Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat. În replică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vocali politicieni pro-război din Rusia, a respins propunerile Kievului și a amenințat că acestea vor duce la un „Al Treilea Război Mondial”.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a publicat marți un proiect de document privind garanțiile internaționale pentru Kiev. Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.
Experți occidentali, inclusiv foști și actuali politicieni și oameni de știință, ar fi fost implicați în redactarea acordului. Contrar propunerilor anterioare, documentul ucrainean nu prevede statutul de neutralitate al Kievului sau participarea Rusiei ca garant al securității țării, potrivit TASS.
Principalele prevederi ale documentului
- Se propune încheierea unui acord de securitate obligatoriu la Kiev între Ucraina și țările garante. O alternativă ar fi un set de acorduri bilaterale
- Tratatul ar urma să reunească SUA, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, precum și țările din nordul, centrul și sudul Europei și țările baltice. Rusia nu este menționată printre posibilii participanți
- Un "acord obligatoriu" ar putea fi însoțit de acorduri suplimentare - de exemplu, cu privire la furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă către Ucraina și la securitatea regională în Marea Neagră
- Ajungerea la un acord nu anulează intenția Kievului de a adera la NATO și la UE.
Ce vrea Ucraina să obțină
- Kievul dorește o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informare, dintre care unele ar urma să fie adoptate imediat de alte țări în cazul unui atac al unei terțe părți asupra Ucrainei
- Ucraina se așteaptă la investiții din partea aliaților în complexul industrial și de apărare al țării și la transferul de arme și informații de informații către Kiev
- Tratatul ar trebui să prevadă un „pachet complet de sancțiuni” împotriva „țării agresoare”
- Potrivit recomandărilor, Ucraina va trebui să participe la misiunile de formare ale UE și la exerciții comune cu NATO.
Rusia amenință cu Al Treilea Război Mondial
Deşi la începutul invaziei ruse Ucraina afirma că, în schimbul unei încetări a focului, este pregătită să nu pună în aplicare mandatul constituţional de aderare la NATO, în prezent Kievul declară că este interesat exclusiv de un statut de membru cu drepturi depline al Alianţei, mai degrabă decât de garanţii de securitate evazive.
Totuşi, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vocali politicieni pro-război din Rusia, a avertizat că propunerile Kievului vor conduce la un „Al Treilea Război Mondial”.
Kievul nu va primi nicio „garanție de securitate”, în special pentru că proiectul său este un „prolog” la Al Treilea Război Mondial, a declarat Medvedev, citat de TASS.
„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de „garanții de securitate”, care este în esență un prolog la un Al Treilea Război Mondial. Desigur, nimeni nu va oferi nicio „garanție” naziștilor ucraineni”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, marți.
El afirmă că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea articolului 5 din Pactul Atlanticului de Nord”. Acest articol se referă la apărarea colectivă ca principiu central al tratatului fondator al NATO. Apărarea colectivă înseamnă că un atac asupra unuia dintre membrii alianței va fi considerat ca un atac asupra tuturor membrilor.
„Prietenii noștri – șefii occidentali de diferite calibre, cărora le este adresat acest apel isteric – trebuie să înțeleagă în sfârșit un lucru simplu. Acesta privește în mod direct războiul hibrid al NATO cu Rusia. Dacă aceste jumătăți de minte vor continua pomparea neîngrădită a regimului de la Kiev cu cele mai periculoase tipuri de arme, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va trece la un alt nivel. Granițele vizibile și potențiala predictibilitate a acțiunilor părților implicate în conflict vor dispărea. Ea își va urma propriul scenariu militar, implicând noi participanți în el. Așa a fost întotdeauna”, a mai scris Dmitri Medvedev.
La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Editor : I.C