Au fost din nou violențe la granița Turciei cu Grecia, unde mii de imigranți încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană. Au forțat trecerea și au fost respinși cu gaze lacrimogene de poliția elenă. Guvernul de la Atena, care a convocat duminică seară o întâlnire a Consiliului de Securitate, spune că în ultimele 24 de ore a împiedicat intrarea ilegală a 10.000 de imigranți. Sute de oameni au ajuns, totuși, cu bărcile, pe insulele grecești.
Grecia este în alertă maximă, după ce Turcia a anunțat că îi va lăsa pe imigranți să treacă spre Uniunea Europeană. Mii de oameni sunt deja la granița dintre cele două țări.
Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec: „Situația actuală reprezintă o amenințare activă, severă și asimetrică pentru securitatea națională a țării”.
Autoritățile elene au întărit patrulele la frontierele terestre și maritime cu Turcia și au ridicat alerta de securitatea la nivelul maxim. Totodată, anunță că vreme de o lună nu vor mai accepta nicio cerere nouă de azil. Oricine intră ilegal în Grecia va fi trimis înapoi.
„Nu am venit aici să cerșim mâncare, ci pentru o viață mai bună. Unde e umanitatea?”, spune un refugiat.
De două zile, la frontiera dintre Grecia și Turcia au loc confruntări între imigranți și forțele de ordine
Armata și poliția au folosit gaze lacrimogene și grenade asurzitoare și au întins noi role de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe cei care vor cu disperare să ajungă în Uniunea Europeană.
Grecia estimează că, într-o singură zi, a blocat intrarea ilegală a aproape 10.000 de persoane.
„Nu vom ceda! Cu voia lui Allah, vom continua să înaintăm, fiindcă nu mai putem trăi aici. Speranța noastră e într-un viitor mai bun, pentru mine și pentru copiii mei. În Turcia nu avem nicio speranță, niciun viitor.”, adaugă alt refugiat.
Potrivit Organizației pentru migrație a Națiunilor Unite, cel puțin 13.000 de oameni se află la granița de 200 de kilometri a Turciei cu Grecia. Cei mai mulți ar veni din Afganistan.
Citiţi şi:
Ungaria suspendă primirea cererilor de azil la graniță, invocând coronavirusul și riscul unui nou aflux de refugiați
Turcia susține că a lăsat 75.000 de migranți să treacă frontiera cu UE. Harta cu traseul refugiaților care trece prin mijlocul României
O altă cale de intrare a imigranților din Turcia în Uniunea Europeană este prin Bulgaria. Ministrul Apărării de la Sofia spune că nu s-au înregistrat incidente, deocamdată.
Adăugă că granița țării sale este bine protejată de garduri de sârmă ghimpată și camere cu termoviziune și că va trimite până la 1.100 de soldați să-i ajute pe polițiștii de frontieră.
Incidente în insulele greceşti
Poliţia greacă a recurs duminică din nou la gaze lacrimogene împotriva migranţilor care forţează pătrunderea în Grecia pe la frontiera terestră cu Turcia, în timp ce în insulele greceşti a crescut de asemenea numărul migranţilor care debarcă şi s-au înregistrat incidente, potrivit agenţiilor de presă.
Postul CNN Turk a transmis în direct imagini cu nori denşi de gaze lacrimogene la un punct de frontieră unde mii de refugiaţi, majoritatea din Siria, Irak, Pakistan, Afganistan şi Somalia, s-au adunat încă de vineri după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să nu mai împiedice refugiaţii să plece către vestul Europei.
Duminică a fost astfel a doua zi de ciocniri violente între poliţia greacă şi migranţi la punctul de frontieră Kastanies şi în alte puncte de la frontiera terestră cu Turcia. Atacate cu pietre de migranţi, forţele de ordine greceşti au reuşit totuşi să impiedice pătrunderea acestora, dar grupuri de câteva zeci de migranţi au reuşit să intre în Grecia prin secţiuni mai puţin protejate ale frontierei.
În insula Lesbos localnicii înarmaţi cu lanţuri şi pietre au atacat o dubă a poliţiei cu migranţi
A crescut şi numărul migranţilor care au debarcat în insulele greceşti, circa 500 ajungând duminică dimineaţă în insulele Lesbos, Chios şi Samos. În insula Lesbos un grup de localnici a împiedicat în portul Thermi debarcarea a circa 50 de migranţi veniţi cu mai multe ambarcaţiuni şi au proferat insulte la adresa reprezentantului local al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), unii atacând şi jurnaliştii, cărora le-au aruncat în mare aparatele foto.
Pe drumul către tabăra de refugiaţi de la Moria un alt grup de localnici înarmaţi cu lanţuri şi pietre au încercat să oprească un autobuz al poliţiei care transporta către acea tabără un grup de migranţi recent ajunşi în insulă.
La graniţele Greciei, care în prezent găzduieşte circa 40.000 de migranţi în tabere suprapopulate, se află în prezent câteva mii de migranţi, conform unei surse guvernamentale de la Atena, dar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) estimează că ar fi de fapt cel puţin 13.000, în timp ce Turcia susţine că peste 75.000 de migranţi ar fi reuşit deja să treacă graniţa în zona Edirne, cifră însă neconfirmată de Grecia.
''Am avut ieri (sâmbătă n.red) circa 9.600 de tentative de trecere a frontierei, şi toate au fost oprite'', a declarat la postul Skai TV ministrul grec al apărării, Alkiviadis Stefanis, care a acuzat Turcia că oferă asistenţă migranţilor pentru a putea trece graniţa. Turcia ''nu doar că nu-i opreşte, dar îi şi ajută'', a spus oficialul grec.
În Bulgaria nu s-au înregistrat deocamdată tentative de trecere a frontierei, potrivit ministrului bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, care a confirmat că a fost consolidat dispozitivul de forţe de ordine la graniţa cu Turcia pentru a împiedica intrările ilegale.
ONU cere să nu se folosească „excesiv” forţa împotriva migranţilor
În acest timp, ONU a cerut să nu se folosească ''excesiv'' forţa împotriva migranţilor care încearcă să plece din Turcia către vestul Europei.
''Statele au desigur dreptul legitim de a-şi controla frontierele şi de a gestiona deplasările dezordonate, dar ele trebuie să se abţină de la folosirea unei forţe excesive şi disproporţionate şi să instituie un sistem care să permită depunerea ordonată a cererilor de azil'', a indicat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Babar Baloch.
La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat că, la cererea Greciei, a convocat pentru săptămâna viitoare o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de externe pentru a aborda această nouă criză, precum şi situaţia din Siria. Data reuniunii încă nu a fost precizată.
Redactare G.M.