Primele comentarii ale lui Julian Assange de la eliberare: Am ales libertatea în defavoarea dreptății / Acum învăț să fiu tată

Data actualizării: Data publicării:
NEWS: WikiLeaks' founder Julian Assange, during a parliamentary hearing at the Council of Europe in Strasbourg, 01/10/2024
Julian Assange și soția sa, Stella. Foto: Profimedia

Julian Assange, fondatorul grupului media WikiLeaks, a declarat marți legislatorilor europeni că faptul că a pledat vinovat la acuzațiile de spionaj din SUA a fost necesar deoarece eforturile juridice și politice pentru protejarea libertății sale nu au fost suficiente, relatează Reuters.

„Am ales în cele din urmă libertatea în locul unei justiții irealizabile”, a declarat Assange, în primele sale comentarii publice de la eliberarea sa din închisoare, adresându-se unui comitet al Consiliului Europei, organismul internațional cunoscut mai ales pentru convenția sa privind drepturile omului.

Julian Assange, în vârstă de 53 de ani, s-a întors în țara sa natală, Australia, în luna iunie, după ce a fost încheiat un acord pentru eliberarea sa, în urma căruia a pledat vinovat pentru încălcarea legii americane privind spionajul, punând capăt unei aventuri juridice britanice care a durat 14 ani.

Sunt liber astăzi după ani de încarcerare pentru că am pledat vinovat pentru jurnalism, am pledat vinovat pentru că am căutat informații de la o sursă, am pledat vinovat pentru că am obținut informații de la o sursă și am pledat vinovat pentru că am informat publicul despre ce informații era vorba, a declarat el.


În 2010, WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate privind războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak - cele mai mari breșe de securitate de acest tip din istoria armatei americane - împreună cu o mulțime de telegrame diplomatice.

Assange a fost pus sub acuzare câțiva ani mai târziu în temeiul Legii privind spionajul.

Un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a concluzionat că Assange a fost un prizonier politic și a solicitat Marii Britanii să organizeze o anchetă pentru a stabili dacă acesta a fost expus unui tratament inuman.

Îmbrăcat într-un costum negru, cu o cravată vișinie și o barbă albă scurtă, Assange s-a așezat între soția sa, Stella, și editorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, citind observațiile sale inițiale de pe foi de hârtie.

„Încă nu sunt pe deplin pregătit să vorbesc despre ceea ce am îndurat”, a spus el, adăugând: „Izolarea și-a pus amprenta asupra mea și încerc să mă eliberez”.

Vorbind liber în timpul unei sesiuni ulterioare de întrebări și răspunsuri, Assange a părut emoționat când le-a spus legislatorilor că acordul de recunoaștere a vinovăției înseamnă că nu va mai putea intenta niciodată un proces pentru a se apăra împotriva acuzațiilor de spionaj ale SUA.

„Nu va exista niciodată o audiere a ceea ce s-a întâmplat”, a spus el.

Soția sa, cu care s-a căsătorit în timp ce se afla într-o închisoare din Londra, a declarat luna trecută că ar avea nevoie de timp pentru a-și recăpăta sănătatea și sănătatea mintală după încarcerarea sa îndelungată.

Întrebat despre planurile sale, Assange a declarat că audierea de la Strasbourg, menită să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea de a proteja denunțătorii și informatorii, a fost „un prim pas”.

Adaptarea la viața normală după ani de închisoare a inclus unele „lucruri dificile”, a spus el, cum ar fi să învețe să fie tată pentru doi copii care au crescut fără el și „să devină din nou soț, inclusiv cu o soacră”, stârnind unele râsete din mulțime.

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010 în baza unui mandat european de arestare, după ce autoritățile suedeze au declarat că doresc să îl interogheze în legătură cu acuzații de infracțiuni sexuale care au fost ulterior retrase. El a fugit la ambasada Ecuadorului, unde a rămas timp de șapte ani, pentru a evita extrădarea în Suedia. A fost scos din ambasadă în 2019 și transferat la închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Londra pentru că nu a plătit cauțiunea.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri