Ruptură profundă între Armenia și Rusia. Armenii acuză Kremlinul că a confiscat Nagorno-Karabah pentru a-l preda Azerbaidjanului

Data publicării:
Ilham Aliev discută cu Vladimir Putin
Dictatorul azer, Ilham Aliev, a vizitat Moscova la doar 5 zile după retragerea trupelor ruse din Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia Images

Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a acuzat, miercuri, Rusia că i-a confiscat ţării sale enclava Nagorno-Karabah şi a predat-o Azerbaidjanului.

„A venit Rusia, a luat Nagorno-Karabah, care era în mâinile noastre, a înapoiat-o Azerbaidjanului şi apoi a plecat. Asta este realitatea”, a declarat Grigorian, conform site-ului armean de ştiri news.am.

Oficial a făcut, astfel, aluzie la plasarea forţelor ruse de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah după războiul armeano-azer din 2020 şi la retragerea lor în aprilie anul trecut, după dizolvarea autoproclamatei republici Arţah.

„Afirm că Rusia a preluat Nagorno-Karabah”, a subliniat Grigorian, care a spus că,„fără autorizaţia Rusiei” nu s-ar fi produs războiul din 2020, care a pecetluit soarta enclavei armene de pe teritoriul Azerbaidjanului.

În plus, el a acuzat Rusia că nu şi-a îndeplinit contractele de aprovizionare cu arme faţă de Armenia. „Se plâng în Rusia că Armenia cumpără arme din alte ţări, dar ei nu îndeplinesc contractele semnate în 2021 şi 2022”, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-unul dintre cele mai dificile perioade de după destrămarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991. În luna februarie, prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, a îngheţat participarea ţării sale la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa militară post-Vietnam condusă de Rusia şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan.

În urmă cu două săptămâni, el a dat asigurări că Armenia va părăsi OTSC, deşi nu a precizat când va fi luată această decizie. Acuzând OTSC de inacţiune în faţa agresiunii azere, a subliniat că acest proces ar putea fi finalizat într-o lună ori „într-unul sau trei ani”.

La sfârşitul lunii mai, premierul armean a acuzat faptul că două ţări membre OTSC, pe care nu le-a numit, au participat la pregătirile Azerbaidjanului pentru războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii plecați pentru o viață mai bună se întorc masiv în țară, dar se răzgândesc și...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la 6 ani și jumătate într-o închisoare pentru bărbați
Newsweek
Legea pensiilor, schimbată. 2.400.000 pensionari au pensie mărită în octombrie. În ce zi intră banii
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...