ONU: Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres al sistemului global de sănătate

Data publicării:
spital
FOTO: Shutterstock

Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres în ce priveşte sistemul global de sănătate, a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul reuniunii anuale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la Geneva, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Progresul este în pericol”, a atenţionat Guterres într-un mesaj video adresat Adunării generale a OMS, ce se va încheia pe 30 mai.

Secretarul general al ONU şi alţi lideri politici au făcut apel la adoptarea de măsuri pentru a asigura asistenţă medicală de bază pentru toţi oamenii, precum şi la pregătiri pentru a putea răspunde la viitoare pandemii.

În prima rundă de dezbateri a OMS din ultimii trei ani, cele 194 de state membre vor discuta despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii şi vor dezbate bugetul pe 2024-2025 al organizaţiei.

Dezbaterile anuale au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus şi a epidemiei de variola maimuţei, notează dpa.

Totodată, OMS marchează 75 de ani de la înfiinţare, timp în care speranţa de viaţă pe plan global a crescut spectaculos şi s-au făcut progrese importante în combaterea mortalităţii infantile şi a bolilor infecţioase, a spus Guterres.

La rândul său, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat, potrivit unui extras din discursul său publicat în avans, că „sfârşitul Covid-19 ca urgenţă sanitară globală nu este doar sfârşitul unui coşmar din care ne-am trezit”, ci este timpul să fie accelerate negocierile asupra unui tratat global privind pandemiile, pentru a putea combate în mod mai eficace epidemiile. Un proiect de document ar urma să fie finalizat pe parcursul anului viitor.

Scopul este de a limita infecţiile mai rapid şi de a distribui mai corect materiale de protecţie, vaccinuri şi tratamente, a explicat el.

Directorul OMS a remarcat pe de altă parte că „persistă vaste disparităţi în ce priveşte accesul la servicii medicale, între şi în interiorul ţărilor şi comunităţilor”.

În centrul reuniunii din acest an este de aşteptat să se afle problema inechităţii accesului la servicii medicale între ţări bogate şi ţări sărace. Se aşteaptă de asemenea majorarea contribuţiilor obligatorii din partea statelor membre, în timp ce până acum OMS s-a bazat pe contribuţii benevole pentru numeroase din acţiunile sale.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă de 3.600 de lei și suspendarea permisului pe 8 luni, în România. Cea mai aspră sancțiune e...
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
S-a aflat secretul succesului FCSB din era Reghecampf: „Fotbaliștii făceau ozonoterapie în fund, pentru că în...
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...