Rămășițele vechi de 50.000 de ani ale unui pui de mamut au fost expuse în Rusia, în timp ce oamenii de știință efectuează cercetări asupra animalului.
Creatura de 110 kg, care seamănă cu un elefant mic, a fost găsită la începutul acestui an pe fundul unui crater adânc de 260 de picioare în regiunea acoperită de permafrost Iakutia din Siberia.
Carcasa a fost adusă la suprafață pe o targă improvizată, a declarat Maxim Șerpasov, șeful Laboratorului Muzeului Mamutului Lazarev.
El a spus că este cea mai bine conservată carcasă de mamut din lume și este una dintre cele doar șapte rămășițe întregi găsite vreodată, potrivit experților.
În prezent se efectuează studii pentru a stabili vârsta exactă pe care a avut-o mamutul la data morții, estimată la „un an sau puțin mai mult”.
„De regulă, partea care se dezgheață prima, în special trunchiul, este adesea mâncată de prădătorii moderni sau de păsări. Aici, de exemplu, chiar dacă membrele anterioare au fost deja mâncate, capul este remarcabil de bine conservat”, a declarat Șerpasov.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri spectaculoase în permafrostul rusesc care se topește pe fondul schimbărilor climatice.
Luna trecută, oamenii de știință din aceeași regiune vastă din nord-est - cunoscută sub numele de Iakutia - au prezentat rămășițele vechi de 32.000 de ani ale unui pui mic de pisică cu dinți sabie, în timp ce la începutul acestui an a fost descoperită o carcasă de lup veche de 44.000 de ani.
Înainte de această descoperire, doar șase carcase de mamut fuseseră găsite în lume - cinci în Rusia și una în Canada, a declarat Universitatea Federală Nord-Est din regiune.