Risc de inundații pentru mai multe sate din Ucraina, după avarierea barajului Kurohave din Donețk, într-un atac al rușilor

Data publicării:
baraj lovit
Avarierea barajului de la Kurahove pune în pericol mai multe localități din aval Foto via X

Un baraj din estul Ucrainei a fost avariat într-un atac al ruților şi a provocat o creştere a nivelului apei pe un râu situat în apropierea frontului, creând o ameninţare privind inundarea unor localităţi vecine, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk Vadim Filaşin, relatează AFP.

„Ruşii au avariat barajul Lacului de Acumulare de la Kurahove”, în regiunea Doneţk, a anunţat luni, pe Telegram, guvernatorul, notează News.ro.

Barajul se află în apropierea satului Starî Ternî.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Acest atac ameninţă locuitorii localităţilor situate pe râul Vovcea, în regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk”, a avertizat oficialul ucrainean.

Nivelul apei acestui râu „a crescut cu 1,2 metri” în apropierea satului Velika Novosilka, însă „până în prezent nu s-a semnalat nicio inundaţie”, a anunţat guvernatorul.

Lacul de acumulare se află în apropierea oraşului Kurahove, care avea aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război şi care se află în prezent în mediata apropiere a frontului, într-un sector în care trupele ruse avansează de câteva săptămâni.

Şeful Administraţiei Militare din Kurahove, Roman Padun, a declarat unei publicaţii ucrainene că nivelul apelor a crescut în mai multe sate situate în aval de lac.

„Nu putem să confirmăm tipul pagubelor şi nici gravitatea acestora”, a anunţat acest aoficial, citat de site-ul televiziunii Suspilne.

„Nu putem să examinăm barajul din cauza bombardamentelor neîntrerupte”, a anunţat el.

În iunie 2023, un baraj uriaş din epoca sovietică, situat în regiunea Herson (sud), a fost distrus parţial, antrenând deversarea a miliarde de litri de apă în aval şi inundarea a zeci de sate pe afluenţii fluviului Nipru.

Kievul a acuzat Rusia, ale cărei trupe controlau barajul la acea vreme, de faptul că a aruncat barajul în aer pentru a contracara o contraofensivă ucraineană care se afla în pregătire.

Moscova a acuzat, la rândul său, Ucraina.

Zeci de persoane au murit atunci în inundaţiile care au urmat ruperii barajului, care a cauzat pagube importante de mediu în sudul Ucrainei.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri