UE, Regatul Unit și SUA au semnat primul tratat internațional obligatoriu privind utilizarea sistemelor AI

Data publicării:
AI, Artificial Intelligence, Chatbot, Chat with AI, man using te
Tratatul „oferă un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Consiliul Europei salută „primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic” privind utilizarea sistemelor AI. SUA, Marea Britanie și UE l-au semnat și este un tratat internațional deschis la care pot adera și alte state.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Regatul Unit și alte state au semnat joi un tratat internațional pentru inteligența artificială (AI), a anunțat Consiliul Europei. Instituția a spus că acordul este primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind utilizarea sistemelor AI, informează DW.

Trebuie să ne asigurăm că ascensiunea AI menține standardele noastre, mai degrabă decât să le submineze”, a spus secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

Ea a spus că textul este un „tratat deschis, cu potențial acoperire globală” și a îndemnat mai multe țări să îl semneze, iar țările care au făcut deja acest lucru să-l ratifice.

Declarația consiliului spune că tratatul „oferă un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI”.

Promovează progresul și inovarea în inteligența artificială, gestionând în același timp riscurile pe care le poate prezenta pentru drepturile omului, democrație și statul de drept”, se subliniază în comunicat.

Tratatul a fost deschis spre semnare la o conferință a miniștrilor de justiție ai Consiliului Europei în capitala Lituaniei, Vilnius.

El vine la doar câteva luni după ce miniștrii UE au dat aprobarea finală Actului de Inteligență Artificială european, care urmărește să reglementeze utilizarea inteligenței artificiale în sectoarele „cu risc ridicat”.

Pe lângă UE, SUA și Marea Britanie, tratatul a fost semnat și de Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Moldova, San Marino și Israel.

De asemenea, în negocierea tratatului au fost implicate Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Vaticanul, Japonia, Mexic, Peru și Uruguay.

Consiliul Europei este o organizație cu sediul la Strasbourg, Franța, care are sarcina de a susține drepturile omului. Are 47 de state membre, inclusiv cele 27 de state membre ale UE.

Francesca Fanucci, expert juridic la ONG-ul Centrul European pentru Dreptul Non-profit (ECNL) din Haga, a declarat agenției de presă Reuters că acordul a fost „diminuat” la un set de principii generale.

„Formularea principiilor și obligațiilor din această convenție este atât de amplă și plină de avertismente, încât ridică întrebări serioase cu privire la certitudinea lor juridică și aplicabilitatea efectivă”, a spus ea.

Fanucci a mai comentat, de asemenea, despre scutiri pentru sistemele AI în scopuri de securitate națională și controlul limitat al companiilor private în comparație cu sectorul public.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu