace militare în țările de pe flancul estic al Europei pentru a sprijini NATO și pentru a descuraja Moscova.

SUA au contribuit cu mii de soldați la Forța de reacție a NATO, care a fost activată pentru prima dată în istoria NATO la începutul acestei primăveri.

Citește continuarea AICI

Crește bilanțul răniților în atacul cu rachete din Lozova

ACTUALIZARE 7.30 Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei, au declarat vineri responsabili ucraineni. Iniţial, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat pe Telegram că "o rachetă rusă a lovit casa de cultură care tocmai fusese reconstruită. Şapte victime, printre care un copil de unsprezece ani".

În cursul serii de vineri însă, guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a revizuit în creştere acest bilanţ, cu opt răniţi, printre care o fetiţă de 11 ani, toţi fiind loviţi de schije.

"Un incendiu a izbucnit în casa de cultură în urma loviturii cu rachetă", a adăugat el, precizând că acesta a fost stins. Potrivit guvernatorului, au fost trase în total trei rachete, dintre care două au fost interceptate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Şi clădirile din vecinătate au fost distruse. Fără îndoială că ocupanţii au vizat direct casa de cultură", cel mai mare centru cultural din regiune cu peste 1.000 de locuri, a adăugat Sinegubov pe Telegram.

Şeful statului ucrainean şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată o explozie puternică pulverizând clădirea într-un val de fum, în timp ce două maşini treceau pe lângă, una încercând apoi să fugă din zonă.

"Ocupanţii au identificat cultura, educaţia şi umanitatea ca duşmanii lor. Şi nu fac economie de nicio rachetă pentru aceştia", a denunţat Volodimir Zelenski.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, situaţia de pe front era "tensionată" vineri şi "dădea semne de înrăutăţire".

"Forţele de ocupaţie ruse efectuează tiruri intense de-a lungul liniei de contact şi încearcă să lovească adânc cu artileria în apărarea trupelor ucrainene", a spus el într-un briefing de presă.

Cele mai recente informații legate de desfășurarea războiului din Ucraina:

Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo.

Guvernul ucrainean ''studiază'' o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev..

Cel puţin şapte oameni au fost răniți, vineri, în urma unui atac al armatei ruse asupra unui centru cultural care tocmai fusese renovat, anunță preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ministrul ucrainean al Culturii a publicat pe Twitter un clip care surprinde explozia.

Miniştrii de externe ai statelor Consiliului Europei au aprobat, vineri, la Torino, un nou plan de acţiune pentru Ucraina şi au propus organizarea unui summit al şefilor de stat şi de guvern din cele 46 de state membre ale organizaţiei pentru a aborda situaţia creată de războiul declanşat de Rusia, ţară exclusă din Consiliul Europei.

 Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonețk, oraș care se află în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean.

OMV se alătură altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble.

Luptătorul ucrainean care a realizat o serie de fotografii emoționante în timp ce apăra combinatul de la Azovstal din Mariupol pare să fi fost luat prizonier de forțele ruse. Într-un mesaj publicat pe Twiter în această dimineață, Dmitro Kozatski a dat de înțeles că s-a predat. „Apropo, cât sunt în captivitate, vă voi lăsa fotografii de cea mai bună calitate”, a scris acesta.

Rusia va opri sâmbătă livrările de gaz către Finlanda sâmbătă dimineața, de la ora 7.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...