Video O nouă criză a refugiaților se profilează în Europa. Oamenii, masă de manevră pentru un lider fără scrupule
Peste toate crizele din acest moment - criza politică, cea a coronavirusului - se mai adaugă una: un nou val de imigranți care se îndreaptă către Europa. Oamenii sunt masă de manevră pentru un lider autoritar, Recep Tayip Erdogan. Președintele Turciei ameninţă Europa cu milioane de migranți ca să obțină mai mulți bani de la europeni, dar mai ales ca să aibă suficiente pârghii pentru a-și atinge scopurile în Siria, acolo unde, spunea recent un diplomat, joacă table pe masa de șah al lui Vladimir Putin.
„Numărul oamenilor care au plecat către Europa este de sute de mii de când am deschis granițele. Și va crește! Acest număr va ajunge la milioane în curând”, a amenințat Recep Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.
Președintele turc merge cu șantajul până la pânzele albe. Joacă o carte dură în fața Occidentului, de la care aşteaptă mai mult sprijin pentru a obţine o încetare a focului în Siria. Preşedintele turc a anunțat luni că a refuzat un ajutor european suplimentar de un miliard de euro pentru primirea migranţilor în Turcia. „Vorbim cu ei. Ei ne spun: 'Vă vom trimite un miliard de euro'. 'Pe cine încercaţi să înşelaţi? (..) Nu vrem aceşti bani'”, a spus Erdogan într-o conferinţa de presă comună cu premierul bulgar Boiko Borissov.
Intoxicări oficiale. Câți imigranți au plecat și pe unde?
Ankara folosește însă mult și intoxicarea. Oficiali turci dădeau asigurări zilele trecute că 75 de mii de refugiați se află la granițele cu Bulgaria și Grecia. Potrivit ONU, sâmbătă seară erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turcă.
În plus, televiziunea turcă de stat a difuzat o hartă spunând că refugiații își vor schimba ruta către vestul Europei și vor trece prin Bulgaria, România, Ungaria. Puțin probabil, dar Ungaria atât a așteptat: a anunțat că nu mai primește solicitanți de azil în taberele sale de tranzit. Și Guvernul Greciei a anunțat că nu va mai primi nicio cerere de azil timp de o lună.
Au apărut iarăși tragedii, dar cancelariile nu mai au de gând să repete criza din 2015. Marți, președinții Comisiei, Consiliului și Parlamentului European merg la Atena, pentru a discuta cu guvernul grec cum poate fi stăvilit un nou val imigraționist. „Nimeni nu poate șantaja și intimida Uniunea Europeană”, a asigurat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Siria, miza șantajului lui Erdogan
Iar Erdogan și Putin se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a avea discuții despre Siria, o întâlnire unde se poate decide și soarta lui Bashar al-Assad, președintele sirian care se bucură de sprijinul Rusiei. Turcia nu îi acceptă autoritatea în nordul Siriei, acolo unde vrea să facă un cordon de securitate pentru refugiați. Asta e povestea oficială. De fapt, nu dorește ca în acea regiune de la graniță să apară forțe kurde puternice care mai apoi să încurajeze separatismul în propriul teritoriu. Erdogan simte că pierde teren în Siria în fața rușilor și cum din partea NATO nu a primit decât niște declarații de solidaritate, își încearcă arma psihologică.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Săptămâna trecută, zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament al forțelor guvernamentale siriene în provincia Idlib. Acum, Turcia speră să forţeze UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.
Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, ca urmare a unei înțelegeri cu UE la care a ajuns în 2015. Însă Erdogan acuză acum UE că și-a încălcat promisiunile.
„Asistăm la un joc strategic al lui Erdogan, care ne are cumva la mână în această criză, stă mereu cu mâna pe robinetul de migranți. Nu e prima oară, de altfel, când amenință Europa”, a declarat pentru Digi24 europarlamentarul Dragoș Tudorache. Urmăriți toate explicațiile în materialul video:
Oameni prinși între granițe
Victimele acestui șantaj sunt oamenii prinși între granițe.
De când președintele turc Recep Erdogan a anunțat public că nu-i va mai împiedica pe imigranți să se îndrepte spre Europa, mii de oameni încearcă să intre în Grecia, pe mare sau pe uscat.
La granița terestră a Turciei cu Grecia sunt respinși violent de patru zile. Încă 1.000 au luat calea mării, în bărci pneumatice împinse înapoi de grănicerii maritimi.
Au apărut, inevitabil, tragedii. Un copil, a cărui naționalitate și vârstă nu au fost precizate, e prima victimă a șantajului pe care Turcia îl face cu migranții la adresa Europei: a pierit înecat. Alt copil, aflat pe barca ce s-a răsturnat în preajma coastelor Greciei, a ajuns la spital.
Situația devine tot mai tensionată în Grecia, unde imigranții plecați din Turcia încearcă să forțeze pătrunderea în spațiul comunitar. Grănicerii eleni folosesc gaze lacrimogene pentru a-i ține la distanță pe migranții care vor să treacă ilegal. Militarii din Paza de Coastă a Greciei au început să tragă asupra bărcilor cu imigranți și să folosească metode tot mai agresive pentru a-i întoarce din drum și a-i forța să revină în Turcia.
Aflată foarte aproape de țărmul turcesac, insula Lesbos este cea mai căutată. Foarte multe femei, alături de copiii lor fac această călătorie periculoasă, chiar dacă distanța este scurtă, iar Marea Egee momentan nu este foate agitată. ONG-urile care se ocupă de imigranți au observat și ele schimbarea din rândul imigranților:
„Din momentul în care noi am început să oferim asistență în zona de graniță, în decembrie, pe ruta respectivă vedeam în mod obișnuit bărbați tineri care călătoreau singuri. Cei mai mulți veneau din Afganistan, Bangladesh. Dar, acum, vedem un grup de migranți mult mai divers. Multe naționalități: iranieni, câțiva sirieni, oameni din Asia Centrală sau din Africa. De asemenea, multe familii cu copii mici care călătoresc pe o vreme foarte rece și în condiții dificile”, a declarat reprezentanta unui ONG.
Victimele manipulărilor
De altfel, începe să devină tot mai limpede că miile de oameni disperați care vor să ajungă în Europa sunt victimele manipulărilor. Sunt greu de identificat însă aceia care împrăștie zvonuri printre refugiați.
„Ne-au promis, ne-au dat speranță că s-au deschis granițele pentru cei care vor să plece. Granițele cu Grecia sunt lungi, așa că ne-am gândit că poate 1.000-2.000 de oameni ar putea trece. Am crezut că va fi ca în 2015. Aici, viața este foarte grea, avem familii și oameni bolnavi, vrem doar un viitor mai bun pentru copii, să ne tragem și noi sufletul”, spune un refugiat sirian.
„Ne-am pierdut speranța. Am venit aici cu speranța că vom intra în Europa pentru a ne face un trai, pentru a trăi în demnitate. Dar au fost numai minciuni, au spus că granițele au fost deschise, dar sunt închise”, arată un alt refugiat.
Și tot acum, din partea imigranților apar tot mai multe declarații care-i acuză pe greci de brutalitate, în timp ce turcii primesc doar laude, indiferent că este vorba de frontiera terestră din Balcani sau de cele maritime, din insulele Mării Egee.
„Grecii ne-au dezafectat motorul bărcii și ne-au luat rezervoarele de combustibil. Ne-au abandonat pe mare. Am stat în derivă cinci ore. Ne-au cerut să ne întoarcem în Turcia”, spune un refugiat.
„Poliția greacă m-a întors din drum, polițiștii mi-au luat telefonul, banii și nu știu unde să merg acum. Acum, nu mai am bani, nici telefon ca să-mi sun familia că sunt tot aici în Turcia”, a povestit un tânăr afgan.
Războiul informațiilor
Situația tensionată face ca informațiile să fie foarte greu de verificat, iar dezinformările să abunde. De exemplu, au apărut în spațiul public imagini care ar fi fost filmate în Turcia, la granița cu Grecia. În ele se vede un grup de bărbați care cară un alt bărbat, împușcat. Pe rețelele sociale erau acuzați grănicerii greci că ar fi tras.
Apoi chiar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat public autorităţile greceşti că ar fi ucis doi migranţi care încercau să treacă frontiera între Turcia şi Grecia. „Astăzi, militarii greci au ucis doi migranţi şi au rănit unul grav”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, luni, într-o conferință de presă la Ankara.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a negat însă categoric implicarea forțelor elene în vreun astfel de incident.
Editor: Luana Păvălucă
- Etichete:
- grecia
- siria
- turcia
- imigranti
- refugiati
- recep tayyip erdogan
- relatii turcia rusia
- relatii turcia ue
- relatii turcia siria
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News