Occidentul se bazează pe China și India să-l convingă pe Putin să nu folosească arma nucleară în Ucraina (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Vladimir Putin speaks to China's President Xi Jinping during the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) leaders' summit in Samarkand on September 16, 2022
Vladimir Putin a vorbit direct cu Xi Jinping la summit-ul din Uzbekistan. Foto: Profimedia

Statele Unite și aliații lor speră să coaguleze comunitatea internațională pentru a trimite un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: folosirea armei nucleare va atrage un răspuns economic și diplomatic extrem de dur, chiar și din partea prietenilor Rusiei, scrie Politico.

În cadrul administrației Biden, dar nu numai, se înmulțesc apelurile de a convinge China și India, două mari puteri care au legături strânse cu Moscova, să crească presiunile asupra lui Putin, prin a-i transmite că fie și o lovitură nucleară tactică în Ucraina va tăia ultimele linii de comunicare cu lumea care i-au rămas Rusiei.

„Ar putea să-i transmită lui Putin că folosirea oricărei arme nucleare ar fi o idee dezastruoasă”, a declarat un oficial american implicat în politica de neproliferare, care încearcă să obțină sprijin de la Beijing și New Delhi în această chestiune, potrivit Politico.

„Ar trebui să o facă. Sper că o să o facă” (să trimită mesajul - n.r.), a mai spus oficialul care a dorit să rămână anonim.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că diplomații americani fac presiuni asupra prietenilor regionali ai Rusiei, dar și asupra inamicilor ei, să-l preseze pe Putin să nu folosească arma nucleară.

„Am subliniat în mai multe dialoguri cu țări din regiunea indo-pacifică - aliați, parteneri sau altceva - importanța de a vorbi pe o singură voce împotriva folosirii armei nucleare în Ucraina”, a arătat oficialul citat, fără a specifica dacă SUA se bazează pe China și India.

Între timp, administrația Biden încearcă să convingă și ONU să ia măsuri împotriva Rusiei. Însă Statele Unite consideră că una dintre cele mai promițătoare metode a-l convinge pe Putin este cu ajutorul președintelui chinez Xi Jinping și a premierului indian Narendra Modi, doi lideri mondiali despre care care se crede că au o influență majoră asupra lui Putin, potrivit mai multor foști și actuali oficiali din SUA și din Europa.

China nu a criticat Rusia

China nu a criticat în mod public Rusia, aliatul său, și a continuat cooperarea militară cu Moscova după declanșarea invaziei în Ucraina, în februarie. După sancțiunile economice impuse Rusiei, China a devenit totodată o piață și mai importantă pentru produsele rusești, în special cele din domeniul energiei.

Pe de altă parte, China nu a semnat niciun acord economic major după invazia din Ucraina. Iar Putin a dat un răspuns îngrijorărilor Chinei legate de războiul din Ucraina, la întâlnirea recentă pe care au avut-o în Uzbekistan.

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza din Ucraina. Vă înțelegem întrebările și îngrijorările în această chestiune”, a declarat Vladimir Putin.

Xi Jinping este privit în mod particular ca o voce puternică ce ar putea împiedica criza să escaladeze și mai mult.

„Putin și Xi au această mare prietenie între ei, corect? Acum ar trebui să asculte de prietenul lui”, a spus Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct NATO, care a negociat în trecut cu Putin.

India, îngrijorată de perspectiva nucleară

Același lucru este valabil și pentru Narenda Modi, un aliat democrat mai apropiat de Washington decât Xi Jinping, care a exprimat public dezacordul cu acțiunile lui Putin în Ucraina, în timpul întâlnirii lor din Uzbekistan.

Iar săptămâna trecută, ministrul de externe al Indiei, S. Jaishankar, a exprimat la rândul lui îngrijorări legate de situația din Ucraina, menționând și amenințarea nucleară.

„Traiectoria conflictului din Ucraina este o chestiune de profundă îngrijorare pentru întreaga comunitate înternațională. Iar perspectivele sunt chiar mai îngrijorătoare. Chestiunea nucleară reprezintă o neliniște cu totul particulară”, a declarat diplomatul la ONU.

Rose Gottemoeller crede că cei doi lideri îi trimit mesaje de descurajare lui Putin. „Sper să aibă efect”, a spus ea.

Vladimir Putin și-a întețit amenințările cu folosirea armei nucleare în Ucraina, în cazul în care armata ucraineană va continua contraofensiva în urma așa-ziselor referendumuri în regiunile parțial ocupate.

Citește și: EXCLUSIV Bogdan Aurescu, la Interviurile Digi24.ro, despre amenințarea nucleară: Nu trebuie în niciun caz să intrăm în panică

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei