Reuters: Sancțiunile occidentale au făcut ca grupul chinez de stat Sinopec să suspende discuțiile privind proiectele cu Rusia

Data publicării:
O benzinărie Sinopec din Beijing.
O benzinărie Sinopec din Beijing. Foto: Profimedia Images

Grupul chinez de stat Sinopec a suspendat discuţiile din Rusia privind o investiţie majoră în petrochimie şi o societate de comercializare a gazelor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, autorităţile de la Beijing fiind prudente în urma înăspririi sancţiunilor occidentale, după invadarea Ucrainei în 24 februarie.

Decizia cele mai mari companii asiatice de rafinare de a opri o investiţie potenţială de o jumătate de miliard de dolari într-o uzină chimică pe gaze şi o societate care să comercializeze gaze ruseşti în China evidenţiază riscurile sancţiunilor, chiar dacă Beijingul este cel mai important partener diplomatic al Moscovei.

Oficial, China a criticat sancţiunile, insistând că va menţine relaţii economice şi comerciale normale cu Rusia, şi a refuzat să condamne acţiunile Moscovei în Ucraina, sau le numească o invazie.

Dar în spatele scenei, notează Reuters, guvernul de la Beijing este îngrijorat că firmele din China încalcă sancţiunile şi face presiuni asupra firmelor să analizeze cu atenţie investiţiile în Rusia - al doilea său furnizor de petrol şi al treilea de gaze.

După invadarea Ucrainei, trei giganţi energetici de stat din China - Sinopec , China National Petroleum Corp (CNPC) şi China National Offshore Oil Corp (CNOOC) - au evaluat impactul sancţiunilor asupra investiţiilor lor de miliarde de dolari în Rusia, susţin sursele.

Companiile au înfiinţat grupuri de lucru legate de problemele din Rusia şi lucrează la planuri de urgenţă,în cazul perturbării afacerilor sau al unor noi sancţiuni, transmite Agerpres.

Companiile petroliere globale, inclusiv Shell, BP şi Equinor, s-au angajat să iasă de pe piaţa rusă curând după invazie.

Una dintre surse a anunţat că Sinopec a suspendat discuţiile privind o investiţie de până la 500 milioane de dolari într-o nouă uzină chimică pe gaze în Rusia.

Planul era ca Sinopec să se alieze cu Sibur, cea mai mare companie rusă din domeniul petrochimiei, care urma să fie dezvoltat până în 2024. Sinopec a renunţat deoarece unul din acţionarii Sibur, Gennady Timchenko, era vizat de sancţiunile occidentale.

De asemenea, Sinopec a suspendat discuţiile cu producătorul rus de gaze Novatek privind o societate care să comercializeze gaze ruseşti în China, deoarece Sberbank, unul din acţionarii Novatek, este vizată de sancţiuni.

Citește și: Biden spune că l-a avertizat pe Xi Jinping că va pune în pericol relațiile economice ale Chinei cu Occidentul dacă ajută Rusia

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce obiect zburător neidentificat a intrat în spațiul aerian al României joi, 26 decembrie
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...