Joe Biden sugerează că va permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune: „Lucrăm la asta”

Data actualizării: Data publicării:
lansator himars trage racheta
Lansator HIMARS în acțiune. Foto: Defence of Ukraine

Președintele Joe Biden a făcut aluzie la ridicarea de către Washington a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, informează BBC News.

În cazul în care se va da curs solicitării, aceasta ar îndeplini cererile repetate ale Ucrainei de a relaxa limitele privind armele furnizate de SUA, despre care oficialii au declarat că i-au lăsat să lupte împotriva invaziei la scară largă a Rusiei cu mâinile legate.

Rusia nu a comentat încă, dar președintele Vladimir Putin a declarat anterior că o astfel de acțiune ar putea duce la „probleme foarte grave”.

Comentariile lui Biden vin în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său britanic, ministrul de externe David Lammy, se pregătesc să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimnir Zelensk la Kiev.

Blinken a declarat că unul dintre obiectivele lor înaintea vizitei a fost „să audă direct de la conducerea ucraineană” despre „obiectivele lor și ce putem face pentru a sprijini aceste nevoi”.

Blinken și Lammy călătoresc împreună spre capitala ucraineană după discuțiile de la Londra.

În timpul vizitei sale în Regatul Unit, Blinken a acuzat Iranul de furnizarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei, afirmând că acestea ar putea fi utilizate împotriva ucrainenilor în câteva săptămâni. Lammy a descris mișcarea Iranului drept „o escaladare semnificativă și periculoasă”.

Rachetele iraniene sunt susceptibile de a spori arsenalul Rusiei, permițându-i să lovească orașe ucrainene apropiate de frontierele Rusiei sau zone pe care le controlează deja, în același timp în care își desfășoară rachetele cu rază mai lungă de acțiune mai adânc în teritoriul ucrainean.

Iranul a negat în repetate rânduri că ar furniza Rusiei astfel de arme autoghidate.

Întrebat de reporteri dacă SUA vor ridica marți restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, președintele Biden a declarat că administrația sa „lucrează la acest lucru acum”.

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, SUA au fost reticente în a furniza sau a sancționa utilizarea de arme care ar putea lovi ținte aflate în interiorul Rusiei, de teamă că ar escalada conflictul.

Cu toate acestea, SUA au relaxat unele restricții privind utilizarea unor astfel de rachete, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi zonele de la granița Rusiei de unde trag trupele.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat, de asemenea, unele arme cu rază lungă de acțiune - cu restricții privind modul și momentul în care acestea pot fi utilizate în interiorul Rusiei, din cauza îngrijorării că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care să atragă țările NATO în război sau să provoace un conflict nuclear.

În ultimele luni, președintele Zelenski a criticat ritmul livrărilor de arme și a solicitat autorizația de a lovi ținte din interiorul Rusiei cu rachete furnizate de Occident - un demers la care SUA s-au opus până acum.

Președintele rus Putin a avertizat, de asemenea, la începutul acestui an că atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete occidentale riscă să declanșeze un război mai amplu.

„Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave”, a spus liderul rus în mai. „Vor ei un conflict global?”

Putin a adăugat că responsabilitatea pentru orice lovituri în interiorul teritoriului Rusiei ar reveni furnizorilor occidentali de arme, chiar dacă forțele ucrainene au efectuat loviturile.

Separat, marți, SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au impus noi sancțiuni Iranului pentru furnizarea către Rusia de rachete balistice destinate utilizării în Ucraina.

Măsurile au inclus restricții privind capacitatea transportatorului național Iran Air de a zbura către Regatul Unit și Europa, precum și interdicții de călătorie și înghețarea activelor unui număr de iranieni acuzați de facilitarea sprijinului militar pentru Rusia.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Dezvăluiri despre Dave Grohl, care și-a înșelat soția și a avut un copil: „Obiceiul de a flirta cu alte femei...
Film Now
Par mai degrabă surori. Julianne Moore și fiica ei, mic dejun pe străzile din NYC. Liv, mult mai înaltă decât...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot
Digi FM
Poveste emoționantă la Spitalul Județean Botoșani. Un bărbat salvat la naștere cu sticle de apă caldă a donat...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Lora si Ionut Ghenu se pregatesc de nunta. Artista a dezvaluit de ce superstitie va tine cont in ziua nuntii...