Exclusiv Bogdan Aurescu, la Interviurile Digi24.ro, despre amenințarea nucleară: Nu trebuie în niciun caz să intrăm în panică

Data actualizării: Data publicării:
aurescu interviuri
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la Interviurile Digi24.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, la Interviurile Digi24.ro, că în acest moment nu există „vreo schimbare în postura militară a Federației Ruse” cu privire la intenția de utilizare a armelor nucleare. „Trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie în niciun caz să intrăm în panică”, a declarat ministrul. Bogdan Aurescu a explicat și poziția României în legătură cu anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene. De asemenea, ministrul a vorbit și despre șansele României de a adera la spațiul Schengen și la OCDE.

Principalele declarații:

  • Anexarea teritoriilor ucrainene: Cu siguranță este vorba de acte profund ilegale care contravin principiilor fundamentale de drept internațional, acte condamnate ferm pentru că ele contravin Cartei ONU și unui principiu care este foarte clar la nivel internațional și anume că niciun fel de câștig teritorial care se bazează pe folosirea forței nu poate fi recunoscut. România a condamnat ferm aceste acte ilegale care nu produc niciun efect juridic. Și semnarea de mâine a unor acte care duc la capăt acest plan este neconformă cu dreptul internațional.
  • Amenințarea cu armele nucleare: Aceste amenințări au mai fost menționate de președintele Putin la începutul războiului din Ucraina. Acum avem de a face cu o reiterare. Amenințările cu folosirea forței nucleare sunt de asemenea profund ilegale în dreptul internațional. Au fost, de asemenea, condamnate foarte ferm. A fost cazul și la Adunarea Generală a ONU și e valabil și în continuare. Nu putem să ne lăsăm pradă fricii sau temerii în fața unor astfel de amenințări. Nu există în acest moment vreo schimbare în postura militară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare a acestor arme nucleare. Continuăm să monitorizăm foarte atent aceste evoluții și sperăm că nu va fi cazul să fie utilizate armele nucleare în războiul din Ucraina.
  • Ce se întâmplă dacă Putin va folosi arme nucleare? Cum reacționează Occidentul? Trebuie să plecăm de la o premisă foarte clară. România este stat membru NATO și beneficiază de cele mai înalte garanții de securitate. Nu trebuie să avem niciun fel de teamă că siguranța cetățenilor români este pusă în pericol. La segmentul la nivel înalt de la ONU a fost foarte clar că Federația Rusă este tot mai izolată la nivel internațional. Măsurile anunțate de președintele Putin, mobilizare, anexare, arată o conștientizare a eșecului pe care Federația Rusă l-a suferit în derularea conform planului inițial în Ucraina. Prin urmare, trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie în niciun caz să intrăm în panică.
  • Sabotajul gazoductelor Nord Stream. Ceea ce se poate spune în acest moment, se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj. Însă, va trebui să se finalizeze ancheta pentru a vedea cine au fost făptuitorii și care au fost motivațiile. Conducta Nord Stream 2 nu a folosită niciodată, Nord Stream 1 fusese oprită pentru mentenanță de Federația Rusă, prin urmare nu există consecințe directe în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a statelor europene. Rămâne însă un semn de întrebare cu privire la rațiunea pentru care acest act de sabotaj a avut loc și sper ca faptele să fie elucidate cât mai rapid. Este însă grav că aceste acțiuni se petrec în Marea Baltică. Este un act care afectează ordinea publică europeană. 
  • Modul în care Federația Rusă încearcă să manipuleze dependențele noastre: dependența de energie, dependența de hrană și alte dependențe, inclusiv prin folosirea propagandei ruse. Este extrem de important ca comunitatea noastră democratică să acționeze pentru a elimina aceste dependențe. Cred că putem să îi mulțumim președintelui Putin că unitatea noastră este mai puternică în interiorul comunității nord-atlantice, unitatea din interiorul UE e mai puternică, putem să constatăm că există progrese în ceea ce privește lărgirea NATO și UE și reducerea dependenței rusești. 
  • Am avut 15 întâlniri cu omologi din 15 state și am încercat mai ales să discut cu omologi din Africa sau din alte zone geografice care sunt afectate de aceste manipulări ale dependențelor. Este important să acționăm pentru angajarea acestor state în dialog constructiv și să ajutăm în mod concret statele din sud să scape de dependența alimentară. 
  • Noul pachet de sancțiuni europene: România susține pachetul care se află în discuție. Sunt propuneri făcute publice de Comisia Europeană și cred că va fi încă un element important pentru a constrânge și mai mult Federația Rusă. În ciuda propagandei rusești, sancțiunile produc efecte. Este unul dintre motivele pentru care Rusia este într-o situație de disperare. De la primele pachete adoptate, am spus că ele încep să își producă efectele depline între 6 și 9 luni de la adoptarea lor. 
  • Cum ajută România țările din Africa. Este important pentru că toate aceste state participă la luarea deciziilor în instanțele internaționale și au un rol important. Fiecare stat la ONU are un vot. Iar Adunarea Generală ONU are un rol esențial. Vedem astăzi un exemplu la București, la conferința Uniunii Internațioanle a Telecomunicațiilor, faptul că a câștigat delegatul american în față celui al Federației Ruse. A pierdut cu 24 de voturi la 139 de voturi. Asta arată foarte clar gradul de izolare pe care Federația Rusă îl are în plan internațional. 
  • Am retras viza pentru 14 jurnaliști ruși care participau la această conferință și nu aveau drept. Erau notificați în calitate de oficiali. Prin urmare, decizia noastră a fost să nu le permitem intrarea pe teritoriul României. Chiar ambasada Federației Ruse recunoaște că e vorba de jurnaliști și nu de oficiali.
  • Războiul are implicații globale pe care le simt mai ales statele din Africa. Se vorbește despre un veritabil război al orezului. Sunt state care au nevoie de sprijinul comunității internaționale. Noi avem o carte de vizită foarte bună în spate. Explicăm și avem credibilitate atunci când explicăm narativul corect al UE, al comunității euro-atlantice, în legătură cu războiul din Ucraina. 
  • Vizita la Odesa. Este un moment important pentru că am lansat un format la nivel de miniștrii de externe al trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina. A fost concentrată pe aspecte legate de securitatea energetică. Am discutat cum să interconectăm mai bine statele noastre, mai ales în ceea ce privește exportul de electricitate din Ucraina. România a devenit primul stat din UE care a importat energie electrică din Ucraina, ajutând Ucraina să obțină avantaje materiale de care are atâta nevoie. Această întâlnire a avut ca scop și să ajute la o mai bună interconectare și cooperare între Ucraina și Republica Moldova care e dependentă de importul de energie din Transnistria. Este important ca exporturile de energie din Ucraina în Moldova să crească. La finalul discuțiilor am stabilit un mecanism de coordonare și un acord pentru creșterea cooperării în domeniul energiei electrice. 
  • Aderarea la Schengen. Este un obiectiv important la care lucrăm cel puțin din anul 2011 când România a fost certificată ca fiind în deplină conformitate cu criteriile tehnice de aderare de la momentul respectiv. Recent am văzut o serie de luări de poziție și declarații importante de susținere pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Franța, Germania, Finlanda a confirmat că susține pe deplin și fără condiții, prin urmare, continuăm toate demersurile noastre la toate nivelurile pentru a obține o decizie favorabilă. Eu nu am să dau, n-am dat niciodată termene, pentru că am văzut momentul 2011. Eu nu cred că trebuie să avem nici declarații care să anunțe termene, dar din punct de vedere tehnic, România este pregătită. Demersurile continuă pe lângă toate statele membre. 
  • Aderarea la OCDE. Este iarăși un obiectiv extrem de important pentru România. Poate la același nivel cu aderarea la UE și NATO. Este un fel de NATO economic. Este un club select al celor mai importante economii mondiale. 70% din totalul producției și comerțului globale. Este un for care în procesul de aderare te face să te reformezi. Este o invitație și o foarte bună etichetă de a primi investiții străine. Este un certificat de bună practică și conduită. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Devine obligatoriu pentru casele de schimb valutar și cazinouri: Schimbări radicale cu noi reguli împotriva...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei