NATO confirmă: soldații nord-coreeni sunt acum în Kursk, pentru a ajuta Rusia. „Un semn al disperării crescânde a lui Putin”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-10-25 at 16.44.29
Soldați nord-coreeni luați în primire de armata rusă. Foto: Centrul Ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informațiilor

Soldați nord-coreeni care ajută Moscova au fost desfășurați la Kursk, zona rusă controlată de trupele ucrainene, a declarat luni șeful NATO, Mark Rutte. Anunțul marchează o nouă fază a războiului Moscovei cu Kievul, în timp ce Phenianul încearcă să recupereze teritorii pentru Vladimir Putin, scrie Politico.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte reporterilor, imediat după o întâlnire cu un înalt oficial al serviciilor de informații sud-coreene.

Secretarul general al NATO a adăugat că îi va suna în cursul zilei de luni pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

Remarcile lui Mark Rutte, care confirmă informațiile anterioare din Ucraina, înseamnă că trupele nord-coreene sunt acum în luptă - sau pregătite pentru luptă - cu armata ucraineană. Armata Kievului a capturat părți din Kursk în august, în timpul unei operațiuni care a reprezentat prima invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Asistența pe câmpul de luptă oferită de Phenian președintelui rus Vladimir Putin a alarmat aliații occidentali, iar Rutte a subliniat că desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă o „extindere periculoasă” a conflictului.

Ucraina a sperat să folosească ocupația pentru a forța Rusia să își redisloce trupele aflate în prezent în estul Ucrainei.

Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o escaladare semnificativă a implicării continue a RPDC (Coreea de nord, n.r.) în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, a declarat Rutte, făcând referire la numele oficial al Coreei de Nord.

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării crescânde a lui Putin”.

„Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că ucrainenii ripostează cu curaj, reziliență și ingeniozitate”.

„NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu în România de la 11 noiembrie, se termină cu dobânzile fabuloase. S-a schimbat legea pentru...
Digi FM
"Ne-am împrumutat pentru a susține economiile altor țări". Analistul Radu Georgescu, despre datoriile de sute...
Pro FM
Raluka, nașă de botez pentru fiul Anei Baniciu. Însoțită la petrecere de iubitul cu 20 de ani mai mare...
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Pensie recalculată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine
Digi FM
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
Digi World
De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii. Un medic ORL a explicat pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când un piton înghite o căprioară de 35 de kilograme. Imaginile sunt virale în mediul online
Film Now
Nicole Kidman se „îngroapă” în muncă pentru a face față pierderii mamei sale. Un apropiat rupe tăcerea: „E...
UTV
(FOTO) Ana Baniciu si Edy Kovacs si-au botezat baietelul. Imagini emotionante de la eveniment