Omenirea este la 2 minute şi jumătate de apocalipsă

Data actualizării: Data publicării:
ceasul apocalipsei

Ceasul Apocalipsei a fost dat înainte cu 30 de secunde, după ce în ultimii 5 ani a indicat ora 11:57:00. Organizația care se ocupă de acest ceas simbolic, Bulletin of the Atomic Scientists, a anunțat astfel că remarcă o creștere a pericolului la care este expusă întreaga omenire, de la schimbările aduse de încălzirea globală și până la posibilitatea izbucnirii unui război nuclear, transmite Agerpres.

ceasul apocalipsei

În anul 2017, Ceasul Apocalipsei va indica ora 11:57:30, sugerând că omenirea este la doar 2 minute și jumătate distanță de distrugerea civilizației umane. „Să nu ne facem iluzii, acest an (2017 – n.r.) va fi unul dificil”, a declarat Rachel Bronson, director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists, după ce a fost anunțată noua oră a Ceasului Apocalipsei.

Înainte de anunț, organizația Bulletin of Atomic Scientists a precizat că factorii care au determinat apropierea cu încă 30 de secunde de sfârșitul lumii includ „emergența naționalismului strident la nivel global, comentariile făcute de președintele Donald Trump cu privire la armamentul nuclear și la schimbările climatice, un peisaj al securității globale din ce în ce mai întunecat și o nepăsare din ce în ce mai generalizată în fața expertizelor științifice”.

Ceasul Apocalipsei nu mai fusese modificat din anul 2015, când minutarul a avansat cu 2 minute spre miezul nopții, ajungând la ora 11:57:00.

Creat în 1947, Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost conceput de oamenii de știință care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul ce a produs primele arme nucleare). Inițial considerat un indicator al probabilității de producere a unui conflict nuclear, Ceasul Apocalipsei reprezintă în prezent și alte amenințări, printre care schimbările climatice, armele biologice și amenințările cibernetice.

În cei 70 de ani de la crearea sa, ora indicată de Ceasul Apocalipsei a fost schimbată de oamenii de ştiinţă de 23 de ori. Omenirea a avut cele mai multe şanse de supravieţuire între 1991 şi 1995, când a fost la distanţă de 17 minute de „miezul nopţii”. În 1947, atunci când a fost estimată pentru prima dată, ora era 11:53:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri