Numeroase media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică, transmite dpa.
Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimţită în întreaga lume, notează Agerpres.
Cotidianul Le Parisien lansează întrebarea dacă, în contextul războiului din Ucraina, "este potrivit să votezi pentru un candidat populist care, având în vedere dorinţa sa de a întoarce pagina trecutului, ar intensifica această criză".
Citește și: Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen se luptă din nou pentru voturile francezilor. Ce s-a schimbat față de finala din 2017
O victorie pentru Marine Le Pen ar însemna opusul unităţii naţionale de care este nevoie acum, consideră Le Parisien, adăugând că acest lucru ar face din Franţa un partener în care nu se poate avea încredere.
Ziarele conservatoare Le Monde şi Le Figaro îi avertizează pe alegători să nu se complacă în faţa avansului lui Macron. "Este un singur mod de a o împiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen să vină la putere duminică: votaţi pentru adversarul ei, Emmanuel Macron", scrie Le Monde, menţionând că acest îndemn este aplicabil indiferent de greşelile lui Macron şi "responsabilitatea" acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice în Franţa.
"Nici abţinerea de vot nu ar fi deloc utilă pentru a salva ţara de la ce poate fi mai rău", mai subliniază Le Monde.
Tot Le Monde mai remarcă că Marine Le Pen, candidata Adunării Naționale - Rassemblement National (RN) în runda finală a alegerilor prezidențiale franceze de duminică 24 aprilie, și-a îndulcit mai mult ca niciodată imaginea de extremistă, dar programul ei rămâne contrar valorilor democratice și republicane.
Ea promite să respecte legile și Constituția, dar în realitate intenționează să le schimbe pe amândouă de sus în jos. Politica primează în fața legii, consideră Le Pen, cu ambiția de a implementa un plan care reduce drepturile fundamentale și libertățile individuale, fără de care democrația este doar puterea majorității, și nu respectul pentru toți, scrie Le Monde.
Candidata a și avertizat. Prima măsură pe care o va lua dacă va deveni președintă va fi să supună la referendum un proiect de lege, deja redactat, privind imigrația și identitatea. Le Pen va goli astfel de conținut o parte din preambulul Constituției din 1946 și va modifica cel puțin șase articole din Constituția din 1958, „fără a pune sub semnul întrebării statul de drept”, asigură ea. „Un avantaj considerabil”, subliniază Le Pen în proiectul său, deoarece „Consiliul Constituțional nu poate examina o lege adoptată prin referendum. Prin urmare, este pe deplin aplicabilă fără restricții”.
Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidenţialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%.
Citește și: Marine Le Pen recunoaște că vrea să scoată Franța din NATO, să se apropie de Rusia, să schimbe cooperarea cu Germania și relația cu SUA
Editor : Marco Badea