Antony Blinken și David Lammy, în vizită la Kiev pentru discuții cu Zelenski într-un moment cheie al războiului cu Rusia

Data publicării:
blinken si lammy in ucraina
Se așteaptă ca Blinken și Lammy să ceară mai multe informații cu privire la obiectivele strategice ale Ucrainei în războiul cu Rusia. Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o serie de întâlniri cu Zelenski și înalți oficiali guvernamentali ucraineni, într-un moment critic al războiului cu Rusia.

Blinken a spus că dorește să audă direct de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de la alți oficiali care sunt obiectivele Kievului în război și ce poate face Washington pentru a-i ajuta să le atingă, informează Reuters.

Zelenski va reînnoi probabil apelurile adresate aliaților săi pentru a permite Ucrainei să tragă cu rachete occidentale, inclusiv cu rază lungă de acțiune a SUA. ATACMS și rachetele britanice de croazieră cu rază lungă de acțiune pot pătrunde adânc pe teritoriul Rusiei pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Se așteaptă ca Blinken și Lammy să forțeze Ucraina pentru mai multe informații cu privire la obiectivele sale strategice, în timp ce se gândesc dacă să dea permisiunea pentru folosirea acestor rachete, potrivit surselor occidentale.

Există nervozitate în Washington și în unele capitale europene că, în acest fel, Rusia ar provoca un conflict direct cu Occidentul, în timp ce oficialii recunosc, de asemenea, că Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă dorește să schimbe războiul în favoarea ei.

Președintele Joe Biden a sugerat că există loc de compromis

Biden a spus că administrația sa „rezolvă asta acum” când a fost întrebat dacă Statele Unite vor ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune în războiul său împotriva Rusiei.

Președintele Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei, Viacheslav Volodin, a spus că Moscova ar considera Statele Unite și aliații săi ca fiind părți la război dacă ar permite Kievului să folosească arme cu rază lungă de acțiune.

Blinken a refuzat să spună dacă Washingtonul va acorda permisiunea, dar a spus că mai mulți factori sunt implicați în orice decizie.

Nu contează doar sistemul în sine. Trebuie să vă întrebați: îl pot folosi ucrainenii în mod eficient și, uneori, asta necesită o pregătire semnificativă, ceea ce am făcut noi. Au ei capacitatea de a-l menține?”, a spus Blinken.

Presiuni pe câmpul de luptă

Pe câmpul de luptă, la mai bine de 2 ani și jumătate de la începutul invaziei, forțele ucrainene sunt atacate de un dușman mai bine înarmat și mai mare, în timp ce încearcă să apere câștigurile rusești în est unde Moscova își concentrează atacurile.

În încercarea de a prelua o parte din inițiativă și de a deturna forțele ruse, Kievul a trimis luna trecută trupe în regiunea Kursk a Rusiei într-o incursiune transfrontalieră îndrăzneață la scară largă.

După ce au făcut progrese rapide inițial, progresele ucrainene au stagnat, iar miercuri un comandant înalt rus a declarat că forțele sale au preluat controlul a aproximativ 10 așezări.

Prejudiciul economic cauzat de incursiunea de la Kursk se ridică la cel puțin 931 de milioane de dolari, a declarat miercuri guvernatorul regional Alexei Smirnov. Peste 150.000 de persoane au fost evacuate de la începutul atacului din Ucraina, a adăugat el.

Vizita lui Blinken la Kiev vine la o zi după ce a spus că Rusia a primit rachete balistice din Iran și probabil că le va folosi în Ucraina în câteva săptămâni, avertizând că cooperarea dintre Moscova și Teheran amenință securitatea europeană mai largă.
Ambele, și Rusia și Iran, neagă afirmația lui Blinken.

Aprofundarea cooperării militare dintre Iran și Rusia este o amenințare pentru toată Europa, a spus Blinken, adăugând că Washingtonul a avertizat în privat Iranul că furnizarea de rachete balistice Rusiei va marca „o escaladare dramatică”.

S.U.A. a impus marți noi sancțiuni Iranului din cauza presupusului transfer.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
ZDc3YjgyOGZiZmRhYmIxZGZmYWFlOWYzOA==.thumb
Cine va conduce Pentagonul și CIA din 2025. Noi nume dezvăluite de Donald Trump privind viitorii membri ai...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...