După invazia Moscovei în Ucraina, oamenii de știință ruși au fost chemați în SUA. Dar cererile pentru viză le sunt de fapt refuzate

Data actualizării: Data publicării:
United States of America Visa Document, with Russia flag in the background.
Foto: Profimedia Images

După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, guvernul SUA a încercat să faciliteze accesul oamenilor de știință ruși în Statele Unite. Dar există relatări potrivit cărora a devenit de fapt mai dificil acest lucru, potrivit Deutsche Welle.

Când Rusia a lansat invazia în februarie 2022, aproximativ 9.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului de agresiune. De atunci, autoritățile ruse și-au intensificat represiunea împotriva oamenilor de știință din țară. Fizicienii, în special, au fost vizați și mulți au fost încarcerați sub acuzația de trădare, după ce au participat la conferințe internaționale sau au publicat articole în reviste străine.

Pentru mulți dintre cei care au semnat scrisoarea deschisă - care au devenit apoi ținta serviciilor secrete - cea mai bună soluție a fost să părăsească Rusia, dacă nu au făcut-o deja.

Campania Casei Albe pentru atragerea oamenilor de știință ruși

La câteva săptămâni de la invazia lansată de Moscova, Casa Albă a început o campanie pentru a facilita accesul oamenilor de știință ruși în SUA. Aceasta a propus Congresului ca cerințele privind vizele să fie relaxate, iar permisele de muncă să fie eliberate mai rapid. Ideea era de a atrage oamenii de știință și de a submina „potențialul de inovare” al Kremlinului în domeniul războiului.

Cu toate acestea, este posibil ca inițiativa să fi eșuat din cauza opoziției din partea republicanilor din Congres. Un om de știință rus a declarat pentru DW, sub rezerva anonimatului, că a fost informat despre acest lucru de către colegi de la universități americane importante.

Deși nu există statistici oficiale care să susțină acest lucru, numeroase relatări indică faptul că a devenit aproape imposibil pentru fizicienii ruși să intre în SUA în ultimii doi ani.

Noi obstacole pentru obținerea unei vize Mihail Feigelman, fizician la Institutul Landau pentru Fizică Teoretică, situat în orașul Cernogolovka, în apropiere de Moscova, este un exemplu în acest sens. El a călătorit în Polonia în primăvara anului 2022, a solicitat o viză la consulatul SUA din Varșovia, prezentând o invitație din partea fiicei sale care locuia deja în SUA. La fel ca aproape toți oamenii de știință aflați în situații similare, i s-a cerut să trimită o parte din publicațiile sale - o procedură cu care era familiarizat, deoarece o urmase de ani de zile. Întotdeauna primise o viză în câteva săptămâni. Nu și de această dată.

„Am fost informat după șapte luni că mi-a fost refuzată viza. Mi s-a spus că nu am dovedit că voi părăsi SUA la timp”, a declarat el. În trecut, a spus el, a fost interogat doar în legătură cu activitatea sa științifică. „Niciodată nu mi s-a cerut o dovadă că mă voi întoarce în Rusia”, a declarat el pentru DW.

Se pare că există mai multe cazuri similare, deși este dificil de verificat, deoarece majoritatea celor implicați doresc să rămână anonimi. Un tânăr om de știință ar fi acceptat o invitație din partea Institutului de Tehnologie din California (Caltech) din Pasadena, după ce și-a încheiat studiile postuniversitare în Rusia în vara anului 2022. Atât el, cât și soția sa au depus cereri pentru o viză. Răspunsul a venit după doi ani. Aplicația lui a fost refuzată, iar a ei a fost aprobată.

Riscul de spionaj științific

Un alt coleg al lui Feigelman, care lucrează în Germania de mai bine de 15 ani, se pare că i-a fost refuzată viza pentru SUA pe motiv că exista riscul de spionaj științific.

O altă problemă este reprezentată de sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat colegul. SUA au impus sancțiuni pentru mai mult de 200 de universități rusești. Mai multe departamente și institute de fizică sunt afectate, deoarece ar putea fi implicate în cercetări militare, potrivit guvernului american.

Utilizatorii site-ului rusesc de călătorii Forum Vinskogo au raportat că SUA încă mai eliberează vize pentru oamenii de știință ruși care lucrau pentru institute implicate în industria militară în 2018. Cu toate acestea, începând din 2022, tot mai multe cereri pentru vize au fost respinse, solicitanții fiind adesea informați că angajatorul lor face obiectul sancțiunilor SUA .Mulți utilizatori spun că au fost întrebați la interviurile de la consulatul SUA dacă erau la curent cu sancțiunile și că procedurile se prelungesc adesea luni de zile, chiar ani de zile.

Mai multe cereri din Rusia respinse decât înainte

Cifrele Departamentului de Stat al SUA reflectă această evoluție: Aproape 40% din cererile de viză depuse de ruși au fost respinse în 2023, față de 26% în anul precedent. Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, cifra a oscilat între 15% și 17%. Ca răspuns la o solicitare a DW, Departamentul de Stat a declarat că nu a putut stabili dacă oamenii de știință au fost mai afectați decât alții.

Unii fizicieni ruși au susținut că problemele nu sunt cauzate în mod deliberat, ci se datorează faptului că autoritățile sunt suprasolicitate. Smirnov (nume fictiv), care călătorește în SUA de peste 10 ani pentru muncă, a declarat că el și soția sa au solicitat vize, în scopuri personale sau de afaceri, în decembrie 2023. El a spus că soția sa a primit-o pe a ei foarte repede, în timp ce el încă așteaptă un răspuns. „Acest lucru nu este îndreptat împotriva noastră”, a spus el. „Este doar mașinăria birocratică lentă”.

În unele cazuri, când oameni de știință americani renumiți au luat apărarea colegilor lor ruși, procedura a fost accelerată. Un doctorand de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova a primit un loc la o universitate americană de top la începutul anului 2022. El a depus o cerere de viză și a așteptat în zadar timp de șase luni. Când Rusia a declarat o mobilizare parțială în septembrie 2022, unii dintre colegii săi europeni au cerut ajutorul unui celebru laureat al premiului Nobel din SUA (care, de asemenea, nu a dorit să fie numit). Studentul a fost informat a doua zi că viza sa era gata.

Unii dintre oamenii de știință ruși care nu au putut merge în SUA pentru a studia sau a lucra, deoarece cererile lor de viză nu au fost aprobate, s-au mutat în schimb în Uniunea Europeană. „Prietenii mei oameni de știință își dau seama acum că este aproape imposibil să mergi în SUA”, a declarat pentru DW un fost angajat al Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova, care locuiește acum în Europa de Vest.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...