Rusia promovează politicienii care se opun sprijinului occidental pentru Ucraina, înaintea alegerilor din SUA

Data publicării:
vladimir putin
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Rusia va promova pe rețelele sociale politicieni care se opun sprijinului occidental pentru Ucraina, înaintea alegerilor din SUA, potrivit unui raport publicat joi de Meta, compania-mamă a Facebook.

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, Moscova a bombardat rețelele sociale cu eforturi mascate de a submina sprijinul Occidentului pentru Kiev. De asemenea, a promovat discursurile unor parlamentari, din Franța până în Canada, care susțin că zecile de miliarde de dolari furnizați Ucrainei ar fi fost mai bine cheltuiți în țările lor, relatează Politico.

Înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, unde candidatul republican la vicepreședinție JD Vance și alți parlamentari republicani de top au contestat în mod deschis sprijinul financiar al Washingtonului pentru Ucraina, operațiunile de influență legate de Rusia ar putea încerca să se folosească de aceste mesaje, arată raportul.

Meta a precizat, însă, că nu există legături directe între astfel de politicieni americani și actori rușii care încearcă să se folosească de aceste declarații pentru a provoca mai multă divizare înainte de votul din noiembrie.

„Ar trebui să ne așteptăm la încercări ale Rusiei de a ținti dezbaterile legate de alegeri, în special atunci când se referă la sprijinul pentru Ucraina”, a spus David Agranovich, director de politici de securitate la Meta.

„Tendința se referă mai mult la subiect, și anume contracararea sprijinului pentru Ucraina, decât la un partid anume”, a adăugat el.

Kremlinul a devenit din ce în ce mai sofisticat în încercările sale de a manipula publicul occidental cu interferențe digitale în ultimul deceniu, deși efectul asupra modului în care votează oamenii rămâne neclar.

Dacă, în trecut, grupurile din Rusia – legate sau nu oficial de statul rus - încercau să genereze postări pe rețelele sociale pentru a crea dezbinare, acum și-au schimbat tactica pentru a promova mesajele create de politicieni și influenceri din țările vizate.

În timpul Jocurilor Olimpice de la Paris și tulburărilor alimentate de extrema de dreapta în Regatul Unit, de exemplu, conturile de rețele sociale afiliate Rusiei au promovat utilizatori locali ai rețelele sociale locale pentru a susține că democrația occidentală este în declin.

În ultimul său raport, Meta a spus că a eliminat patru operațiuni de influență clandestine din Rusia care vizează utilizatorii rețelelor sociale din Europa, SUA și țări precum Azerbaidjan și Mali. Acestea au inclus 340 de conturi și pagini Facebook și conturi de Instagram care cheltuiseră peste 150.000 de dolari, în total, pentru publicitate pe rețelele sociale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
CRBL și-a asumat relația cu iubita care are jumătate din vârsta lui. Cum se înțelege cu fiica lui, după...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Ciobănia și barbaria ne-au făcut români. Factorii suprinzători și decisivi în formarea poporului român
Newsweek
RECALCULARE Casa de Pensie a anunțat ora la care intră, joi, pensia pe card. Banii au fost virați
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Angelina Jolie, însoțită de fiul său pe covorul roșu. Pax, cu mâna în ghips și cu cicatrici vizibile pe față...
UTV
(VIDEO) Taylor Swift danseaza cu Travis Kelce pe ritmurile lui Bad Bunny la US Open